Varga Vilmos

Önkormányzati képviselő,

Hajdúböszörmény

hb_01-138_varga_vilmos.jpgMár az előző választási ciklusban megjegyezték nevét. Dinamikus közéleti tevékenységével hamar felhívta magára a figyelmet. Határozott, szókimondó ember, nem rejti véka alá véleményét. A közigazgatásilag Hajdúböszörményhez tartozó ezerötszáz lélekszámú település, Bodaszőlő képviselője ezerkilencszázkilencvennyolc óta. Abszolút többséggel utasította maga mögé a többi jelöltet, hiszen a választást megelőző négy évben a falu úgy ítélte meg tevékenységét (ekkor már a részönkormányzat tagja volt), hogy bármikor bizalommal fordulhatnak hozzá. Elterjedt, hogy Varga Vilmos csak olyat ígér meg, amit teljesíteni tud. Választói nem is csalódtak: Bodaszőlő többet fejlődött az elmúlt három esztendőben, mint előtte két választási cikluson keresztül.

A képviselő Debrecenben született, és több mint húsz éve él Bodaszőlőn. Mint egy évekkel ezelőtt vele készült interjúban elmondta: a jó levegő, a csend és az ott élő emberek szeretete tartotta Bodán. Közéleti hevületét genetikailag örökölhette, mert nagyapja a debreceni Vagongyár szakszervezeti bizottságának volt az elnöke ezerkilencszáznegyvennyolctól nyugdíjba vonulásáig, míg édesapja ugyanott független párttitkár. Az emberekkel való törődés már gyermekkorában beléivódott, mint ahogy a marxizmus is. Ezt mai napig nem tartja szégyellni valónak. Könyvespolcán ma is megtalálható a Lenin-kötetek mellett a feszület. Az MSZMP-ből még ezerkilencszázhetvenháromban kilépett, ami bátor cselekedetnek számított akkoriban. Mindezek előzménye, hogy édesapja a megyei pártbizottság ülésén kiteregette néhány hajdúsági vezető viselt dolgait, amit nem néztek jó szemmel, s fia, Vilmos jobbnak látta, ha leszerel a rendőrségtől, mert ettől kezdve parancsnoka előtt nem volt megállása. Ennek ellenére megmaradt baloldali érzelmű embernek, akiben a szociális érzékenység állandó segítő készséggel párosul. Pedig egy szűk, sértett csoport sokáig mindent elkövetett Bodaszőlőn, hogy megkeserítse a képviselő életét. Látva, hogy nem tudják Varga Vilmos ellen hangolni a falut, visszavonulót fújtak. A képviselőt egyébként sem olyan fából faragták, hogy ennyitől megijedjen, és saját sebeit nyalogassa.

– Ha valamit ígérünk, azt illik teljesíteni – ez a hitvallása. – Nem képviselőhöz illő magatartás, ha az ígéreteket nem tartjuk be – utal elődjére, a munkáját lefitymáló ellentábor egyik vezérére.

A már hagyományos falunapon nagyon sokan jönnek össze. Ilyenkor adják át a részönkormányzat díját, amit Zeleméry Lászlóról, a település középkori főuráról neveztek el, mint az általános iskolát is. Ezen a napon a gyermekeknek különböző rendezvényeket szerveznek, fő a művelődési ház udvarán a pörkölt, és fellépnek a böszörményi öntevékeny együttesek is. A képviselő úgy szervezi a húsfőzést, hogy az utolsó adagig gazdára találjon a pörkölt, mert ebből a pénzből veszi meg az ajándékokat a részönkormányzat az öregek napjára, a Mikulásra és a karácsonyi ünnepekre.

A lakossággal folytatott jobb kommunikációt segíti a részönkormányzat lapja, amit minden negyedévben bedobnak a postaládákba. Ezt a feladatot is Varga Vilmos vállalta magára, akinek írásai megjelennek Hajdúböszörmény hetilapjában, a Szabadhajdúban is.

Mivel a települést zömmel hátrányos helyzetűek lakják, gyakran csengetnek a kapuján, s gyakran megszólal a telefon is. A segítségkérésnek se szeri, se száma. Hajdúböszörmény tizenkét kilométerre található a településtől, de gyakran ül buszra vagy pattan a motorjára a képviselő, hogy a városházán választói és a település ügyeit intézze. Az elmúlt években tizenhárom balesetveszélyes közkutat fedtek le, körbekerítették a temetőt, fedett autóbuszmegállót építettek, az orvosi rendelőt és a művelődési házat korszerűsítették. Hamarosan elkészül az iskola étkezdéje is. A közmunkaprogramnak köszönhetően sokat szépült Bodaszőlő az elmúlt időben. Varga Vilmos minden nap már kora reggel végigmotorozza a falut, mondhatni, hogy jó gazda módjára szemlét tart.

– A képviselő soha nem lehet elégedett a maga eredményeivel. A település lélekszáma lassan ezerötszáz fő, s az ellenzékhez mintegy harmincan tartoznak. Jónak tartom, hogy hallatják hangjukat. Ez ad nekem erőt ahhoz, hogy még tovább harcoljak – mondja „Vilmos bácsi”, mert mindenki így szólítja a faluban.

A motoros szemle után gyalog indul el otthonról, hogy „fogadóóráját” megtarthassa, ilyenkor betér a kocsmába is, amit fontos fórumnak tart az amúgy absztinens képviselő. Vágyai a falu vágyai is: ateista létére templomot szeretne építeni és ravatalozót. Reméli, ebben a ciklusban ezek még megvalósulnak.

Varga Vilmos a közélet motorja Bodaszőlőn, munkáját sokan elismerik. Feleségével, Marikával, és idős édesanyjával él egy kertes házban, három fia Debrecenben találta meg számítását. A képviselő örömére unokái gyakran látogatják meg őket a közeli nagyvárosból.

 (Hajdú-Bihari Almanach 1. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2001.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése