Dr. Bartha Péter

Műszaki igazgató,

Debrecen

hb_02-18_dr_bartha_peter.jpgBartha Péter szerint a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság vezetői struktúrájában most elfoglalt helye szerencsére még szűken vett szakmai, s ő ezzel teljes mértékben elégedett. Mint ahogy szereti máig egyetlen munkahelyét, az ott dolgozókat, ahol szerencsére magas fokú a kollegialitás is. Édesanyja háztartást vezetett, édesapja tanműhelyi oktató volt a Volánnál. Péter a legkisebb gyermeke volt a családnak.

A Fazekas Mihály Gimnáziumban érettségizett – ott zárta máig szívébe Halász Imre tanár urat, aki az életben történő jobb eligazodásra, emberségre nevelte a szavaira figyelőket. A következő állomás Sopron városa volt, ahol az Erdészeti és Faipari Egyetem erdőmérnöki karát végezte. A sok kitűnő tanár közül leginkább dr. Mayer Antalra emlékszik máig csodálattal vissza, aki olyan megragadóan, átéléssel tudott beszélni a természetről, az erdőkről, hogy azokat azután csak rajongásig tisztelni és szeretni lehetett.

A tanulás örömei mellett Sopron nyitottabb, szabadabb légköre is hatással volt rá, amely aztán még jobban elmélyült, amikor onnan választotta élete párját, Gillay Erzsébetet, akit aztán harmincegy évi boldog házasság után a gyógyíthatatlan betegség 2000-ben elragadott tőle. A Tivizig 1970. július 15-től nem csak befogadta a frissen végzett szakembert, hanem szisztematikusan egyre mélyebben avatta be az ottani tevékenységek rejtelmeibe – ebben elévülhetetlen érdemei voltak dr. Papp Ferencnek, az intézmény akkori igazgatójának.

A tervezési osztályon tíz évet töltött, ahol geodétaként kezdte, majd csoportvezetőként folytatta. Gyakorlatszerzését többen segítették, de közülük is Szolnoki Alajosra, az óriási műveltségű, emberségben és a szakmában igazi profi nyugdíjas szakemberre emlékszik a leghálásabb szívvel vissza – általa s a BME-n megszerzett másoddiplomás szakmérnöki végzettséggel megerősödve lett igazi geodéta. A vízrendezési, vízhasznosítási és társulati osztályon főelőadóként, csoportvezetőként, majd osztályvezetőként állt alkalmazásban. Abba a szerencsés helyzetbe került, hogy azokon a területeken valósíthatta meg vízrendezési feladatait (munkák irányítása vagy éppen műszaki ellenőrzés), amelyeket a geodéziai mérések során megismert.

Közben újabb, immár vízgazdálkodási szakmérnöki diplomát szerzett a Budapesti Műszaki Egyetemen, illetve itt védte meg műszaki vízgazdálkodási doktorátusát is. A szakma igazi rejtelmeit azonban valójában két önzetlen kollégájától, Szűk Tibortól és Kovács Sándortól tanulta meg. Bartha Péter számára az 1980 és 1990 közötti évek az önmegvalósítás időszakát is jelentették. A Tivizig az 1970-es nagy Tisza-völgyi árvíz után szinte az egész védelmi vonalat érintő fejlesztésekbe kezd – ezek azok a területek, ahol dr. Bartha Péter korábbi munkája során szinte a csatornamélységig megismerte a vidéket, a műtárgyak elhelyezkedését, az élővizek folyásirányát, a töltések állapotát. A tervezés és a kivitelezés során folyamatosan javul a védelmi helyzet az igazgatósághoz tartozó háromszázötven kilométernyi töltésszakaszokon.

Ugyancsak izgalmas feladatot jelentett a három szakaszmérnökség megismerése, mint ahogy a belvízi védekezés rendszerének alapos megismerése is. Ez utóbbi nagyrészt a belvizeket elvezető csatornarendszer továbbépítésében öltött testet Debrecentől északra–északkeletre, a Hortobágy folyó, a Berettyó és a Sebes-Körös vidékén. E folyamat eredménye az erdőspusztai tározók kialakítása is, amelyek nem csak többmillió köbméter víz visszatartását oldják meg, hanem egyúttal környezetvédelmi és ökoturisztikai szolgálatot is tesznek a természetet szerető lakosságnak, az ide látogatóknak. Hasonlóan izgalmas szakmai kihívásokat jelentettek a több feladatú tiszalöki öntözőrendszer, a Keleti- és a Nyugati-főcsatorna és azok fürtrendszereinek rekonstrukciós munkálatai, illetve a Hajdúhátsági Többcélú Vízgazdálkodási Rendszer létrehozása is. Ez utóbbi teljes befejezése mindmáig várat magára (politikai döntések, illetve új, immár természetvédelmi szempontok figyelembevétele miatt), s olyan új programokkal is integrálódik talán, mint a debreceni Nagyerdőt is megmenteni készülő Civaqua térségi vízügyi beruházás terve.

Dr. Bartha Péter több szakmai kitüntetés (legutóbb 2000-ben a Vásárhelyi Pál-díj) tulajdonosa, a Magyar Hidrológiai Társaság tagja és megyei szervezetének alelnöke, a Debreceni Erdőspusztákért Egyesület vezetőségi tagja, a vállalati horgászegyesület elnöke. Büszke arra, hogy ahogy neki segítettek annak idején, most ő ezt ugyanúgy visszaadja a fiataloknak.

– Nem is lesz gond az utódlással – mondja.

Péter fia programozó matematikus – három gyönyörű unokával a családjában –, András fia informatikus. Felesége elvesztését kiheverve, de emlékét nem feledve most újra párkapcsolatban él, és párjával együtt egyengetik immár két család életét.

 (Hajdú-Bihari Almanach 2. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2002.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése