Nyakas András

Mezőgazdasági vállalkozó,

Hajdúnánás

Nyakas András szszb 27 lzs.jpgNyakas András számára teljesen kézenfekvő volt, hogy a mezőgazdaságban keresi a boldogulást, a megélhetést. Szülei gazdálkodók voltak, s már gyerekként megismerkedett ennek a munkának a szépségeivel, nehézségeivel. 1953. szeptember 24-én született Hajdúnánáson, s általános iskolai tanulmányait is szülővárosában folytatta, majd Debrecenben, a Balásházy János Növénytermesztő és Állattenyésztő Szakközépiskolában szerzett érettségit és szakképesítést. Fontosnak tartotta-tartja a folyamatos szakmai fejlődést, így 1980-ban egykori középiskolájában technikusi képesítést kapott.

A helyi mezőgazdasági üzemnek néhány évig alkalmazottja volt, s közben dolgozott szülei magángazdaságában, 1981-ben egyéni gazdálkodó lett.

A rendszerváltás után bekövetkezett társadalmi, gazdasági változások Nyakas András számára nem jelentettek új, szokatlan környezetet, hiszen korábban is a saját tudására, tapasztalataira támaszkodhatott.

1993-tól egyéni vállalkozóként állattartással és növénytermesztéssel foglalkozott. Zöldmezős beruházásként 1996-ban Hajdúnánás határában egy korszerű szarvasmarhatelepet épített, melyben hatvanhét tejelő tehén kapott helyet. Ezek akkoriban ötezer-háromszáz liter tejet termeltek évente darabonként.

A központi telephely 6,82 hektár területű, ahol tizenkét korszerűen felszerelt istálló, borjúnevelő, gépműhely, géptároló, takarmánytárolók, silótároló, iroda és szociális épület található.

Az ambiciózus vállalkozó számára a vállalkozás fejlesztése természetes folyamat, 2001-ben a központi telep közelében egy kisebb telephelyet vásárolt, melyet felújított, s ott bikákat helyezett el három istállóban. A telepen takarmánytároló és szociális épület is található. Az egykori termelőszövetkezeti tulajdonú pulykatelep megvásárlásával 2004-ben tovább növekedett, fejlődött a farm. A felújított, átalakított épületekben tíz pihenőbokszos, etetőteres, ventilátoros istállóban kaptak helyet a fejős tehenek.

Nyakas András 2007-ben nagyszabású korszerűsítésbe kezdett, aminek eredményeként negyvenállásos, számítógép-vezérlésű FULLWOOD technológiával felszerelt fejőház került kialakításra. Továbbá elkészült egy harmincötezer literes hűtő-tárolókapacitással rendelkező tejtároló.

A korszerűsítés eredménye a terménytároló, és egy szervestrágya-tároló építésével megoldódott a trágyaelhelyezés gondja is. A Nyakas Farm napi huszonötezer kilogramm tejet termel, melynek értékesítéséhez megfelelő kvótával rendelkezik a vállalkozás. A hektikusnak mondható tejfelvásárlás ellenére a tulajdonos úgy véli, a jó minőségű nyerstejre a hazai és határon túli piacokon igény van.

A szarvasmarha-állomány mára már elérte a kettőezer-négyszáz darabot, míg a tejtermelés, amint már említettük, jelentős mértékben felfutott. A kezdeti háromfős dolgozói létszám 2011-ben negyvenhét fő lett.

Nyakas András számára mindig fontos volt a növénytermesztés és állattartás együttes művelése, melyek ideális feltételeit az évek során megteremtette. A saját tulajdonú földek mellett folyamatosan vásárolt és bérelt termőföldeket, hogy elegendő takarmányt termesszen az állatállomány számára. Jelenleg nyolcszázötven hektáron gazdálkodik, a földterület műveléséhez rendelkezik megfelelő munka- és erőgépekkel.

A farm a család minden tagjának ad munkát. Nyakas András felesége, Éva a gyerekek nevelése mellett – a vállalkozás kezdetétől – sokat dolgozott azért, hogy a mai korszerű üzem kialakuljon.

A Nyakas család mára már a környék meghatározó szarvasmarhatelepével rendelkezik, ahol modern technológiával dolgoznak, s állítják elő a szarvasmarhatartáshoz szükséges takarmányt. A tulajdonos megbecsüli munkatársait, akik közül sokan már évek óta dolgoznak a cégnél.

Nyakas Andrásnak két fia és két lánya van, az idősebb Andrea, pedagógusként dolgozik, míg András fia édesapja példáját követve mezőgazdásznak tanult, és a farmon tevékenykedik. Tamás a helyi középiskola negyedéves tanulója, Éva pedig hetedikes az általános iskolában. András fia már házas, aki már egy unokával örvendeztette meg a családot.

A vállalkozó szűkebb és tágabb környezete megbecsülését, elismerését kivívta, családtagjai, barátai, ismerősei tisztelik munkaszeretetéért, nyíltságáért, emberségéért.

A városban működő civil szervezetek számára lehetőségeihez mérten gyakran nyújt támogatást. Közel áll hozzá az egészséges életmód, hiszen fia versenyszerűen sportol.

Nyakas András munkásságát 1999-ben a Földművelésügyi Minisztérium  „Aranykoszorús Gazda” kitüntetéssel, 2009-ben a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat Arany Sándor-díjjal ismerte el. Nyakas András büszke vállalkozására, az elért eredményekre, most is a folyamatos fejlesztésen gondolkodik.

(Északkeleti Almanach 27. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2011.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése