Pankotai Pál

Vállalkozó,

Vásárosnamény

szszb_02-198_pankotai_pal.jpgBizonyára rekordot döntene a Pankotai házaspár, ha valaki költözködésben akarna mérkőzni velük. Nem kevesebb, mint tizenegyszer pakoltak össze és kerekedtek fel, hogy az ország más vidékén kamatoztathassák tudásukat. Mint az asszony megjegyzi, néhány óra alatt dobozba rakták a holmijaikat, és még azon a napon végleges helyére került minden az új lakásban. Hosszú utat tett meg a házaspár, míg ma már szépen kiépített üzletet és emellett két gyönyörű fiúgyermeket mondhatnak magukénak.

− Igazából mindig is vonzott a kereskedelem, a vendéglátás − utal a kezdeti lépésekre Pankotai Pál. − A nagybátyámnak is köszönhetem, hogy erre a pályára jöhettem. Ő erősködött, hogy a jónevű Kossuthba vagy a Pénzügyibe jelentkezzek. A szüleim sokat adtak a szavára, végül is a vendéglátóipariba kerültem, és az akkor igencsak menőnek számító Szabolcs Vendéglátóhoz kerültem tanulónak.

A Kántorjánosiban született fiatalember édesapja néhai Pankotai Gábor raktáros volt, az édesanyja, Demjén Terézia háztartásbeliként gondoskodott a két gyermekről. Pálnak egy nővére van, Gabriella, aki vállalkozó, főkönyvelő és Gödöllőn telepedett le. A testvérpár útja majdnem párhuzamosan folytatódott, egy ideig ugyanis Pál töltötte be az üzletigazgatói posztot a gödöllői Unoring Kft.-nél. Noha Pest közelsége csábította a vállalkozói világgal éppenhogy ismerkedő fiatal szakembert, azért amikor kasszát csinált, menjenek vagy maradjanak, nagyobb súllyal esett a latba a hazatérés vágya. Ma pedig már nyugodt szívvel állítják a feleségével, annyi lehetőséget látnak Bereg fejlesztésében, hogy évtizedekre való munkát is találnak maguknak.

Húszévesen már üzletvezető-helyettes volt a nyíregyházi Krúdy Szállóban. Leérettségizett és közben sikerült megvalósítani régi álmát, nevezetesen azt, hogy bárfelszolgáló legyen. 1975-76-ban újították fel a Krúdyt és 1978-ban nyitották meg az akkor még nálunk újdonságszámba menő bárt.

A felesége, Gergely Edit tanítói és testnevelő képesítést szerzett, és a családi vállalkozás terebélyesedését látva, elvégezte a felsőfokú áruforgalmi és vendéglátóipari tanfolyamot. Edit vásárosnaményi, és a család egyre közelebb került Bereghez. Előbb Nyírmadán vezette két évig az Arany Homok éttermet a férj, közben a felesége Pusztadoboson tanított. Jó barátságba kerültek Bittner Józseffel, és a későbbiekben már a vállalkozás terén is többször próbálkoztak együtt. Szinte felsorolni is sok, hányszor indítottak el üzletet a majdani haszon reményében. A Tisza-parti éttermet, presszót idényjelleggel működtették. A szakma csúcsának számított, amikor a Bereg Hotel üzletigazgatói címét nyerte el Pankotai Pál. 1988-91-ig a konyhától a szállodáig minden őhozzá tartozott. Még golfpályát, lovaglást is megcéloztak az orosz turizmusra alapozott elképzelések. Más kérdés, hogy mind az üzemeltető ZÖLDÉRT, mind a rubellel fizető turizmus csődöt mondott. A gödöllői kitérő után 1992-től vezeti a tan-ABC-t, a 14 dolgozót foglalkoztató ABC még vasárnap délelőtt is kinyit. Itt gyakorolnak a vásárosnaményi szakmunkásképző intézet kereskedelmi és gazdasszonyképzős tanulói.

A varázslatosan szép, háborítatlan Tisza-part vonzza a csendre, regenerálódásra vágyó embereket. Épp ezért megvette egy társával a tíz faházból álló kempinget, ahol a szerényebb anyagiakkal rendelkező középréteg keresi a kikapcsolódást. Dédelgetnek viszont egy komoly tervet, a beregi turizmus összefogására egy centrumot hoznának létre. Ukrán, szlovák, román turistákra számítanának, a környező országok magyar képző- és iparművészeinek alkotótábort alakítanának ki.

Nagy szerelmük a labdarúgás, közösen járnak a focimeccsekre, már a nagyobbik fiuk, a 15 éves Gábor is rúgja a labdát. Az apa a Vásárosnaményi Sportegyesület labdarúgó-szakosztályának vezetője és 93-tól a megyei labdarúgó-szövetség elnökségi tagja. A jótékonysági programok, a matekverseny, a sportrendezvények állandó szponzorai.

− Mi úgy érezzük − fogalmaz a felesége nevében is az üzletember -, hogy a beregi turizmus még nem kapott elég figyelmet az országos főhatóságok részéről. Ide még mindig érdemes eljönnie annak, aki valódi csendre, teljes kikapcsolódásra vágyik. Dicsérték már az itteni vidéket német és ausztrál vendégek is. De pontosan kell tudnunk, hogy a külföldi turista csak akkor érzi jól magát és jön el a következő évben is, ha teljes komfortot, kényelmet, tisztaságot tapasztal.

A vidék romantikája csak a városi összkomforttal együtt versenyképes. Ennek érdekében szeretnénk az említett centrumot megvalósítani, mert mifelénk olyan páratlan természeti kincsekből profitálhatnánk, amelyek még kiaknázatlanul hevernek.

Mire a kétéves Péter fiuk is feltehetően a vállalkozói világban próbálja ki magát, reményeik szerint valódi turistaparadicsom lesz Beregből.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 2. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 1995.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése