Kapus József

Polgármester,

Tiszagyulaháza

hb_02-202_kapus_jozsef.jpgSzerény, kis település polgármestere Kapus József. Tiszagyulaháza a Tisza bal partján a Sajó torkolatával szemben terül el. 1907-ben a község a Borsod vármegyében fekvő Tiszaszederkény határában lévő grófi birtokokból alakult meg, s ehhez csatoltak polgári részeket is. A község betelepítésében elsősorban Polgár lakosai vettek részt. 1903-ban például 54 polgári család (kb. 300 ember) költözött Gyulaházatanyára. 1950-től lett Hajdú-Bihar megye része az akkor még nagyközségként szereplő Polgárhoz tartozva. Az 1949-ben még 1273 főt számláló település, ma mindössze 879-re esett, melyből 280 nyugdíjas, s az aktív korúak közül 84 munkanélküli. Ez bizony kétszerese az országos átlagnak. A lakosság létszám csökkenésének okát, Kapus József a Tiszaújvárosban lévő TVK-nak és az erőműnek tulajdonítja. Sokan ugyanis ott találtak munkalehetőséget, jó megélhetést és ezért le is telepedtek a városban. A községben jórészt csak a szüleik maradtak és néhány fiatal házaspár, melynek következménye az alacsony születési arány lett (81 iskolás- és 32 óvodáskorú gyermek). A rendszerváltás után végre fejlődésnek indult a község.

1990 szeptemberétől Kapus József a helyi önkormányzat egyik tagjaként, Katona Ferencné polgármester munkáját segítve, részt vett az építések szervezésében. A korábban zsáktelepülésnek számító Tiszagyulaházát, háromkijáratúvá alakították új utakkal a három megye felé. 1994-ben Kapus Józsefet választotta meg a lakosság polgármesternek. Mivel főállásban jelenleg is a TVK-ban dolgozik, így tiszteletdíjas polgármesterként. Nem kis feladatot jelentett számára a két munkát összeegyeztetni, ő mégis bátran vállalta a megmérettetést.

Az évek során a munkák összehangolásába folyamatosan belelendült.  Sok segítséget kap és kapott a munka helyén, a TVK-nál, a HDPE üzemgazdaság vezetőitől, valamint a község jegyzőjétől és a képviselő-testülettől. Nagy eredménynek számít, hogy az 1994–2001 között olyan fejlesztések szerepelnek, mint az általános iskola tornateremmel való bővítése; gázberuházás; szilárd burkolatot kapott utak; felújították a vízmű-hálózatot, az orvosi rendelőt és az önkormányzati hivatalt külsőleg és belsőleg. Ám a TVK-ban és az erőműben történt elmúlt évek elbocsátásai Tiszagyulaháza lakóit is érzékenyen érintették, hiszen sokan maradtak munka nélkül. Egy ilyen kis településen nagyon nehéz munkahelyet kialakítani. A lakosság kénytelen a környező településeken munkát keresni, mint például a tiszadadai pulóver-gyárban. Kapus József szinte szélmalomharcot vív, és rendületlenül tárgyal vállalkozókkal, minden lehetőséget megragadva a befektetők odacsábítására. S hogy ez az áldatlan állapot minek köszönhető a már említetteken kívül?

Feloszlott a tsz, a mezőgazdasági kft. is tönkrement, a földek parlagon maradtak, nem hasznosítják. Nagyon bíznak abban, hogy az M3-as autópálya megépülésével, a Polgáron épült ipari parkban vagy a tiszaújvárosi ipari parkban, a tiszagyulaházi emberek is a kapnak munkalehetőséget.

Miért fontos Kapus Józsefnek e kis település sorsa? Mert itt született 1949. március 7-én, földműves család egyetlen gyermekeként. Iskoláit is itt végezte, valamint a Tiszai Erőmű egy kihelyezett iskolájában. 1966-ban az iskola elvégzése után, a Vegyépszernél, majd 1967 októberétől a TVK-ban dolgozott. Még meg sem szokhatta új munkáját, amikor egy hónappal később behívták katonának. A honvédségnél előbb KISZ-titkárként, majd zászlóalj KISZ-titkárként tevékenykedett. 1969-ben leszerelt és rögtön utána meg is házasodott. Felesége 1981-ben baleset következtében elhunyt, két árvát hagyva maga után. E nehéz helyzettel édesanyja segítségével sikerült megbirkóznia. A felejtés évei következtek.

Egy új, boldogabb élet reményében elhagyta szülőhelyét, megnősült és Tiszaújvárosba költözött. E házasságból egy gyermeke született. Ám hét év múltán visszavágyott Tiszagyulaházára. Mára a gyermekei felnőttek, akik megajándékozták őt három szép unokával.

– Szeretem az itteni embereket, szeretek velük dolgozni, szeretem ezt a kis települést és itt alkotni, a községet fejleszteni. Rengeteg elképzelésem van, a település szépítésével, építésével, a nyugdíjasok megbecsülésével kapcsolatban – mondja.

Az állattartás, az állatok körüli munkák jelentik számára a kikapcsolódást, de mivel a két munkahely komoly kihívást jelent számára, ezért ezt felszámolta, és most e két munka ellátása a fő cél számára.

– Azt szeretném, ha bárki ide jön, az jó érzéssel távozzon. Kis község, de a rendes működéshez mindene megvan – polgármesteri hivatal, iskola, óvoda, orvosi rendelő, takarékszövetkezet. Az infrastruktúra kész van, kivéve a belvíz elvezetést – jelenleg pályázat segítségével szeretnénk elvezető árkot kiépíteni, valamint az óvodai konyhát bővíteni a nyugdíjasok étkeztetésének biztosítására. S ami még egyelőre csak a tervek között szerepel, öregek otthonát szeretnénk létre hozni.

Fáradtságot nem ismer, kihasznál minden percet.

 (Hajdú-Bihari Almanach 2. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2002.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése