Gáspár Lászlóné

Vállalkozó,

Nyírbátor

szszb_07-128_gaspar_laszlone.jpgEgyszerű, kiegyensúlyozott, boldog család gyermekeként született Nyírbátorban. Édesapja kőműves volt, édesanyja az otthoni tennivalókat látta el. A szülők szorgalma, gondoskodása, megértő szeretete a két gyermek számára egy életen át követendő példát jelentett.

− Visszagondolva az elmúlt évtizedekre, azt mondhatom, életemben a családomon kívül a sport és a szakszervezeti munka játszott meghatározó szerepet. Az érettségi és a gyógyszertári asszisztensképző befejezése után alig egy évvel munkahelyet is a sport révén találtam magamnak itt, Nyírbátorban, a Bóniban. A növényolajgyárban Bartha István − aki jól ismert − éppen akkor szervezte a gyári röplabdacsapatot, természetes volt hát, hogy odahívtak. A laboratóriumban ajánlottak számomra minőség-ellenőri állást, amit szívesen vállaltam − emlékszik vissza a pályakezdés időszakára. Aztán dolgozott, sportolt és tanult. Bekapcsolódott a vállalati szakszervezeti és ifjúsági mozgalmi munkába, miközben megszerezte a munkaköréhez szükséges képesítéseket. 1972-ben házasságot kötött. Lányai 1974-ben és 1977-ben születtek.

Ezt követően az aktív sportolást ugyan abbahagyta, a röplabdaszakosztályban azonban még hosszú ideig segítette a fiatalokat. A gyermeknevelés és a munka mellett 1980-tól vállalt tisztséget az Élelmiszer-ipari Dolgozók Szakszervezete megyei bizottságában.

− Nagyon sokat köszönhetek a szakszervezetnek − mondja. − Azt, hogy nyitottá, magabiztossá, igényesebbé váltam. Pedig már akkor sem volt könnyű megfelelni a követelményeknek. Az igazi megmérettetés azonban 1983-ban várt rá. A gyár szakszervezeti titkára, Kovács Sándor megromlott egészségi állapota miatt felmentését kérte tisztségéből, a tagság Gáspár Lászlónét választotta meg erre a funkcióra. Ismét új ismeretekre volt szüksége. Nem sajnálta az időt, a fáradságot. Elment a gyárakba, üzemekbe a régebben dolgozó, tapasztalt titkároktól ellesni: ők hogyan, milyen módszerekkel dolgoznak. Ha mód nyílott rá, külföldi tanulmányi utakon is részt vett, ami bővítette látókörét, tudását.

− Sok segítséget kaptam a konzervgyári és a húsipari titkároktól és tisztségviselő kollégáktól. Egyik legfontosabb munkánk a kollektív szerződések megkötése volt. Nagyon sokat jelentett, hogy felkészülten, partnerekként ültünk le a tárgyalóasztalhoz. Nemcsak azt mondtuk meg, mi az, amit meg kellene valósítani, hanem azt is, miből és hogyan. Sok vitánk volt itthon és Pesten, az ágazati testületi üléseken. De elértük, hogy a megyében például a bérek és a szociális ellátásra költött összegek nálunk jóval fölötte voltak a megyei átlagnak.

Kezdetben gazdasági munkája mellett látta el a titkári feladatokat, 1984-től 1990-ig függetlenítettként dolgozott, 1991-től azonban ismét visszatért, laboratóriumba, újra társadalmi megbízatásként vállalta a titkári tisztséget.

A rendszerváltozást követően a privatizáció a Bóniban jó helyzetet teremtett. A külföldi tulajdonos, a Cereol nemcsak elfogadta, de partnerként is kezelte az érdekképviseleteket, igényelte a szakszervezet és az üzemi tanács munkáját, véleményét.

 − Jó volt így dolgozni, az élet mégis arra kényszerített, hogy váltsak. Az új tulajdonos hatalmas tempót diktált. Nekem sokat kellett Pestre utaznom, hiszen a döntések nagyobbrészt ott születtek. Egyre nehezebb volt összeegyeztetnem a gazdasági feladatokat, a társadalmi megbízatást, miközben gyermekeim felnőttek, taníttatásukra nagy összegeket kellett áldoznunk. − Több mindent megpróbált munka mellett, hogy a családi kasszából jusson mindenre. Végül két év után önállósította magát. Új életet kezdett. Otthagyta munkahelyét, a családi vállalkozás, a kereskedés lett főhivatása.

− Egyáltalán nem volt könnyű meghoznom ezt a döntést – emlékszik vissza ezekre az időkre. Több mint egy negyedszázadot töltöttem el a munkahelyemen. Szerettem a gyárban dolgozni, úgy gondolom, munkatársaim is elégedettek voltak velem, a szakszervezeti munkámmal. Azt hiszem, ezt bizonyítja az a bensőséges hangulat, ami elköszönésemkor megnyilvánult nemcsak itthon, hanem Budapesten, az iparági szakszervezeti tisztségviselő kollégáim körében is. Valójában nem szakadtam el tőlük. Még ma is érdekel minden, ami ott történik. − Fontos volt számára az is, ki viszi tovább a megkezdett munkát. Szerencsére az üzemi tanács elnöke, akivel 1993-tól együtt dolgozott, felkészült tisztségviselő, tud segíteni az új titkárnak. Attól a felelősségtől és gondtól tehát mentesült, hogy nincs kinek átadni a stafétabotot. Döntését nagymértékben befolyásolta, hogy a kisebbik lánya vonzódik a kereskedelemhez. Azt szeretnék, ha a vállalkozás egyben a lányok jövőjét is megalapozná. Ezért vállalta az új életmódot, életvitelt.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 7. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 1998.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése