Török István

Vállalkozó,

Hajdúnánás

Török István 3szszb 27 lzs.jpgVannak emberek, akik nyugdíjasként is aktív szerepet vállalnak a családi vállalkozásban, a helyi közéletben, Török István ilyen ember. Az elismert vállalkozó Hajdúnánáson született 1947. március 26-án. Alig 17 éves volt, amikor a mezőgazdaságban dolgozó édesapját elveszítette, s a húgával együtt édesanyja nagy szeretetben nevelte. Általános iskolai tanulmányait szülővárosában végezte, itt szerzett autószerelő-szakmai képesítést, de a továbbtanulás lehetősége munka mellett adatott meg számára. Az ambiciózus fiatalember szakoktatói végzettséget, majd a Miskolci Műszaki Egyetemen gépészmérnöki diplomát szerzett. A helyi Fa-, Fém- és Építőipari Szövetkezetben dolgozott autószerelőként, később szervizvezetőként, majd 1986-ban a szövetkezet elnökévé választották.

A szintén hajdúnánási Debreczeni Irénnel 1970-ben kötött házasságot. István Csaba fiúk 1973-ban, Rita Andrea lányuk 1975-ben született, mindketten a Miskolci Egyetemen kapták meg első diplomájukat. István Csaba gépészmérnök lett, Rita Andrea a közgazdász végzettség megszerzése után az ELTE-n jogi diplomát szerzett. Gyerekei boldog házasságban élnek Hajdúnánáson, egy fiú- és három lányunokája van. A rendszerváltozás adta lehetőséggel élve 1990-ben megalapította első, ma is sikeresen működő vaskereskedéssel foglalkozó vállalkozását, melyet kezdetekben felesége vezetett.

A Fa-, Fém- és Építőipari Szövetkezet átalakulása után Török István is a saját vállalkozásban dolgozott. A „Török Acél Csoport” ma már az ország különböző területein öt telephellyel rendelkezik, s családi vállalkozásként működik, melyet fia és veje irányít.

Török István hitvallása, hogy egy vállalkozónak több lábon kell „állnia”, így a vaskereskedés mellett mezőgazdasággal és ingatlanok hasznosításával foglalkozik.

A sikeres üzletember számára már fiatalkorától természetes, hogy részt vállalt – vállal – a közéleti munkában. A helyi önkormányzatban 1990-től képviselő, fontosnak tartja a gazdaság fejlesztését, az IPOSZ képviseletében egy ciklusban tagja volt a Hajdú-Bihar megyei önkormányzatnak. A Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamarában tizenöt éve tölt be különböző funkciókat, jelenleg megyei alelnök, országos küldött, és a Hajdúnánási Területi Kamara elnökeként tevékenykedik.

Török Istvánról elmondható, hogy napi kapcsolatban van a fiatalokkal, hiszen szakképzési szakértőként szakmai vizsgákon elnöki és tagi feladatokat lát el, ismeri a felnövekvő generáció gondjait, melyek megoldására társadalmi funkcióiban legjobb tudása szerint javaslatokat tesz.

A természet szeretete gyerekkorától része az életének, így nem meglepő, hogy a vadászat és a horgászat a hobbija. Jelenleg két vadásztársaság elnöke, elnökségi tagja a Hajdú-Bihar Megyei Vadászkamarának és országos küldött. Török István a vadászatot nem a trófeák, nem a vadak kilövése miatt szereti, sokkal inkább fontos számára az állatok etetése, nevelése.

A sikeres vállalkozó számos alapítvány, társadalmi szervezet munkáját segítette, segíti, a helyi közbiztonság javítása érdekében létrehozta a Hajdúnánás Közbiztonságáért Alapítványt, mely az anyagi támogatáson túl több alkalommal szervezett közösségi összejöveteleket, bálokat, s ezek bevételét szintén társadalmi célokra ajánlották fel.

Az üzletember gazdasági és társadalmi munkája elismeréseként számos kitüntetést vehetett át.

A Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara 2000-ben „Sesztina” díjjal tüntette ki, 2001-ben a Hajdúsági Civil Központ és Adattár Alapítvány a civil szervezetek javaslatára „Mecénás” díjat adományozott Török Istvánnak.

2004-ben a szövetkezetben végzett sikeres tevékenységéért miniszteri kitüntetést kapott.

A vadgazdálkodás terén elért eredményeit 1996-ban a „Hubertus kereszt” arany fokozatával jutalmazták, 2010-ben a „vadászokért és a vadászatért” végzett kiemelkedő munkájáért az Országos Magyar Vadászkamara Aranyérem elismerésben részesítette.

Török István számára a nyugdíjba vonulás nem háttérbe vonulást, nem a pihenést jelenti, ma is aktívan részt vesz a helyi közéletben, társadalmi funkcióinak maximálisan igyekszik eleget tenni. Fogékony az újdonságok iránt, úgy véli, tanulni, új információkat birtokolni minden életkorban fontos. Természetes számára a családi vállalkozás ügyeinek figyelemmel kísérése, ha teheti, gyakran meglátogatja a telephelyeket, s ha a fiatalok tanácsot kérnek tőle, szívesen adja át tapasztalatát, tudását. Szabadidejét leginkább családtagjaival tölti, különösen kedves számára, ha az unokáival lehet. Büszke gyerekeire, akik sikeresen viszik tovább a vállalkozást.

Számtalan elfoglaltsága mellett mindig készséggel áll egykori munkatársai, ismerősei rendelkezésére, szívesen beszélget velük.

Török István lételeme a munka, ma is napi tíz–tizenkét órát dolgozik, nem ismeri a tétlenséget.

(Északkeleti Almanach 27. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2011.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése