Kiss Istvánné

Gazdasági vezető,

Nyírbátor

szszb_21-164_kiss_istvanne.jpgA fényképről ránk mosolygó, háromhetes kis unokáját kezében tartó törékeny hölgy immár három évtizede munkálkodik embertársai megsegítésén. Kiss Istvánné, leánykori nevén Tamás Margit 1955. szeptember 5-én született Nyírbátorban. Édesanyja, Kusnyér Margit varrodában dolgozott. Édesapja, Tamás József köztiszteletben álló, megbecsült embernek számított. Az emberek tisztelték építőipari művezetőként, és nem véletlenül választották meg a település első számú vezetőjének, a tanács elnökének is Pócspetri községben. Margó férje, Kiss István anyagbeszerző. Házasságuk első gyümölcse, leányuk, Beáta 27 éves közgazdász. Férjével, Szappanos Györggyel, aki szakmabeli, és a család szeme fényével, a kis Zétény Tamással együtt Békéscsabán él és dolgozik. Munkahelye a Békés Megyei Fejlesztési Tanács. Ágnes, a második leány, 26 éves, ének-zene, karvezető tanár, a Nyírbátori Talán Teátrum énekese. A Tinódi Sebestyén Zeneiskolában és a Nagykállói Korányi Frigyes Gimnáziumban tanít.

Kiss Istvánné 2004-ben készült a harmincéves érettségi találkozójára a nyíregyházi Kölcsey Ferenc Gimnázium és Egészségügyi Szakközépiskola egykori diákjaként. Életpályája a megyeszékhelyen továbbtanulással folytatódott, ahol gyógyszertári asszisztensképesítést szerzett 1976-ban. Az akkor megszokott, munka melletti tanulással előbb képesített, majd felsőfokú képesített könyvelői bizonyítványt kapott költségvetési szakon. Közgazdászi diplomáját a Nyíregyházi Főiskola gazdálkodási szakán szerezte meg 2003-ban.A szakmai képzettség mellett minden olyan, a kor követelményeihez igazodó számítástechnikai tudással rendelkezik, amely a feladatai ellátásához szükségesek.

A friss érettségijével és a Kölcseyben kapott csecsemő- és gyermekgondozónő, valamint általános asszisztens képesítésével 1974-től 1976-ig a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Gyógyszertári Központban gyógyszertári asszisztensként kezdett el dolgozni. A sors érintésére két évig tanítóként folytatta munkáját Máriapócson az általános iskolában. Ezt követően anyaként kellett hogy megállja a helyét. A saját gyermekein megtanultakat 1981–87 között Nyírbátorban, a Városi Bölcsőde gondozónőjeként a közösség javára kamatoztathatta. A gondozónői munkakört a gazdasági ügyintézőire cserélte akkor, amikor a Családsegítő Központhoz került. Kilenc évvel később az 1996-ban önállóvá vált Városi Szociális Szolgálat nevet felvevő intézmény gazdasági vezetője lett. Margó a gazdasági ve­zető feladatait, felelősségét, jogkörét érintő kérdéseinkre válaszolva mondja el, hogy alapvetően az intézmény költségvetésének a tervezése, végrehajtása, az előírt beszámolók elkészítése és a vagyongazdálkodás a teendője. Ezen, kimondottan közgazdasági szakképesítést igénylő feladatai kiegészülnek a személyügyeikkel a 48 fős dolgozói létszám tekintetében. Az intézmény működteti a családsegítő szolgálatot, végzi az idősgondozást.

Korunk követelményeinek megfelelően, ahhoz, hogy eredményesen tudjanak gazdálkodni az emberek érdekében, minden lehetőséget meg kell ragadniuk a céljaik eléréséhez szükséges anyagiak megteremtése végett. Így az intézmény vezetőjével együtt közösen készítik el a pályázataikat, amelyek pénzügyi elszámolása később már Margó munkakörébe tartozik. Itt kell megemlítenünk az 1997-ben, ’98-ban a lakosság számára készített „HÉRA” nevet viselő pályázatot, aminek az elkészítésével energiatámogatást igyekeztek szerezni a rászoruló családoknak.

A szociális törvény változásai, valamint az 1/2000. (I. 7.) SZCSM rendelet a személyes gondoskodást nyújtó szociális intézmények szakmai feladatairól és működésük feltételeiről teljes körű szabályozást nyújt, ami a területen dolgozó valamennyi vezető és munkatárs tevékenységét ellenőrizhetővé, mérhetővé és félreérthetetlenné teszi – mondja el Margó a terület szakmai szabályozását érintő kérdéseinkre. Az Európai Unióba történő belépésünk óta – mint mondja – bővültek a pályázati lehetőségek, de azokkal párhuzamosan a követelmények is. S bizony előfordulhat olyan is, hogy csupán egy, látszólag lényegtelen adat kimaradása miatt esnek el a remélt támogatástól. Sok múlik a gazdasági vezető jól informáltságán, hiszen a közösség, a rászorulók szükségletei messze meghaladják a rendelkezésre álló önkormányzati forrásokat. Éppen ezért nagy várakozással tekintenek az elé, hogy az Európai Unió a gyakorlatban milyen mértékű támogatásban részesíti az egyes szakfeladatokat ellátó intézményeket.

Kiss Istvánné gazdasági vezető minden szabad idejét a családnak szenteli. Mondhatjuk úgy is: hobbija a gyerekei és most már az unokája, a testvérei, a még élő édesanyja. Néha fordít egy kis időt zenehallgatásra, olvasásra, azonban ez utóbbi az idő hiányában szinte már csak a szakirodalom tanulmányozását jelenti neki.

(Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 21. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2006.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése