Katona Gábor

Tanár,

Hajdúnánás

hb_5-142_katona_gabor.jpgKatona Gábor 1948. október 26-án Büdszentmihályon született Katona József fodrász és Róka Julianna első gyermekeként. Általános iskolai tanulmányait a tiszavasvári Pethe Ferenc Általános Iskolában végezte. 1963–1967 közt a hajdúnánási Kőrösi Csoma Sándor Gimnáziumban tanult, és mezőgazdasági gépszerelő szakmát szerzett. 1967-ben sikerrel felvételizett a Gödöllői Agrártudományi Egyetem Mezőgazdasági Gépészmérnöki Karára. Az előfelvételit követően sorkatonáskodott, 1968-ban szerelt le. 1968-tól 1973-ig az egyetem hallgatója, 1973-ban szerzett okleveles mezőgazdasági gépészmérnöki diplomát. Hatévi ismeretség után, 1973-ban házasságot kötött Molnár Margittal, aki szintén pedagógus. Két gyermekük született. Gábor – apja nyomdokain haladva – szintén mezőgazdasági gépészmérnök lett. Zoltán is a mérnöki pályát választotta, ő villamosmérnök.

Katona Gábor 1977. április elsején lett az akkor 125. Számú Ipari Szakmunkásképző Iskola műszaki tanára, ahol az autószerelőket tanította a szakmai elmélet tantárgyaira. Ezekben az években sok szemléltetőeszközt, makettet készített, gyűjtött össze a tanulókkal. Osztályfőnökként vitte tanítványait számos kirándulásra. Diákjai szaktanárként, osztályfőnökként felnéztek rá tudásáért, szerették emberségéért. Később szívesen emlékezett vissza a régi osztályaira, azokra az alkalmakra, amikor otthonában felkeresték. Katona Gábor ifjúsági megbízottként és munkaközösség-vezetőként irányította a szakma szépségére is fogékony fiatalokat.

Ő maga is fontosnak tartotta a folyamatos önképzést, a Budapesti Műszaki Egyetemen mérnöktanári diplomát szerzett 1981-ben. Szakmájában egyre magasabb szinten teljesített, ezért Miniszteri Dicséretet kapott a szaktárca első emberétől 1986-ban. Még abban az évben kinevezték az iskola gyakorlatioktatás-vezetőjének. Ő szervezte, ellenőrizte a tanulók gyakorlati képzését, és tartotta a kapcsolatot a vállalatokkal és a vállalkozókkal. 1988. szeptember elsejétől az iskola műszaki igazgatóhelyettese.

Katona Gábor aktív kezdeményezésére az intézmény felvette Hajdúnánás egyetlen iparosának, Csiha Győző gépészmérnöknek, a Csiha malom tulajdonosának a nevét. Gyűjtötte az adatokat a levéltárban, felkereste a malom még élő dolgozóit, szakmai kiállítást szervezett, és oroszlánrészt vállalt az 1991 októberében megrendezett névfelvételi ünnepségben. Még abban az évben elindult a szakközépiskolai tagozat ruhagyártó szakon. A rendszerváltás után ugyanis a nagyvállalatok egymás után vonultak ki a szakképzésből, épp ezért a tanulóknak gyakorlati oktatási helyet biztosított az intézmény. Katona Gábor szorgalmasan írta a pályázatokat, és az elnyert pénzből a ruhaipari, a faipari és a hegesztőtanműhelyeket fejlesztették. Sokoldalú érdeklődésére jellemző, hogy 1994-ben szervezője, alapító tagja és kuratóriumi elnöke lett a Biztonságos Szakképzésért Alapítványnak. Kapcsolatot tartott a megyei Iparkamarával, a környező iskolák vezetőivel. Rendszeresen találkozott a beiskolázási körzethez tartozó települések, Hajdúnánás, Hajdúdorog, Görbeháza, Tiszagyulaháza, Újfehértó és Tiszavasvári iskoláiban a gyerekekkel, tanácsokkal látta el a szülőket.

Vizsgaelnökként is sikeresen debütált, beosztásából következett a tanulók elméleti és gyakorlati vizsgáztatásának összehangolása, és természetesen ő is gyakran ült, és kérdezte a leendő szakmunkásokat. Az Oktatási Minisztérium megbízásából más, hasonló profilú intézményben is ellátta a vizsgaelnöki feladatokat. Később a munkanélkülieknek szervezett tanfolyamokon, vizsgáztatásokon is részt vett.

Jó munkahelyi légkört alakított ki beosztottaival, kollégáival, bárkinek szívesen segített. Egyénisége jóindulatot sugárzott. Kedvelte a kötetlen társaságot. Erdély szerelmeseként emlegették a hozzá közelállók. 1994-ben Székelyudvarhelyen jó barátságot alakított ki Fazakas Árpáddal és családjával. Az ő segítségükkel sikerült kapcsolatot teremtenie a Bányai János Szakközépiskola vezetőivel. A két iskola együttműködési szerződést írt alá, melynek értelmében a ruhaipari és a faipari szakos tanulók Erdélyben töltik a nyári termelési gyakorlatot. A város vezetése is nagyra értékelte Katona Gábor munkásságát, dr. Éles András polgármester elismerésben részesítette. Az idegenforgalmi technikusképzést a 2000-2001-es tanévben indították el, hazánk tájvédelmi körzeteivel, Hajdúnánás és a környék nevezetességeivel, turisztikai látványosságaival ismertette meg a tanulókat.

Magánemberként szerető férj, gondoskodó édesapa volt. A kérlelhetetlen betegség azonban őt sem kímélte, 56 évesen, 2004. december 17-én hagyta itt szeretteit. Halálával nagy veszteség érte a családját, és emlékét a Csiha Győző Általános, Közép- és Szakképző iskola dolgozói is tisztelettel megőrzik.

 (Hajdú-Bihari Almanach 5. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2005.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése