Puskás Attila

Gyógyszertárvezető,

Hajdúnánás

hb_4-168_puskas_attila.jpgHa egyszer valaki megmintázná az ideális értelmiségi típusát, bátran ajánlanánk figyelmébe dr. Puskás Attilát, a hajdúnánási Winkler Lajos Gyógyszertár vezetőjét. Nyugalmat, derűt, magabiztosságot sugárzó lénye méltán kelti azt az érzést a környezetében, hogy ő az akadályokkal bátran szembenéző ember. Élvezi a kihívásokat, s a nehézségnek tűnő helyzeteket a megoldandó feladatok kategóriájába sorolja. Mindenekelőtt szeretteiről gondoskodó családapa.

Ezt hozta útravalóul szüleitől, a fogászati asszisztensként dolgozó édesanyjától, Borbély Zsófiától és a rahói állomásfőnök, Puskás József édesapától, aki a debreceni vasút-igazgatóságon fejezte be a szolgálatot. Puskás Attila Rahón született 1943. május 23-án. Hárman osztoztak a szülők szeretetén, Éva vegyész, Terézia adminisztrátor lett. Feleségét az egyetemi évek alatt ismerte meg a szamosszegi Bacskó Ida személyében. Házasságukból három gyermek született. A legidősebb, Henrik agrár- és vállalkozói menedzseri diploma birtokában a családi betéti társaság gazdasági vezetője. Családos, nejével, Török Katalinnal nevelik lányaikat, Fláviát és Fannit. Nándor a Hortobágyi Halászati Rt. vezérigazgatója. Az ő felesége Bocz Anna pedagógus. Bence fiuk 13, Hanna lányuk 4 éves. A legifjabb gyermek, Tilla szintén a gyógyszerészi hivatást választotta és ebben a patikában gyakorolja, s a jelenkor követelményeit szem előtt tartva közgazdász végzettséget is szerzett, jelenleg készül a gyógyszerhatástani szakvizsgára.

A Debreceni Református Gimnáziumban, 1962-ben tett érettségi után a Szegedi Orvostudományi Egyetem Gyógyszerész-tudományi Karán vette át diplomáját Puskás Attila 1967-ben. Szerencsésnek mondja magát, hogy feleségével együtt azonnal állást kaptak Hajdúnánáson. Ma már történelem az egykori patikák lebontása, újjáépítése, költöztetése. Mindezeket a feladatokat olyan szervezetten oldották meg az irányításával, hogy szinte a teherautóról is kiadhatták a gyógyszert a betegnek. Maketten berendezte a gyógyszertárat, beszámozták a ládákat és kapkodás nélkül nyugodtan végigcsináltak nem egy-két költözést.

Nem véletlen, hogy a szakvizsgáját is gyógyszerügyi szervezésből tette le. Most ismét modernizálás előtt állnak, készített egy teljes felújítási tervet a városközpontban található patika megszépítésére. A mai építészeti stílust követve kőburkolatot kap a homlokzat, új bútort készíttetnek. Már most rendelkezésükre áll egy több millió forintos számítógépes rendszer, amely nemcsak a gyógyszerészeknek jelent órára kész információs bázist, hanem a szomszédos rendelőintézet 30 orvosa is profitál belőle. Naponta legalább 15 telefon érkezik tőlük, hogy az egyes készítmények milyen paraméterekkel bírnak, hogy adhatók más szerekkel együtt a betegeknek és így tovább.

S hogy mennyiben partnere a gyógyszerész az orvosnak a terápiás folyamatban, dr. Puskás Attila véleménye szerint ezt az illető személyisége dönti el. A szakmailag jól felkészült, megfelelő informatikai háttérrel rendelkező gyógyszerésznek rendszeresen kikérik az orvosok a véleményét.

A gyógyszertár több szempontból is speciális szerepet játszik a betegek életében. Mire idejönnek, túl vannak egy három-négy órás várakozáson és még számos tortúrán a rendelőben, és nem ritkán itt adják ki a mérgüket. A gyógyszerész igyekszik megnyugtatni, tájékoztatni a felírt készítmények várható hatásáról, ráadásul még ellenőrzi is, vajon tényleg megértette-e az illető a hallottakat? Még az árváltozás hatása is itt csapódik le, mert hétköznapi gondolkodással a magasabb árat nem központi döntések sorozatának, hanem a gyógyszerészeknek tulajdonítják.

A nagy forgalmú gyógyszertárban szinte alig akad olyan felírt termék, ami ne lenne raktáron. A rendelőintézet mellett, a szakorvosok kezelési gyakorlatához igazodva minden fontos medicinát tartanak. S ha még sincs, a nyolc-tíz nagykereskedelmi céggel kialakított kapcsolat révén pár óra alatt bármit beszerezhetnek.

Puskás úr dolgozott területi főgyógyszerészként is, a hajdúnánási, a hajdúdorogi és a polgári térség gyógyszerészeinek munkáját koordinálta az egykori gyógyszertári központtal. A gyógyszerész kamara megalakulása óta rendszeresen részt vesz a kollégák szakmai szervezetének munkájában. Kimagasló tevékenységéért Miniszteri Dicséretben részesült 2004-ben, s szintén ebben az évben kapott elismerést a Gyógyszerész Kamarai Munkáért.

Szenvedéllyel élt hétköznapjainak megnyugtató háttere a Hutákban épült hétvégi ház, ahol a gyermekei és azok családjai is kikapcsolódnak. Barátaival futóversenyt szervezett, pólót matricáztatott a résztvevőknek, s már az üdülőfaluban is nagy megbecsülésnek örvend a néprajznak, a festményeknek és az éremgyűjtésnek hódoló gyógyszerész. Mégis a családjára a legbüszkébb, három gyermekével és nejével irányítja a családi céget, a Pharma-Sano Bt.-t.

 (Hajdú-Bihari Almanach 4. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2004.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése