Kiss György

A megyei munkaügyi központ igazgatója,

Debrecen

hb_01-36_kiss_gyorgy.jpgKiss György a Hajdú-Bihar Megyei Munkaügyi Központ igazgatója. Pályájának ezt megelőző szakasza mind alapul szolgál ahhoz, hogy ezt a munkát a kellő tapasztalattal, szakmai tudással, az emberek iránti szimpátiával láthassa el.

Kiss György Debrecenben született 1944. július 10-én. 1962-ben érettségizett a debreceni kereskedelmi technikumban, s ezt követően a Hajdú-Bihar Megyei Népboltnál dolgozott mint könyvelő. 1967-ben diplomát szerzett a Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetem Általános Közgazdasági Karának népgazdaság-tervezés szakán. 1967-73-ig (korábbi munkahelye jogutódjánál), a megyei vegyesiparcikk kiskereskedelmi vállalatnál dolgozott áruforgalmi előadóként.

Államigazgatási gyakorlattal 1974. óta rendelkezik, ekkor került Debrecen II. kerületi Hivatalának Pénzügyi Osztályára, osztályvezetőként, majd elnökhelyettesként. 1978 októberétől 1984 novemberéig az akkori Hajdú-Bihar Megyei Tanács VB. Munkaügyi Osztályának volt a vezetője.

Elméleti felkészültségének fokozására munkaügyi szakközgazdai tanulmányokat folytatott. Megszüntetéséig irányította a megyei pályaválasztási intézetet. A foglalkoztatási felkészültségek várható megjelenésének (1982– 1984) időszakában az országban vidéken – Békés megye után – másodikként hozta létre munkatársaival együtt, Debrecenben a Munkaügyi Szolgáltató Irodát és készítették elő Berettyóújfaluban és Püspökladányban a területi hálózat kiépítését. (Ez a későbbi megyei foglalkoztatási központ, illetve a megyei munkaügyi központ szakmai elődszervezetét jelentette.) 1984–1990 szeptemberéig a Hivatal elnöke Debrecenben, majd az önkormányzatiság kiépítésében a hatósági iroda vezetője.

1991. augusztus 16-tól – eredményes pályázata alapján – a megyei munkaügyi központ igazgatója. Több mint huszonöt éve oktat és vizsgáztat különböző szakmai közép- és felsőfokú képzési formákban. Tagja az Országos Közigazgatási Vizsgabizottság Elnöksége szakbizottságának.

Igen fontos számára a család, a biztos háttér. Felesége informatikus. Rendszergazdaként mint köztisztviselő dolgozik. S akire talán a legbüszkébb – a lánya, aki 1969-ben született, s férjével egészségügy területén működő betéti társaságot visznek. Szüleit, s két testvérét sajnos már elveszítette, csak hárman élték meg a felnőtt kort. Bátyja Tiszakécskén él, már nyugdíjas, húga egy számítástechnikai részvénytársaság vezetője.

Jelenlegi pozíciójában célkitűzései között szerepel többek között a munkatársak folyamatos továbbképzése, naprakészen tartása, a változó környezet igényelte jogszabály-módosítások kezdeményezése és gyakorlati használata, a szolgáltatások folyamatos bővítése, a Munkaerő-piaci Alapból megyére decentralizált források hatékony felhasználása, és még sorolhatnám.

– A kitűzött célok elérését nagyjában és egészében – állítja Kiss György – a munkatársak kollektív munkája eredményeként sikerül realizálni.

A munkanélküliségről úgy tartja:

– Egy működő piacgazdaság természetes velejárója, hogy a gazdaság egyes erőforrásaiban hiány, egy másikban felesleg, azaz többlet keletkezik, ami hosszú idő átlagában az erőforrás-értékelés és piaci elismerés függvényében kiegyenlítődhet. Ilyen erőforrás a munkaerő is, aminek mennyisége és minősége állandóan változó összetételben, életkori, szakmai, iskolázottsági, területi struktúrájában, a munkanélküliség természetes rátája mentén megjelenik. Ugyanakkor az egyén szintjén mentális, pszichés, szociális kérdésként is megjelenik, aminek kezelése nem nélkülözheti a jelenség interdisciplináris kezelését (lásd humánszolgáltatások, oktatási rendszer).

A kollégáitól elvárja a konkrét programok, tervek mentén történő rendszerszemléletű együttműködést. 1974 óta ellátott munkaköreiben, az általa vezetett munkatársak munkájáért való felelősség az elsődleges, ami a munkatársak bevonásával, az azonosulásuk fokozásával tartható egyensúlyban, és ezen keresztül kaphat a vezetés a messzelátás művészetének gyakorlásához, a látszólag egymástól független jelenségek, információk, tapasztalások integrált kezeléséhez megfelelő támogatást.

Kiss György a munkája során elért eredményei ellenére úgy gondolja, az elégedettség a kreativitás, a megújulás, az alkalmazkodás halálát jelentheti minden munkakörben. Az elért eredmények új, és mindig újabb kérdéseket, kihívásokat fogalmaznak meg.

– Kudarc, siker?

– Minden közelítés kérdése – állítja.

A harmonizált, folyamatos működés nem szereti a szélsőségeket. Kudarcra nem emlékszik.

– Biztos, több olyan döntést hoztam – mondja –, amit mai eszemmel már nem vagy másképp tennék.

A siker pedig soha nem önmagának a vezetőnek a sikere, a személyén keresztül megjelenő elismerés az legalább úgy szól a vezető munkatársainak, mint a vezetőnek.

 (Hajdú-Bihari Almanach 1. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2001.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése