Gál Miklós

Polgármester,

Görbeháza

hb_02-154_gal_miklos.jpgHa tett is élete során kitérőket, azért Gál Miklós igazi, tősgyökeres „görbeházi ember”. A szíve visszahúzta, mert itt érezte jól magát ezek között az emberek között. Miért? Talán, mert Görbeházán született 1941. július 10-én, iskoláit is itt és Budapesten végezte. Felesége pedagógus, fia rendőrőrs-parancsnok, két lánya – anyja nyomdokát követve – pedagógus lett, és összesen négy unoka boldog nagypapája.

Gál Miklós már 22 évvel ezelőtt is a település irányítását látta el. 1980–90-ig mint tanácselnök, a rendszerváltás után pedig polgármesterként, egészen 1994 nyaráig amikor is közbeszólt az élet, szívinfarktust kapott és az egészsége érdekében visszavonult. Ezután mezőgazdasági feladatokkal pótolta a közügyek, a település gondjai intézését. Így hát főleg ló- és szarvasmarha-tenyésztéssel foglalkozott. Ám amint az egészsége rendbe jött, a négy év kényszerpihenés után, immár ismét egészségesen, a lakosság kérésére újból indult a polgármester-választáson, amit meg is nyert és, azóta is ezt a posztot látja el.

– Az infarktusom miatt átértékelődött számomra az élet – meséli. – Már nem a siker, a karrier, az anyagi javak voltak fontosak számomra, hanem az emberi értékek. A kórházi ágyon elgondolkodva, már másként láttam a világot.

 Az állatokkal való foglalatosság mára a szabadidőre maradt, amikor is szívesen lovagol és vadászik. Görbeháza fejlődését tekintve úgy ítéli meg, hogy ’80-tól (amiből egy ciklust kihagyott), a település lakosságával és az ott dolgozó gazdasági szervekkel együtt kiépítették a település infrastruktúráját, és ezen kívül felépítették azokat az intézményeket, amelyek egy település normális működéséhez szükségesek.

– Nagyon nehéz éveket élünk át a mai időkben – állítja – főleg a munkanélküliség miatt. Az egykori jó megélhetést biztosító munkalehetőségek megszűntek. (A TVK-n és a Tifón lecsökkentették a foglalkoztatottak számát, mely főleg az ingázókat érintette). A település munkaképes lakosait tekintve 28% a regisztrált munkanélküliek száma, (ami persze ennél több, hiszen sokan már kiestek a regisztrálásból).

Ennek ellenére optimistán néz a jövő felé, mint mondja, jó kilátások vannak. Kezdenek a befektetők közelíteni Görbegázához. Jó példa erre, hogy alakult egy kefeüzem, ahol már 40 fő dolgozik, valamint két varroda jött létre és sikerült „megcsípniük” egy osztrák céget, amely aszfaltüzemet telepített Görbeházán. Ennek különösen örül, egyrészt a foglalkoztatás szempontjából (a varrodával együtt 120 embernek ad munkalehetőséget), másrészt az iparűzési adó tekintetében is előnyös. De sajnos, ez nem elégíti ki a lakosság igényeit. Ám egy újabb perspektíva lehet az autópálya, amely mindössze 1600 m-re megy Görbeházától. Azóta szinte nincs olyan hét, hogy befektetők ne telefonálnának és érdeklődnének a lehetőségek felől. A település rendelkezik több kihasználatlan csarnokkal, (ilyen a volt gumiüzem is), ahol kész, kiépített infrastruktúrával várják a befektetőket. Ezeket a lehetőségeket interneten és más csatornákon is hirdetik.

A megfelelő feltételek biztosításáról gondoskodnak. Az autópálya már meglesz, és feltétlenül szükséges a szennyvízelvezetést, illetve a -tisztítást elvégezni. Ezért pályázatot nyújtottak be Gyökérzónás szennyvíztisztító, a kiépített vezetékekkel együtt való létrehozására, amely természetes, környezetbarát tisztítást fog jelenteni. A falusi turizmussal kapcsolatosan Gál Miklós még némi fenntartással nyilatkozik. Görbeháza lakosai zömmel az egykori káptalani cselédek leszármazottja. Azokban az időkben 3–4–5 család egy főzőhelységen osztozva élt. A zárt közösségi szellem ma is létezik. Ennek ellenére komoly anyagi forrássá válhat a turizmus a jövőben, hiszen a lakosság száma folyamatosan emelkedik, és figyelembe kell venni Hortobágy, Tokaj, Hajdúszoboszló közelségét is.

– Milyen legyen egy polgármester?

– Egy településnek az a jó, ha a polgármester pártatlan, mert ő mindenki polgármestere nem csak az adott pártban lévőké, és az ő érdekeit is képviselnie kell – véli Gál Miklós. Szeretni kell az embereket, hogy tudják és érezzék, fontosnak tartja a sorsukat.

A betegeket karácsony előtt meglátogatja szerény ajándékkal kedveskedve. Egyfajta szociális hálózatot hozott létre, s így mindig tudja ki beteg, kinek van szüksége segítségre.

– Meg sem várjuk, hogy kérjen, a nélkül is segítünk. Van egy munkatársam, aki tartja a kapcsolatot az óvoda, az iskola, az öregek otthona vezetőivel, s ők jelzik, ha valahol probléma van, de a képviselő-testület tagjai is figyelemmel kísérik az emberi sorsokat. Én valóban naprakész vagyok, mert minden reggel ezzel kezdem a hivatali teendőimet!

Örül, ha az emberek a problémáikkal megkeresik, és büszke a bizalmukra.

– Az ne legyen polgármester, aki nem szereti az embereket – állítja. – A legfontosabb az egészség, a másik pedig a jó kapcsolat kialakítása a képviselő-testülettel és lakossággal, mert így lehet eredményt, fejlődést elérni.

 (Hajdú-Bihari Almanach 2. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2002.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése