Kakuk Mihály

Nyugdíjas kőműves mester,

Jánd–Florida

szszn_12-66_kakuk_mihaly.jpgA korábbi évtizedekben többen hagyták el ilyen vagy olyan okból az országot. Legtöbbjük tisztességgel dolgozott új hazájában, s munkája révén boldogult. Egyikük Kakuk Mihály jándi születésű floridai magyar, akit a 2001-es tavaszi áradás ismét falujába szólított. Túl a nyolcvanon is szellemi frissességben, jó egészségben szorgoskodik:

– Akarok élni. A második világháborúban leestem a második emeletről a betonos területre, fejjel. Bevittek a kórházba. Azt mondta az orvos, csak három napig élek. Harmadik napra felkeltem, és kimentem a futballkapuba. A család azt hitte, meghaltam. Meglepődtek, amikor az ápolónő mutatta, hogy a pályán vagyok.

Kakuk Mihály a pályán volt. Kőművesként dolgozott, s alapított családot. Úgy vélte, a világ másik részében jobban boldogulhat.

1957-ben megkísérelte elhagyni családjával együtt Magyarországot, közben elfogták. Mexikó-puszta, majd Csorna jelentette a vallatási helyeket. Elvették okmányaikat, s közölték: ne próbálkozzanak újra. Két hét múlva Jugoszlávián át próbálkoztak, s átjutottak. Gyűjtőtáborba kerültek. A tizennégy éves Géza és a kétéves Guszti is ott volt a szülőkkel kilenc hónapon át. Ott már gyakorolta a szakmát. Ezután Belgrád, majd egy amerikai géppel az államok következtek, Kanadán át. Mindent elölről kellet kezdeni. Három évvel később tudott venni egy telket, s arra amerikai ház épült. Az angolt a gyerekek az utcán megtanulták.

– Nagyobbik fiam magánvállalkozó. Kazánok beszerelésével foglalkozik. A másik fiam az ács szakmában tevékenykedik. Két lányunk is családot alapított. Nyolc unokám van. Az unokák közül sajnos, csak kettő beszél magyarul. Kakuk Mihály az 1970-es nagy árvizet követően jött haza először. Akkor Bereg nem szenvedett jelentős kárt, nem úgy, mint 2001 tavaszán. A Floridában élő jándi elmondta, hogy az egy homokos vidék, sarat szinte látni sem lehet.

– Gondolataim mindig itthon jártak. Arra gondoltam, hogy 50. házassági évfordulónkon feleségemmel jövök haza Magyarországra. Mivel beteg volt, ezt nem vállalta. Három éve sajnos meghalt. Én tavaly júniusban hazajöttem Jándra. Megcsináltattam a fogamat. Meghúzattam a harangot feleségem emlékére. Adtam ajándékot a református egyházközségnek. A millenniumi emlékmű rajzát megmutatták, ennek befejezését kétmillió forinttal segítettem.

Kakuk Mihály alapította ötven évvel ezelőtt a futballcsapatot. Hazaérkeztekor megvette azt a területet, ahol a pálya van. Rendbe szedette a pályát, az öltözőt. Új felszerelést adott a játékosoknak, a mezeiken Kakuk Mihály Jánd–Florida felirattal, s minden játékos kapott egy futball-labdát. Sebestyén Sándor szobrász ekkorra készítette el Kakuk Mihály mellszobrát, amit az elmúlt nyáron avattak, a futballpályán, a kapu mögött. Ezt is elöntötte a 2001. márciusában érkezett Tisza-víz. Kakuk Mihály 2000 őszén úgy ment el, hogy 2001 nyarán ismét hazalátogat.

Sajnos erre már áprilisban sor került. Ennek magyarázata az áradásban van. Igyekezett haza szülőfalujába. Mint elmondta, az első mezítlábas csapatból már csak négyen élnek. Ketten Vásárosnaményban, egy társuk Borsodban. Rokonai közül többen ma is jándiak. Velük tartja a kapcsolatot. Kapott telefonos jelzést, illetve az ottani televízióadásokban is szóltak az áradásról. Így nem várt, jött, amint jöhetett. Nem volt zavartalan az utazás a repülőtársaságok gondjai miatt. Taxival utazott Beregbe. Először Vásárosnamény egyik szállodájában bérelt szobát. Nem tudta, milyen helyzetbe kerültek jándi rokonai. Május első hetében már ismét igazi jándi volt. Ott élt a falubeliek között, tájékozódott gondjaikról. Kissé türelmetlen. Nem él annyira benne a magyar valóságban, hogy érzékelné a szándék és a megvalósítási lehetőség közötti realitásokat. Segítőszándékához kétség nem fér. Nehezen tudja viszont beleképzelni magát az ezredforduló magyarországi viszonyaiba, jogrendjébe.

Kakuk Mihály úgy tervezi, hogy Vásárosnaményban lakást vásárol. Már komolyan tájékozódott, kinézte a számára megfelelő lakrészt. Nem az anyagiakon múlik az elképzelés megvalósítása. Az amerikai nyugdíj magyarországi értéke gondtalan életet biztosíthat számára Beregben. S mivel több mint egy évtizedet dolgozott a háború utáni Magyarországon, s ezt igazolni is sikerült, itthon is kap tizennyolcezer forint nyugdíjat havonta. Mivel gyermekei, unokái az államokban élnek, továbbra is megtartja floridai lakását. Itt lehet az év jelentős ideje alatt, de nem feledi az óceánon túli családot sem.

Az eltelt évtizedek alatt sokat kínlódott a jándi Kakuk Mihály, míg tengerentúli új hazájában talpra tudott állni. Feleségének az volt a dolga, hogy gondját viselje a családnak, nevelje a gyerekeket. Ő pedig dolgozott, hogy előteremtse a család számára fontos dolgokat. Ő egy kicsit amerikai módon gondolkodik, s türelmetlen, ha a teljesen logikusnak látszó ügyek sem haladnak gördülékenyen. Egy kicsit más lett fél évszázad alatt Magyarország, mások a beregi emberek. Ő azonban büszke, hogy innen indult, s tehetett, tehet valamit a falujáért.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 12. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2001.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése