Dr. Antal László

Gyógyszertárvezető,

Görbeháza

hb_4-122_dr_antal_laszlo.jpgA társadalmi valóság jelenik meg az officinában, s ha értő módon közeledünk hozzá, akkor többet megtudunk a világról és önmagunkról, mintha az internetes világhálót faggatnánk. Mindezt dr. Antal Lászlótól, a Skorpió Gyógyszertár vezetőjétől hallottuk. Ő azon kevesek egyike, aki a hagyományos patikai szakterületet választotta a férfiak körében általában kedveltebb kutatói vagy gyógyszerész-látogatói beosztások helyett. Őt korán magával ragadta a gyógyszertár semmihez sem hasonlító világa, hogy ebben a szakmában igyekezett megkeresni a boldogulást családja és önmaga számára.

Debrecenben született 1968. február 24-én. Édesanyja lánykori nevén Molnár Irén, a Matáv hatósági ellenőreként ment nyugdíjba. Édesapja, Antal László, szintén a Matávnál dolgozott, mint igazgatóhelyettes vonult vissza. Testvére, Adrienn, orvosasszisztens Debrecenben. Felesége, dr. Antalné Halász Mária, felsőfokú menedzser, jeltolmács, könyvesbolti eladó szakmákkal a zsebében az anyai hivatást gyakorolja: jelenleg kétéves kislányukkal, Teklával, gyermekgondozási szabadságát tölti.

A debreceni Fazekas Mihály Gimnáziumban 1986-ban tett érettségi után a Szegedi Orvostudományi Egyetem Gyógyszerész-tudományi Karán szerzett diplomát 1993-ban. Gyakorlatát több nagyvárosban, Szegeden, Pécsett, Egerben és Kiskunfélegyházán töltötte. A nyaralást és a szakmai utat éveken át összekapcsolta. Tíz éve, 1994. augusztus 13-án vezette oltárhoz az általa ismert legszebb lányt.

Nem emlékszik arra Antal László, hogy a felmenői közt valaki is a gyógyszerészi pályát választotta volna. Ő viszont olyan szerencsésnek mondja magát, hogy az egyetemi évek alatt belekóstolhatott a kutatás rejtelmeibe. A tudományos diákkör adta a keretet egy dolgozathoz.

Ebben a tolperison és a ciklodextrin felszívódásának gyógyszer-technoló­giai kérdéseire kereste a választ. Például megnézhette, hogy kevesebb hatóanyagot tartalmazó készítmény is elegendő terápiás hatást fejt-e ki. Az egyetem 1993-ban Apáthy István-emlékéremmel jutalmazta meg.

A tanulmány annyira jól sikerült, hogy témavezető professzora, dr. Kata Mihály biztatta, folytassa az ifjú kolléga a kutatást. Épp akkoriban vetődött fel, hogy az orvosokhoz, állatorvosokhoz, jogászokhoz hasonlóan a gyógyszerészek is doktori címmel lépjenek ki az egyetem kapuin. Ebből sajnos, semmi nem lett, „A tolperison és ciklodextrin termékek vizsgálata” című disszertáció viszont 1995-ben a doktori cím megszerzését jelentette Antal Lászlónak. Gyógyszerhatástanból 1997-ben szakvizsgázott. Görbeháza sajátos mikrokörnyezetet jelent számára. A vidéki emberek nyílt, őszinte viselkedése, szókimondó, egyenes magatartása imponált neki, s őt is a szívébe zárta a közösség. Tekintélyét nemcsak a fehér köpeny és a hagyományos imázs alapozta meg, hanem az a képessége, hogy mindig oda tudott figyelni a betegre. Ezerkilencszázkilencvenhárom augusztusától már Debrecenben, a Csapó utcai Arany Oroszlán Gyógyszertárban kezdett el dolgozni. Itt említi meg dr. Kovács Istvánnét, akinek sokat köszönhet. Ezen időponttól fogva helyettesítette a kollégákat Hajdú-Bihar megye városaiban és községeiben.

Megszerzett tapasztalatai szerint Görbeházán volt érdemes folytatnia a szakmát. A nagyközségben kaotikus állapotok fogadták, de ő nagy kihívásnak érezte, hogy kielégítheti a betegek kívánságait. Emellett maga ura lehetett, személyesen vezethette és irányíthatta gyógyszertárát. Egy évvel később fiókpatikát kezdett üzemeltetni Újszentmargitán, a közel kétezres lélekszámú kis faluban, ahol még nehezebb volt leraknia az alapokat.

Dr. Antal László kollegiális és közeli, baráti kapcsolatot ápol családjával együtt dr. Kandra Edittel. Mint mondja: az orvos és a gyógyszerész jó együttműködésének a betegek is hasznát látják.

Ám látni kell azt is – hangsúlyozza dr. Antal László –, hogy a média felelőssége megnőtt. Az este látott készítményeket másnap már keresik a gyógyszertárban. A vény nélkül vehető készítmények iránti érdeklődés jelzi az újdonság erejét és azt, hogy egyre többen fordítanak gondot az egészségük megőrzésére. A gyógyszerész úr a Görbeházai Hírmondó hasábjain rendszeresen tájékoztatja az olvasókat az időszerű eseményekről, az egyes gyógyhatású készítmények szerepéről.

Szabadidejében közéleti tevékenységet is szívesen vállal. A néhány éve létrehozott Görbeháza Község- és Közösségfejlesztő Egyesület elnökségi tagjaként néhány barátjával – zömében helyi értelmiségiek – az a célja, hogy elindítsák a szellemi pezsgést. A parkosítástól az informatikáig számos területen érezteti jótékony hatását az egyesület. Teszik mindezt lokálpatrióta indíttatásból. Dr. Antal Lászlót hívták oktatni az egyetemre, de ő már az officina világában érzi jól magát. Hobbija az utazás, a fotózás, a novellaírás.

 (Hajdú-Bihari Almanach 4. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2004.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése