Úri Mihály Lászlóné

Üzemvezető,

Hajdúnánás

hb_5-152_uri_mihaly_laszlone.jpgKevés varroda őrizte meg önállóságát, piacát és ezáltal dolgozóit. E kevesek közé sorolható a mosonmagyaróvári székhelyű Lematex Kft. hajdúnánási leányvállalata, amelynek üzemvezetője Úri Mihály Lászlóné. Több szempontból is a legek közé tartozik az üzem, hisz a 110 dolgozó – a két karbantartó férfi kivételével – a gyengébb nemhez sorolható. Örülnek, hogy a mezőgazdasági jellegű területen őrzik az iparszerű termelést. Két műszakban varrják a lányok, asszonyok a csak testbarát, tiszta pamutból készülő fehérneműket. Ahogy a varrógépek közt kalauzol az üzemvezető asszony, csak néhány pillantás jut a látogatónak, máris hajolnak vissza a munkájukhoz. Érdemes ügyelniük a minőségi és a mennyiségi termelésre, mert ettől is függ, mennyi lesz a borítékban. Ahogy Úriné számol, az átlagórabér 385 forint, ehhez jön a 20 százalékos délutáni pótlék, tehát ekkor az órabér eléri a 405 forintot. Így havonta 60-65 ezer forintos fizetést vihetnek haza.

Az üzemvezető asszony nemcsak a szépet szereti – lakástextil, fehérnemű vagy éppen virág –, hanem imádja a kreatív munkát is. Kicsi gyermekkorától szeret szabni, varrni, kötni, s egyáltalán nem jelent számára problémát, ha valaki helyett be kell ugrania a varrógép mellé. Úgy érzi, a tervezés során szabadjára engedheti a fantáziáját, a várhatóan elegáns ruhadarab – legyen az felső- vagy alsónemű – az ő ötlete, ügyessége nyomán kel életre.

Úriné, lánykori nevén Czipták Judit Fehérgyarmaton született 1964. október 2-án. Édesanyja Szép Erzsébet, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Nagyarban, az öregek otthonában dolgozik. Édesapja, néhai Czipták János az egykori termelőszövetkezet traktorosaként kereste a nagycsalád kenyerét. A szülők négy gyermeket neveltek fel, Judit a legidősebb, Éva húga postamester, Pál az önkormányzatnál sofőr, János pedig követte őt Hajdúnánásra, ő mezőgazdasági gépszerelő. A férje, Úri Mihály László állategészségügyi üzemmérnök, állattenyésztési ágazatvezető. Két gyermekük született, és kapták utónevüket a keresztségben szüleik neve alapján. Így tehát az idősebbik gyermek Judit, 19 éves, 2005-ben érettségizett a helyi Makláry Iskolában. Ősztől a debreceni Református Tanítóképző Intézetben folytatja tanulmányait. Édesanyjához hasonlóan őt is a humán tárgyak, az alkotás öröme izgatja. Nem úgy, mint az öccsét, Mihályt, aki elsős a híres Pallagi Mezőgazdasági Szakközépiskolában. Ő az apjára ütött, már 10 évesen a traktorra ült, érdekelték a növények, az állatok. A szülők úgy látják, jó választás volt a fiút a mezőgazdasági pályára irányítani.

Úriné a fehérgyarmati Móricz Zsigmond Szakmunkásképző Intézetben szerzett szakmát 1983-ban. A kor szokásainak és elvárásainak megfelelően az iskolapadból kikerülve állást keresett és talált. Változás volt az életében, amikor Hódmezővásárhelyen, a Hódiköt központi üzemében dolgozhatott. Megtanulta a szabás-varrás csínját-bínját, majd férjével Hajdúnánáson telepedtek le. Kisebb, mára megszűnt varrodákban kereste a kenyerét. Szaktudására, szervezőkészségére felfigyeltek a Lematex vezetői is, amikor 1998. december elsejével őt nevezték ki az üzem vezetőjének. A fehérneműgyárban német, francia, angol vevőknek állítják össze a női, férfi- és gyermekholmikat. Elsősorban a közép korosztály igényeit tartják szem előtt. A piacon a közepes nagyságú pénztárcát magáénak tudó vásárlói réteget szólítják meg. Annyira komolyan veszik a szalag mellett dolgozó nők a munkát, hogy a minőséggel még soha nem volt baj. Így egyre nagyobb önállóságot élvez az üzemvezető, hisz a német tulajdonos meggyőződött arról, hogy határidőre, jó minőségben tudják elkészíteni a szállítmányokat.

Tipikus női munkahelyként sajátos gondokkal szembesülnek: a fiatalasszonyok gyermeket szülnek, nevelnek, majd szembenéznek a közösségbe járó kicsik viszonylag gyakoribb megbetegedéseivel. A gyermek ápolása, gondozása több időt vesz el, éppen ezért szervezték meg a kismamaszalagot. Egy műszakban mintegy 10 nő dolgozik most ezen a részen. A fluktuáció igen csekély: a dolgozók értékelik a biztonságot és a fix bejelentett állást. Nemcsak a havi fizetésre számíthatnak, hanem éves teljesítményük után – ebben figyelembe veszik a táppénzen vagy túlórával töltött időt, a munka minőségét is – további juttatásokat is kapnak. Karácsony előtt 25 ezer forintos vásárlási utalvány könnyíti az ünnepi bevásárlást. Évente egyszer kirándulni mennek.

Az viszont gond, hogy a megélhetéshez szükséges mezőgazdasági munka szezonális teendői miatt időnként otthon maradnak páran. Ám Úriné annak örül a legjobban, ha szólnak neki előtte: most otthon is várja őket a feladat. Az üzemvezető igazi közösséget varázsolt az itt dolgozókból. Nem véletlen, hisz szeret az emberekkel foglalkozni.

 (Hajdú-Bihari Almanach 5. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2005.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése