Szabóné Marth Éva

A Református Általános Iskola igazgatója,

Hajdúnánás

hb_5-150_szabone_marth_eva.jpgMinden munkakör betöltése teljes személyiséget kíván. Ez leginkább a pedagógusi pályán és főleg vezető beosztásban igaz. Nem mindegy, hogy milyen személyiség az, aki vezető lesz. Ezért nemcsak a szakmai múltamról írok, hanem mindazokról, akik számomra fontosak, és amely dolgok jellemeznek engem. Az általam végzett tevékenységek szorosan összefüggenek és erősítik egymást.

A sokféle tevékenységnek közös terük van. Ez a közös tér a hivatás. Nevelni: „nem középiskolás fokon”. Nevelni szemléletünkkel, példánkkal, személyes életünkkel”. Ez a hitvallása Szabóné Marth Évának, a hajdúnánási Református Általános Iskola igazgatójának, akit sokoldalú pedagógusként, almanachkiadóként, alapítványi vezetőként, helytörténeti kutatóként ismernek a hajdúsági kisvárosban. Olyan embernek, akinek helyi képviselőként is a közügyek iránti elkötelezettsége életformává vált.

Itt született 1957. október 19-én. Édesanyja, özvegy Marth Sándorné (Mihály Erzsébet) középparaszt családból származik, édesapja, néhai Marth Sándor gazdálkodó szülők gyermeke. Négy lánnyal áldotta meg az Ég a házasságukat: Erzsébet, Gizella, Éva és Ildikó osztozott a szülők törődésén. A segédnővérként dolgozó, korán megözvegyült édesanya mindent megtett, hogy lányai szakmát, diplomát szerezzenek. Szeretetteljes légkörben, ám sok nélkülözés közepette nőttek fel.

Hajdúböszörményben, a Bocskai István Gimnáziumban érettségizett, majd a Debreceni Tanítóképző Főiskolán és a Bessenyei György Tanárképző Főiskolán szerzett tanítói és magyar szakos tanári diplomát. 1979-ben férjhez ment Szabó Antal Andráshoz. Harmonikus, boldog házasságukból két fiúgyermek született: Endre bölcsészhallgató, Ákos a református iskola tanulója.

Szabóné Marth Éva gyakran publikál, öt éve írja a helyi polgári lapban a  „Lelki egészségünk” című rovatát. Emlékezetes írása az istenhívő, ötszörös világbajnok és olimpiai bajnok öttusázóról, Balczó András küldetéséről írt tudósítása a megyei lapban, a Naplóban. Tőkés László püspökkel készített interjút, és immár évek óta kutatja a helyi történelem, a közélet, a művészet eseményeit, meghatározó szereplőinek életét.

2000-ben, a millennium évében a várossal együtt, mint a „Szépen, Emberül!” Alapítvány elnöke országos hírű Hazaváró ünnepet szervezett a városból elszármazott tudósok, művészek, neves közéleti személyiségek számára, közel 140 fő részére. Országos Versíró pályázaton nyert 3. díjat, a Bihari Irodalmi Társaság alapító tagja. Négy antológiában szerepelnek versei. Krónikása helyi, megyei és országos lapoknak. 1991-től a Hajdúnánási Újság, majd 1998-tól a Hajdúnánási Polgár című lap szerkesztője. 1991-ben megszervezte és alapító tagja a helyi kulturális egyesületnek, a Hajdúnánási Szellemi Műhelynek.

A sors eseményeinek érdekes egybeesése, hogy 1995-ben éppen ő tudósított a negyvenhét év szünet után újraindult Református Általános Iskoláról. A hajdúnánási Református Egyházközség mint fenntartó gondoskodik a százhetvennégy tanuló és a huszonegy pedagógus szakmai és lelki vezetéséről, oktatásáról, neveléséről, valamint a munkafeltételek megteremtéséről. A patinás épület tizenegy tanterme közül hat szaktanterem: tornaszoba, hittanterem, számítógépes, természettudományos terem, rajzterem és könyvtár. Az intézményben nagy gondot fordítanak a hagyományok ápolására, a nagy elődök képei díszítik a falakat.

Az igazgatónő fontosnak tartja az Etikai kódexből is idézni pályázatában: „A keresztyén pedagógus legyen kész lelki gondozói feladatok ellátására is. Ennek érdekében gyarapítsa pszichológiai és hitbeli ismereteit. Az erejét meghaladó esetekben kérje az e téren jártasabb szakemberek, például a lelkész segítségét.”

Olyan alapvető szakmai, pedagógiai elvek, értékek megvalósítását tűzte célul, amelyeket a fenntartó, a szülők, a nevelőtestület és a diákok is elvárnak az intézménytől.

Olyan protestáns hagyományokra épülő, általános műveltséget megalapozó, alapfokú nevelést és oktatást folytató, nyolc évfolyamos iskola működését szeretné megvalósítani Szabóné, amely kiemelt szerepet szán a tanulók lelki fejlődésének, gondozásának, hitéle­tének, egyben biztosítja a református egyház sajátos nemzetformáló örökségének ápolását.

Hazaszeretetre, nemzeti elkötelezettségre nevel, újraéleszti a több évszázados református oktatás hagyományait, a nagy elődök példáira épít, s a keresztyén erkölcsre nevel. Ennek a városnak a története Bocskai István városalapításától kezdődően összeforr a református egyház történetével, ezzel pedig egyidős a református oktatás is. A templom és a református iskola – a város szívében – mindig is nagy szerepet töltött be a település életében. Azt a csodálatos feladatot vállalják, hogy ezt a régi fényt és kisugárzást hozzák vissza a város életébe.

 (Hajdú-Bihari Almanach 5. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2005.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése