Mályi Lászlóné

Polgármester,

Folyás

hb_02-150_malyi_laszlone.jpgEgy polgármesternek nem könnyű a dolga. Pláne, ha nő az illető, s ha még ráadásul több gyermekes családanya, akkor már szinte varázslónak kell lennie ahhoz, hogy a munkahelyén és az otthonában is helyt tudjon állni.

Egy ilyen nem minden napi nő Folyás község polgármestere, aki mellesleg négy gyermek büszke édesanyja. De talán nem is maga a szám a lényeg, hanem az, hogy kisebbik gyermekét 45 évesen hozta világra Mályi Lászlóné Gyöngyi. Első házasságából három gyermeke született: a 21 éves Gyöngyi jelenleg Németországban tanul és dolgozik, a 20 éves Ervin vagyonőr, a 9 éves Stefánia, aki harmadik osztályos kis diák, most pedig második házasságából megszületett Csenge nevű lánya, még csak pár hónapos.

– Mindig is nagycsaládot szerettem volna, ha az első házasságom nem fut zátonyra, talán még több gyermekem lenne. Bár közben nagyon féltem, hiszen ebben a korban már nagyobb veszélyben van a baba és az anya is, ennek ellenére a férjemmel együtt már nagyon vártuk a kislányunk világra jöttét.

A férje a tiszaújvárosi Akzó-Nobel-nél villanyszerelőként dolgozik. Folyásra nyugalmat keresni jött, ahol a csend mellett a boldogságot is megtalálta.

– Jó apja a gyerekeknek, végre elmondhatom, hogy boldog vagyok! – állítja a polgármester asszony, aki ’58. január 25-én született Folyáson.

Két testvére, egy nővére és egy öccse van. Szülei régi vendéglátósok, s a családi hagyományt ő is követte tanulmányai elvégzése után. A közigazgatásban sosem dolgozott, így meglepődött, amikor arra kérték az emberek 1992-ben, hogy vállalja el a polgármesterséget. Elgondolkodva a felvetésen, arra a döntésre jutott, miért ne próbálná meg, ha bíznak benne az emberek, hogy képes ellátni ezt a feladatot, akkor neki sincs oka kételkednie önmagában.

Győzött, és azóta polgármestere a 452 lélekszámú Folyásnak. Az önállóvá válás időszakában főleg időskorúak éltek itt, ma már emelkedett a fiatalok száma, ezáltal a születések aránya is növekedett, melyhez jómaga is hozzájárult 4 gyermekével. 1992-ben nem volt infrastruktúra, még épülete sem volt az önkormányzatnak.

– A közel 10 év során – meséli Mályiné –a belterületek 90%-án új utak épültek, gázhálózatot hoztak létre, orvosi rendelőt (mely bár heti két alkalommal áll a lakosság szolgálatára, mégis nagy előrelépés a község életében), önkormányzati hivatalt alakítottak ki egy magánházból, falugondnok-szolgálatot működtetnek – főleg az időskorúak számára (például bevásárolni, családi rendezvényre, vagy orvoshoz viszik őket).

A tervek között szerepel, hogy ismét visszaállítják az óvodát és az iskolát. Még ebben az évben megkezdik az óvoda kialakítását, amelyre 9 millió forintot kaptak a területfejlesztési tanácstól. Az összköltség 40 millió forintot fog kitenni, ezért az elkövetkezendő években is pályázat útján kívánják a szükséges anyagi fedezetet előteremteni. Az óvodához kapcsolódva elmondta Mályiné, hogy 100 adagos főzőkonyhát is szeretnének kialakítani, és ezzel a melegkonyhai étkeztetés is megoldottá válna a településen. S majd idővel faluházat is terveznek létrehozni, kultúrházat, amelynek könyvtár része is lenne (a kultúrház is egyike azoknak a dolgoknak, amelyek már régen megszűntek), valamint az általános iskolai oktatást visszahozni ide, mely a faluházban is megvalósítható lenne. A gyerekek összefogására, a közösségi szellem növelése érdekében cserkészcsapatot szeretnének megalapítani az egyház segítségével. Kialakították a Vöröskereszt-szervezetet, amely egykor működött, de aztán megszűnt.

Sajnálattal jegyezte meg, hogy a régi rendezvények mára teljesen kihalttá váltak, a polgármester asszony szeretné visszahozni a régi majálisokat, búcsúkat és újakat is, falunapot, nyugdíjas napot rendezni, hiszen a lakosságnak megvan az igénye a közös szórakozásra. De nemcsak a települést fejlesztette az elmúlt évek alatt, hanem önmagát is képezte – letette az anyakönyvvezetői vizsgát, úgyhogy ezeket a teendőket is ő látja el. Az önkormányzatban hárman dolgoznak, jómaga mint főállású polgármester, egy ügyintéző, és a jegyző: Kapitány Sándor, aki körjegyzőként heti két alkalommal már tíz éve segíti munkáját.

Mályiné mosolyogva mondja, hogy igaz, sok a munkája, és nőként nehezebb megfelelni polgármesterként, de egy pillanatig sem bánta meg, hogy engedett az emberek rábeszélésének, mert nagyon szereti a munkáját. Amit csinál, azt szívből, emberszeretetből végzi. Érzi, hogy az emberek elfogadják, megbíznak benne. Szinte szó szerint szabad kezet adnak neki, még a kiemelkedően nehéz és súlyos döntésekben is.

– Bízom abban, hogy jobb lesz, hogy a környező települések fejlődéséből adódó munkalehetőségek Folyás lakosainak is új perspektívát adnak. Gondolok például Polgár és a Tiszaújváros ipari parkjára, ahol ismét munkalehetőséget kaphatnak a folyási emberek, hiszen közel 30%-os munkanélküliséggel kell megküzdenie az önkormányzatnak. Segítenie kell a kilátástalan helyzetbe került családokat.

 (Hajdú-Bihari Almanach 2. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2002.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése