Fórizs László

Vállalkozó, önkormányzati képviselő,

Hajdúböszörmény

hb_01-126_forizs_laszlo.jpgAz 1998-as önkormányzati választáson sok fiatal került be a képviselő-testületekbe, Hajdúböszörményben sem volt ez másképpen. A háromgyermekes vállalkozó az önkormányzat népjóléti bizottságának elnöke lett. A Győrössy-kert higanymozgású képviselőjét úgy is jellemezhetnénk: amit csinál, azt neki találták ki. Amikor leültünk beszélgetni, ötpercenként csörgött a mobilja, ügyes-bajos dolgaikkal fordultak hozzá a város lakói. Azért is vállalta szívesen ezt a feladatot, mert elégedetlen volt azokkal a lépésekkel, amelyek a városban történtek. Megválasztása után hosszan tanulmányozta a szociális, igazgatási és egészségügyi jogszabályokat, s ekkor tudatosodott benne, amit már addig is sejtett: a segélyezés az osztogatás szintjén működik. A törvénykezés nem rendelkezik kellőképpen az ellenőrzésről. Igazságérzete berzenkedett, hogy a jövedelempótló támogatással sokan visszaélnek. Ahogy lehetett, azonnal elkezdte a közhasznú munka szervezését Böszörményben, s ennek eredményeként egyharmaddal csökkent a segélyt igénylők száma.

Fórizs László lelkiismeretes munkáját még az eleinte fanyalgók is kezdték elismerni. Az igazságosság, a jobbító szándék vezérli, emiatt előfordul, hogy konfliktusba kerül egy-egy jogi kiskaput keresővel. Többször hallottam tőle, hogy a gyermekvédelmi támogatást olyanok is megpróbálták igénybe venni, akiknek pedig van mit a tejbe aprítaniuk. A képviselő elsők közt állt ki az iskolatej-akció mellett, amit több ezer kisdiák vehetett igénybe eddig. Már a választás után megszervezte, ’98 karácsonyán azt az ajándékozással összekötött ünnepséget, amikor – a civil szervezetek visszajelzése alapján – ötszázhúsz csomagot osztottak szét a rászorulók, az idősek és a nagycsaládosak között. Ekkor szervezte meg az általa vezetett bizottság a kétnapos rendezvénysorozatot a böszörményi óvodásoknak és iskolásoknak. Ötezer gyermek tapsolt a város egyik sportcsarnokában az őket szórakoztató zenészeknek és színészeknek. Ezek a jótékonysági akciók folyamatosan zajlanak az elnök úr aktív részvételével. Amikor gyakran emlegeti: „ne halat, hálót adj!”, akkor is fontosnak tartja, hogy erősödjön a társadalmi szolidaritás, s hátrányos helyzetű honfitársaink több figyelmet kapjanak.

Fórizs László nemcsak pántlikának gondolja a civil szervezeteket, hanem partneri kapcsolatot épített ki velük a szociális feladatok elvégzésére. A képviselő vezette bizottsághoz tartoznak Hajdúböszörmény egészségügyi kérdései is. A felvilágosító és prevenciós tevékenységen belül már három alkalommal rendezték meg a parlagfű és egyéb allergén növények mentesítésének napját, eddig kétszer tartották meg a „sportegészségnapot” a megfelelő életmód propagálására. Drogmegelőző pályázati programjukat regionális szinten is figyelemre méltónak minősítették a szakemberek. Böszörményben sokan élnek az ingyenes szűrés lehetőségével. Ennek ellenére nem elégedett Fórizs László, mert a tüdőszűrésekről leginkább a potenciálisan veszélyeztetettek maradnak távol. Idén október elején kezdték el azt az országosan is egyedül álló felmérést, háromezer helyi lakos bevonásával, 120 kérdezőbiztossal, amely arra keresi a választ, mennyire elégedettek a betegek helyi egészségügy helyzetével, a szolgáltatásokkal és az orvosokkal.

Elnöki munkáját, ha valaki ilyen hőfokon végzi, mikor marad ideje a vállalkozására? A bt. irányításába most felesége, Anikó is besegít. Ebből adódnak nézeteltérések, és a három gyermek is gyakrabban lenne együtt édesapjukkal. A család és a közélet határozza meg a képviselő mindennapjait, talán könnyebbséget jelent számára, hogy választókörzetében él, s mindenki ismeri, ő is ismer mindenkit.

Fórizs László akkor is kitalálna valamit, ha minden a legtökéletesebb volna. Így aztán idén már a negyedik lakótelepi napot rendezte meg körzetében, az egész napos programba mindig beletartozik a körzet két utcájának csapatai közötti focimeccs, gyermekprogramok, aztán este a bográcsban főzött kakaspörkölt elfogyasztása. Közelebb hozni egymáshoz az embereket – érzékelhető, hogy ezt is sikerrel oldotta meg a képviselő. A ritka ünnepek után újra fejest ugrik a munka közepébe. Körzetében fákat ültettetett, a szeméttároló konténerek alapjait lebetonoztatta, kosárlabdapalánkot szerzett az itt élő srácoknak. A Györössy-kert útja új aszfaltréteget kapott, a közel húszmilliós beruházásnak sok itt élő autós örülhetett, mert a beruházás előtt legfeljebb lépésben hajthattak végig a futómű károsodása nélkül. A Bethlen-iskola mellé játszóteret terveztetett. Még folytak a munkák, amikor a gyerekek már birtokba vették a félig kész hintákat, mászókákat.

Fórizs László három gyermek édesapja. Anikó a debreceni Ady-gimnáziumban elsős. Jól tanul és a böszörményi felnőtt kézilabdacsapatban játszik. Laci 11 éves, a sport és a számítógép érdekli leginkább. Tündike még csak két és fél éves, de már óvodába szeretne járni. Természetesen ő a család szemefénye. Jól érzi magát bőrében, mert van miért élnie, s reméli, hogy választói is elismerik munkáját, és még gyümölcsözőbbé válhat kapcsolatuk.

 (Hajdú-Bihari Almanach 1. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2001.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése