Gacsályi Gábor

Református lelkész, otthonvezető,

Hajdúnánás

hb_5-140_gacsalyi_gabor.jpgApró örömök varázsolják felejthetetlenné a napokat a hajdúnánási református egyházközség életében. Olyan karizmatikus lelkipásztor irányítja a hitélet eseményeit és azok szellemi hátterét, akinek révén az emberi lélek mélyén szunnyadó Isten utáni vágy megfogalmazódik, mi több, nemcsak az egyházi és családi szertartásokban mutatkozik meg, hanem a hétköznapok tetteit is vezérli. Kívánhat-e ennél többet magának egy pap, aki arra tette fel életét, hogy küldetésnek fogja fel földi útját, és apjához, nagyapjához hasonlóan ő is a gyülekezetét szolgálja, s ezzel Isten Igéjét hozza közelebb a gondjaira bízott emberekhez.

Gacsályi Gábor, a maga egyszerűségében, a kisvárosi parókia antik bútorokkal berendezett szobájának csendjében azt a hitvallást fogalmazza meg, ami kisgyermekkorától ösztönösen már benne élt. Mert mit látott otthon? Az édesapja, dr. Gacsályi Gábor református tiszteletes és az édesanya, Seres Éva tanítónő a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Gacsály község meseszép vidékén pezsgő hitéletet honosított meg. Mint hal a vízben, lubickolhattak testvéreivel, Istvánnal, aki ma asztalitenisz-edző és Évával, aki óvónő, a szülői szeretetben és az őket nagycsaládként körülvevő és óvó gyülekezet életében. Csakúgy, mint apai nagyapja, néhai Gacsályi Zsigmond református lelkész több mint négy évtizeden át irányította és szervezte a Szatmárnémeti melletti Kiskolcs gyülekezetének mindennapjait. Noha a maguk mögött tudott esztendőkben igen nehéz volt a papok élete – a megélhetéstől a rendszerrel szemben tanúsított magatartásig, hisz a hivatalosan ateista elveket valló társadalomban a hit megtartó erejét és az abból következő feladatokat prédikálták a gyülekezetnek – Gacsályi Gábor mégis mindenfajta szülői tiltás vagy támogatás nélkül, önként lépett a papi pályára.

Miután elvégezte a Debreceni Teológiát, a püspöki kar még exmisszusként kihelyezte Gacsályba. Édesapjától – aki 1960–78 közt szolgált itt – vette át a gyülekezetet. Olyan szép emlékek kötik ehhez a településhez, mint az, hogy itt indíthatta el a cigány származású Tóth József református lelkészi pályáját. Igen jó kapcsolatot alakítottak ki a lelkészek a közeli kisfalvakban, megbecsüléssel és szeretettel gondol Csüri Lajosra Nagyszekeresen, Bartha Gyula esperesre Csengerben. Pezsgő élet jellemezte hétköznapjaikat, például levetítették a 6 és fél órás filmet a Názáreti Jézusról, konfirmandus találkozókat szerveztek. Már akkor különös volt, hogy 1983-84-ben hitoktatást tartott a gacsályi iskolában, noha akkor még erre nem igazán nyílt lehetőség. Ám Gacsályi Gábor és közösségének tekintélye megnyitotta az akkor bevehetetlennek tűnő állami oktatás kapuit. 1978 és 1987 közt élete meghatározó szakaszát töltötte a határ közeli településen. Társául is olyan asszonyt keresett, aki nemcsak jó feleség és születendő gyermekeinek odaadó édesanyja lesz, hanem aki eszméinek is azonosul. Meg is találta Balla Márta lelkész személyében, s 1981 júliusában össze is házasodtak. Frigyüket két gyermekkel áldotta meg Isten, Gábor a debreceni Református Tanítóképző Főiskolán tanul, Márk a Kőrösi Csoma Sándor Gimnáziumban az idén volt harmadikos.

Hajdúnánásra 1987. december 6-án helyezték, és 1990-től önállóan irányítja az egyházközséget. A három és fél  – négyezer tagot számláló gyülekezet vallásosságát jellemzi, hogy életük fontos eseményeihez – születés, keresztelő, esküvő, temetés – kérik a lelkipásztor és az egyház közreműködését. Többen járnak hittanórára a korábbiakhoz képest, és 1992-től ismét megnyithatta kapuit a református általános iskola. Ma 174 gyermek jár ide. Már az 1990-es évek elején szerveztek óvónőknek háromnapos konferenciát Berekfürdőn arról, hogy a kisgyermekeket miként vezessék be a hit gyakorlásának mindennapjaiba. Ez azért is különösen fontos, mert a szocializmus évtizedeiben két-három generáció életéből kimaradt a hitoktatás, a közös vallásgyakorlás élménye. Gacsályi tiszteletes úr úgy látja, szívükben él a vágy, hogy elmélyedjenek Isten dolgaiban, eljárnak az istentiszteletekre. Népszerűek a női bibliaórák, a nagyobb ünnepeken egyre több fiatal vesz úrvacsorát. Éppen ezért sikeresek a megyei ifjúsági gyülekezeti táborok.

Nemrégiben pedig kitárták kapuikat az idősek felé, 2003. december 5-én adták át a negyvenhat személyes idősek otthonát, amelyet a Széchenyi-terv jelentős támogatása révén 220 millió forintból építhettek fel. Már most 22-en vannak a várólistán, ezért 2006 januárjára végeznek a bővítéssel, és 15 egyágyas szobát adnak át új lakóiknak. Általában Hajdúnánásról vagy a megyéből jönnek, de vannak itt szerencsiek is.

A diploma átvételével még nem fejezte be tanulmányait Gacsályi Gábor, hanem elvégezte a hároméves pasztorál-pszichológiai képzést, most pedig az egészségügyi főiskola intézetvezetői szakán szerez újabb oklevelet. Szociális munkás is lesz.

 (Hajdú-Bihari Almanach 5. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2005.)
Szerző: 2018. 01. 17.

1 hozzászólás

  • Dr. Gachályi András says:

    Én őseim Fehérgyarmatról (Gacsályról) származnak, nevem Dr. Gachályi András. Érdeklődöm, hogy a tiszteletes úr tud-e valamit családfájáról?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló