Molnár Antal

Környezetvédő, önkormányzati képviselő,

Hajdúböszörmény

hb_01-136_molnar_antal.jpgA rendszerváltás hajnalán bizonyára nem gondolta Molnár Antal, hogy egyszer városatya lesz. Akkor még fiatalkorú volt, s a közéletben betöltött szerep nemigen körvonalazódott benne. A Középkert nevű városrészben nyert fölényesen a legutóbbi helyhatósági választáson, igaz akkor már a civil szervezetek vezetésében komoly tapasztalatokkal a háta mögött. Az önkormányzat környezetvédelmi és idegenforgalmi bizottságának elnöke azóta megnősült, és elköltözött az Erdélyi utcai szülői házból, de napi kapcsolatban maradt választókörzetével.

Régóta tapasztalja, hogy szülővárosa egyre több településrésze tartja fontosnak, hogy megmutassa magát egész Böszörménynek. Ezért is hívta életre 1998-ban a Középkert Egyesületet, amely azóta minden nyáron több napos rendezvénysorozat keretében alkalmat ad arra, hogy az itt élők minél jobban megismerjék egymás gondját, örömét, azaz a közösségi érzést elmélyítésével a lokálpatriotizmust erősítsék. Annál is inkább, mert ez a városrész dinamikusan fejlődik, sok a fiatal, nagyon sok új ház épült az elmúlt években ebben a választási körzetben. Molnár Antal ennek ellenére egészségesen elégedetlen, hiszen az úthálózatot tovább kellene fejleszteni és többet kellene a járdák építésére is fordítani. A képviselő tapasztalatból tudja, hogy ezek olyan kiadást jelentenek a helyi költségvetésnek, ami jó lenne az ott élőknek, de egyébként nincs összhangban mások érdekeivel. Ugyanakkor a Középkertben sok idős ember is lakik, akik már nehezen mozdulnak ki otthonról, részükre az egyesület minden segítséget megad, együttműködve a városrész intézményeivel.

Önálló sportszakosztályuk is alakult, focicsapatuk gyakran szerepel sikeresen. Molnár Antal fanatikus környezetvédő, a Hajdúböszörményi Ifjúsági Természetvédő Kör munkáját az egész országban (el)ismerik, s nem véletlen, hogy a kelet-magyarországi régió ilyen jellegű központja a böszörményi egyesület.

A képviselő által vezetett bizottság az eddigi gyakorlattól eltérően gyakran tartja üléseit a témának megfelelő helyszínen, így a Fürdőkertben, a skanzenben, a strandon, vagy Sárospatakon, ahol a zempléni város virágosításának tapasztalatairól konzultáltak. Ez utóbbinak meg is lett az eredménye: Böszörmény központját azóta egynyári virágok díszítik – még a lámpatartó oszlopokon elhelyezett kosárkákban is – a Szent István tértől az Ady térig. A bizottság szakértője, Kiss Csaba kertészmérnök, szerint is örvendetes, hogy a város mintegy 15 hektárnyi zöldterületének gondozását és fejlesztését a környezetvédelmi és idegenforgalmi bizottság kiemelt feladatának tekinti, s nemcsak a központban, hanem a külterületeken is.

Molnár Antal mindig fontosnak tartotta a felnövő generációk környezetvédelmi magatartásának pozitív befolyásolását, s ezért számtalan akciót kezdeményeztek, legutóbb az illegális szemétlerakók felderítésére írtak ki versenyt az általános iskolásoknak, s igényes kiadványuk Hajdúböszörmény védett természeti értékeiről immár két kiadást ért meg. A szociális egészségügyi bizottsággal karöltve sokat tettek azért, hogy a városban a parlagfű visszaszoruljon, ezen a területen országosan is figyelemre méltó eredményt értek el. Molnár Antal minden fórumot megragad arra, hogy a városban kerékpárutak épüljenek, hiszen a levegőszennyezés már elérte ezt az agrárjellegű várost is, ahol a motorizáció az elmúlt évtizedben többszörösére nőtt. A felújított strandot idén nyáron átadták, épül a fedett uszoda is. A képviselő a gyógyvízzé nyilvánításban látja a város egyik idegenforgalmi kitörési lehetőségét, ebben a kérdésben is hallatja hangát minden egyes fórumon.

A védett területek megóvása érdekében kezdeményezésére jött létre ebben az évben a Hajdúsági Értékőrző és Természetvédő Közalapítvány. Már akkor felvetődött ennek létrehozása, amikor a Béke Agrárszövetkezett elhordta az egyik kurgánt. Molnár Antal a közalapítvány titkára, elnöke Sóvágó Mihály nyugdíjas jogász, a Hajdúság madárvilágának kiváló ismerője, helytörténész, aki ma már nem Böszörményben él, de eleven kapcsolatot tart fenn szülővárosával. Az alapítvány egy regionális program megvalósítására már pályázatot is benyújtott, amit nagyrészt az EU támogat. Ennek gesztora a közalapítvány, amely Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar és Jász-Nagykun-Szolnok megyék területén található vizes élőhelyek felmérését és védelmét tűzte ki célul. Eddig már városi forrásból két kunhalmot megszereztek, a későbbiekben saját erejükből akarnak értékes természetvédelmi területekhez jutni.

A képviselő-elnök, a név kötelez. Kislányát Kamillának hívják, felesége német nyelvet tanít. Bátyja és segítőtársa Attila, aki biológiatanár, és szintén fanatikus természetszerető. Molnár Antal minden idejét a család és a környezetvédelem tölti ki.

 (Hajdú-Bihari Almanach 1. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2001.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése