Csarnai Gabriella

Pedagógus, önkormányzati képviselő,

Hajdúböszörmény

hb_3-130_csarnai_gabriella.jpgKedves, őszinte nő. Most éppen szingli (ajánlom jó érzésű, kreatív férfiak figyelmébe), egyedül neveli főiskolás leányát. Az egyik hajdúböszörményi általános iskolában tanít, és a városi önkormányzati képviselő-testület szociális és egészségügyi bizottságának elnöke. Következetessége néha konfliktusba sodorja, de genetikailag kódolt igazságszeretete mindig átlendíti a nehézségeken. Megalkuvás nélkül végzi munkáját, ezért aztán sokan drukkolnak neki. Humorérzéke mindig vele van, a sótlan emberek menekülnek is előle. Tulajdonképpen egy hibát róhatunk fel neki: álmában is dohányzik. Sokszor késő éjszakáig dolgozik, vitatkozik, ügyeket intéz, pályázatokat ír – nem ismer lehetetlen helyzeteket.

A létavértesi általános iskolában az édesanyja is tanította egy évig, akinek egyik testvére több diplomát szerzett, a másik Hajdúszováton gazdálkodik. Az anyai nagyszülők fogták össze a családot Létán. A vasárnapi ebédek hangulatára ma is szívesen emlékezik vissza a bizottsági elnök. „A fán nőttem fel” – mondja nevetve, utalva mai napig tartó természetszeretetére, s emlékezve a nagyszülők hatalmas málnására, gyümölcsösére. Az első keserűség akkor járta át a fiatal leányt, amikor a két dédi egy héten belül meghalt. „Ez volt életem első megrázkódtatása, nagy hiányérzetet okozva” – emlékezik. Létavértes, ahol szülei ma is élnek, lelkében fontos helyet foglal el – minden kedves hozzátartozója, aki meghalt, a kisváros temetőjében nyugszik. Nagyapja is, aki az ÁFÉSZ ügyvezetője volt Létán, tisztelték az emberek. „Egyébként szép, rendezett a temető, ahol felmenőim alszanak” – jegyzi meg. Alszanak, mondja, mert vele vannak mindannyian.

Az iskolában rajtuk kívül még a Kerek házaspár lakott. Az első szerelem is ide köti: a pedagógus házaspár két évvel idősebb fia tanította meg biciklizni. Az édesanyja nyomába lépve a debreceni Csokonai-gimnázium francia tagozatos osztályában érettségizett. A postakerti kollégiumban az életre készítették fel. Itt tanult meg varrni, amit ma is kamatoztat: a családnak ma is ő végez minden szabómunkát.

Érettségi után a cívisvárosban maradt, felvették a tanítóképző főiskola testnevelés–népművelés szakára, ahol szakkollégiumi végzettséget szerzett. Huszonkét éve diplomázott, azóta a hajdúböszörményi Középkerti Általános Iskolában tanít. A diáksportkör vezetője, városi, megyei versenyekre készíti fel tanítványait. Tíz éve megszervezte – heti öt órában – az úgynevezett mindennapos tesiosztályt. Négy éve vesz részt a nebulókkal az erdei iskola programjában, a pénzt ő kilincseli össze, hogy a természetet szerető kisdiákok ne maradjanak ki ebből az élményből. A Középkert Jövő Nemzedékéért Alapítvány keretén belül a hátrányos helyzetű gyerekeknek nyári tábort szervez, például két éve a Balatonnál ütötték le a sátorfát. Az alapítvány minden tanév végén jutalmat ad az iskola jó tanulóinak, de felvállalja a hagyományőrzést, a tehetséggondozást, a családkapcsolat fenntartását is. Csarnai Gabriella négy éve az iskola egyik gyermek- és ifjúságvédelmi felelőse, ez idő alatt sok olyan helyzettel szembesült, ami tipikus a hajdúvárosban.

Tapasztalatait kiválóan tudja hasznosítani a böszörményi önkormányzat bizottsági elnökeként. A legutóbbi helyhatósági választáson az SZDSZ támogatásával, az „Összefogás városunk lakóiért” választási szövetség egyéni jelöltjeként lett a képviselő-testület tagja. Körzete a második legnagyobb Böszörményben. Egyre többen keresik személyesen, telefonon vagy levélben. Az itt élők régóta vágynak egy új, korszerű iskolára, hiszen a választókörzetben sok a gyerek. A képviselő most a legfontosabb feladatának tartja, hogy megépülhessen az új iskola és tornaterem.

A képviselőnek a szociális és egészségügyi törvények változása adja a legtöbb feladatot. A közelmúltban módosították a helyi rendeleteket, a szociális törvénynek megfelelően. A lakosságot prospektusokban és a város hetilapjában tájékoztatják a változásokról. A város szociális, egészségügyi tervei közt említi a helyettes szülői hálózat kialakítását, átmeneti gyermekotthon létrehozását, az időskorúak és a fogyatékkal élők ellátásának bővítését. Körzetében szeretné elérni, hogy az ideiglenes működési engedéllyel rendelkező két felnőtt háziorvosi körzetet új rendelőben helyezzék el.

Ha ideje engedi, autóba ül, irány a szülői ház. Gyakran találkozik Debrecenben élő Imre testvérével is, aki orvosi műszerész. Mivel öccse imádja a zenét, nagyon örül egy-egy jó CD-nek. Gabriella évek óta meglátogatja a téli Balatont, amikor a tó igazi arcát mutatja. Leánya, Gabi, elsőéves főiskolás – nem esett messze az alma a fájától –, szintén érzékeny a szociális kérdések iránt. Amikor édesanyja megnyerte a választást, a következő SMS-t küldte neki: „Te vagy a legjobb anya, a legfontosabb nekem.” Lehet ehhez még valamit hozzátenni?

 (Hajdú-Bihari Almanach 3. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2003.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése