Debreczeni Imréné

Gimnáziumi igazgató,

Hajdúnánás

hb_5-136_debreczeni_imrene.jpgHárom és fél évszázad kötelez. 2006-ban éppen a 350. születésnapját köszönti a hajdúnánási Kőrösi Csoma Sándor Gimnázium. Nemcsak a hajdúsági városban és a környékén, hanem a megyében, a szomszédos régiókban és szinte az ország minden részén elmondhatják magukról nagy ívű pályát befutott, sikeres emberek, hogy ez a gimnázium az alma materük. Debreczeni Imréné, született Szabó Erzsébet, akit 1988 augusztusában neveztek ki igazgatónak, szinte egész életével ehhez az intézményhez kötődik. Nemcsak itt érettségizett, hanem az egy év tanítási gyakorlat kivételével immár a 33. tanév óta a patinás gimnázium hagyományainak őrzése, és a XXI. század igényeihez történő igazítása tölti ki mindennapjait.

Tősgyökeres nánási családban született 1949. augusztus 8-án Kéki Zsuzsanna háztartásbeli (86) és Szabó László földműves (93) gyermekeként. Testvére, dr. Szabó László egyetemi docens Miskolcon. Férje, Debreczeni Imre mérnöktanár a Kőrösi Csoma Sándor Gimnáziumban. Házasságukból két gyermek született, Attila közgazdász, a finn nagykövetség vezető tanácsosa. Az ő neje Fábián Anett közgazdász, a Munkaügyi Minisztériumban dolgozik. A fiatal család két kisgyermekét neveli, az ötéves Pannát és a hároméves Mátét. Debreczeniék másik gyermeke, Veronika szintén közgazdász, a fővárosban a HVB Bank belső ellenőre. Férjnél van, Oláh Kornél közgazdász, a Vodafone marketingmenedzsere a házastársa.

Az egyszerű földműves családból származó ifjú lány a saját tehetsége, szorgalma, kitartása révén igen sikeres pályát tudhat már eddig is maga mögött. Gyermekeik már második generációs értelmiségiek, akik valódi európai uniós polgárok, számukra a szűkebb környezet nem csupán a csöppnyi hajdúvárost jelenti, mint annak idején a nagyszülőknek. A hajdú öntudat egyúttal azt a genetikai örökséget is útravalóul adta nekik, hogy céljaikat makacs elhatározással, konok céltudatossággal elérik, ha tényleg akarják. A család többgenerációs történelme kicsinyítve jól mintázza az európai lehetőségek tárházát.

Ez a gimnázium méltán büszke az országos tanulmányi versenyen elért kiváló helyezésekre, a kiemelkedő felvételi eredményekre, az idegen nyelvi képzés magas színvonalára és a nyelvvizsgaeredményekre, a diákok sportteljesítményeire. Mindehhez megteremtették a számítástechnikai hátteret, a gépészeti oktatáshoz mérőlaborokat alakítottak ki. A könyvtár polcain 40 ezer kötet sorakozik, európai színvonalú sportcsarnok, taniroda, multimédiás nyelvi labor, iskolai videólánc segíti az oktatást. Az intézményben büszkék a diákbizottságra és a harmonikus tanár-szülő kapcsolatra is. A humán érdeklődésűek irodalmi színpadra vagy énekkari próbákra járhatnak, az angol drámafesztiválon további tapasztalatokat gyűjthetnek. Hagyományt teremtettek a névadó emlékének tisztelegve a Kőrösi napokkal. A jó nevű intézményre másutt is figyelnek, a hazai középiskolák – az Andrássy Gyula Műszaki Középiskola (Miskolc) és a Miskolci Egyetem Gépészmérnöki Kara – mellett szoros kapcsolatot ápolnak Poprád (Szlovákia), Wriezen (Németország), Székelyudvarhely (Románia), Nowym Saczu (Lengyelország) gimnáziumaival. Kimagasló eredményeikben nagy szerepet játszanak a civil támogatók, az alapítványok közül a Nánási Diákok Baráti Köre, a Soós Gábor Alapítvány, a Dobos Imre Matematika Alapítvány.

A négy évfolyamos gimnáziumi képzés mellett megjelent a nyolcosztályos is, amely emelt szintű matematikát, németet vagy angolt oktat. Megszervezték az esti és a levelező képzést is. A szakközépiskolában informatikát, gépészetet, közgazdaságtant, szociális szolgáltatást négy évfolyamon, közgazdaságot és informatikát öt éven át tanulnak. Az érettségit adó képzés során gazdasági informatikus, gépésztechnikus, gépipari mérnökasszisztens, általános gazdasági és statisztikai ügyintéző, szociális asszisztens, szerszámkészítő, szerszám- és készülékszerkesztő technikus képzettséget szerezhet itt a fiatal. A nyolcszáz diákot befogadó intézményben huszonhét osztályt indítottak. A város főterén nyolcvanszemélyes kollégiumban helyezik el a távolabb lakó diákokat.

Debreczeniné Erzsike munkáját már kétszer ismerte el a szaktárca minisztere a legrangosabb kitüntetéssel. Számára mégis az a legmagasztosabb elismerés, ha a diákjai tudásban, emberségben gyarapodnak, s felnőve szeretettel, megbecsüléssel gondolnak egykori tanárnőjükre. Pedagógiai szaktanácsadó volt 1984 és 1988 között, a városi pedagógus alapszervezet titkári tisztét évekig ő látta el.

1994–1998 között önkormányzati képviselő, a következő időszakban a testület pénzügyi bizottságának volt külső tagja. 1988 óta érettségi elnöknek is gyakran felkérik. Nemrégiben a Nánási Öregdiákok előtt a Stefánia-palotában értékelte a mai eredményeket, és erősíthette meg az egykori diáktársakat: alma materük ma is jelesre vizsgázik.

 (Hajdú-Bihari Almanach 5. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2005.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése