Dr. Tisza László

Ügyvezető igazgató,

Budapest

szszb_05-200_dr_tisza_laszlo.jpgÉlete a nyilvánosság előtt folyt szinte gyermekkora óta, és sikeresnek tartják mind saját választott szakmájában, a bankvilágban, mind a közéletben. Ismert Szabolcs-Szatmárban és az országban. Beszélgetésünk során mindig visszatér édesapjához, akit Vaján sokan tiszteltek. Előbb, mert az árván maradt kilencgyermekes családban tizennégy évesen családfővé érett, később pedig mint a Hangyaszövetkezet kereskedője a megpróbáltatásokat bölcsen fogadta. Három fia és egy lánya − azt vallja Tisza László − mindig példát és hasznos tanácsot kapott tőle. Tisza László saját útja előbb tanítóképzőbe vezetett, de ezerkilencszázötvenegyben a beiskolázás „magasabb szempontok” szerint történt. Áttették a közgazdasági szakközépiskolába, ahol kiváló tanárai voltak. Itt két dolgot határozott el; bankban fog dolgozni, és egyetemen a jogot végzi el.

Első munkahelye otthon volt, édesapja szerint Vaja labdarúgócsapatának szüksége volt rá. A csapat bejutott a magasabb megyei bajnokságba, úgyhogy három hónap múltán előbb Kisvárdán a bankban könyvelő, majd Baktán előadóként dolgozik. A jogi egyetemre csak a harmadik próbálkozás után jutott be, pedig a közgazdaságira a tanulmányi verseny nyerteseként felvették, de ez nem volt érvényes a jogra. Időközben, 1957-ben behívták két évre sorkatonának.

Végül Bakta és Csenger után a sorsát eldöntő nyíregyházi Nemzeti Bankba került. A két évtized alatt végigjárta a banknak szinte minden munkakörét, és osztályvezetőként jól érezte magát, de 1975-ben megkérdezték, nem akar-e másutt vezető beosztásban dolgozni. Akkor még maradt, de 1976-ban megkapta a megyei OTP igazgatói székét. „Életem legboldogabb négy éve volt ez. Kezdetben a belső hangulatot kellett jobbá tenni, aztán kiderült, hogy kiváló szakemberekkel vagyok körülvéve. Nagy feladatokat kaptunk mi akkor. A legnagyobb vállalkozásunk a lakásépítési program volt. Építettünk saját magunk is, de intéztük a mások által építettek értékesítését, és a hitelezéseket is.

Akkor kezdte meg önálló életét az első demográfiai hullám fiatalsága, így jelentős volt a lakásigénylés. Törvényszerű volt, hogy a nagy összegű hitelek felvétele után az elengedések lehetőségével is foglalkozzunk. A megyei, városi vezetéssel ekkor már mindennapi munkakapcsolatban voltam, és megpróbáltam a pénzügyi feltételeket ehhez igazítani. Ez is banki munka volt, bár kicsit másabb, közelebb a közélethez, a politikához. Sokszor megállapítottam magamban, mennyi tanácskozás, értekezés, győzködés, pedig a számok világosan mutatják a tényeket! Rövidesen azonban magam vezettem ilyen tanácskozásokat.”

Ennek a magyarázata az, hogy megválasztották a megyei tanács mezőgazdasági elnökhelyettesének 1980-ban, P. Szabó Gyula nyugdíjazása után. Pénzes János elnökkel korrekt volt a kapcsolatuk, ismerte a legtöbb kollégáját még középiskolás korából, tehát ismét jól érezte magát a munkahelyén. Ekkoriban már váltott a sportágakban. A foci után kézilabdázott, majd harmincnyolc évesen megtanult úszni, de igazán azt nem szerette meg, viszont a tenisz iránti vonzalma nagyjából erre a korszakra datálódik. Nevetve mondja, mennyi labdát kellett összeszednie, ameddig a partnerei már szívesen játszottak vele. Pénzes Jánost például a fővárosba hívták. A megüresedő elnöki szék betöltése országos és megyei politikai és igazgatási egyeztetéssel történt. Mindenkinek volt jelöltje − ellenjelöltje, és a végén a szemben állók az ő személyében találták meg az új tanácselnököt. Már amikor eljött az OTP-ből, azzal nyugtatta meg az Országos Takarékpénztár vezérigazgatója, Szirmay Jenő, ha szüksége lenne segítségre, hogy visszatérjen eredeti foglalkozásához, őrá számíthat.

1985 nevezetes éve volt a magyar közéletnek, hiszen a választások után új vezetés kezdte meg munkáját mind a párt-, mind a megyei apparátusban. Tisza László ekkor már nem indult itthon. A családban más egyezség született. Feleségével úgy határoztak, hogy Pestre költöznek, az időközben szintén a jogi egyetemen tanulmányait megkezdő Katalin lánya pedig férjével, Kurucz Dezsővel együtt vállalta a Pestről hallani sem akaró idős nagyapa gondozását. Nehéz döntés volt ez, és nagy kihívás. Faluvégi Lajos kezdeményezésére az ország második bankjának vezérigazgatója lett Szirmay nyugdíjba vonulása után. A bankrendszer korszerűsítése azonban arra kényszerítette az OTP-t, hogy a korábbi állami dotációk helyett pénzügyi garanciákkal dolgozzon, majd a régi OTP négy részre oszlott, és ezt még Tisza Lászlónak kellett előkészítenie.

Ő a Szerencsejáték Rt.-ben folytatta a munkáját. A váltás nem volt könnyű, hiszen kétszer is elköszöntek tőle. Voltak más kezdeményezései, de ő ma is a Szerencsejáték Rt. ügyvezető igazgatója, mivel visszahívták, hogy érvényesíthesse korábbi titkát: „a csakazértis megmutatom, hogy sikerül…”-t. A munkától egy dolog azonban el tudja szakítani, ha bírónő lánya vagy két unokája, Viktória és Gréta hívja.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 5. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 1996.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése