Dr. Lenár Györgyné

A Sátoraljaújhelyi Diákok Baráti Körének elnöke

Sátoraljaújhely

szszb 30 tk Dr. Lenár Györgyné 400.jpgÜnnepeltek a „térkép szélén”, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Sátoraljaújhely középiskoláinak mai és egykori tanárai, diákjai szeptember 27-én. Az 1984-ben alapított „Sátoraljaújhelyi Diákok Baráti Köre” (www.sdbk.hu) harmincadik születésnapját tartották. A kerek évfordulóra összesereglett valamikori diákok, tanárok és a meghívott vendégek méltó keretek közt, a Latabár Árpád Színház dísztermében tartották az emlékünnepélyt.

A gála alaphangját a mazsorettek – már hagyományossá vált – látványos bevonulása és színvonalas előadása indította. Ezt követően a város polgármestere, Szamosvölgyi Péter – maga is egykori diák – méltatta a három évtizede, lankadatlan szorgalommal dolgozó és folyamatosan megújuló közhasznú szervezet hiánypótló tevékenységét. Mint mondta: ”Az újhelyi diákokat nemcsak az egykori tanárok és diáktársak tisztelete, megbecsülése vonzotta haza, hanem a város, a szülőföld örökké tartó szeretete is.” A jubileumi megemlékezők nagy tapssal köszöntötték a Sátoraljaújhelyi Diákok Baráti Körének színpadra lépő elnökét, a mosolygós és népszerű dr. Lenár Györgynét – ismertebb nevén Anit – aki beszédében ekként emlékezett vissza az eltelt mozgalmas három évtizedre:

2406.jpg„ Boldogan jelentem, hogy egyesületünk harminc éves lett. Egy születésnap mindig nevezetes esemény. Összejönnek a családtagok, visszaemlékeznek az ünnepelt szüleire, gyerekkorára, élete nevezetes állomásaira. Az ünnepelt örül az ajándékoknak és közben elgondolkodik azon, hogy milyen gyorsan száll az idő, azon, mi az, ami siker, és az, ami kudarc volt eddigi életében. Így vagyunk ezzel mi is. Összejöttek a „családtagok”, a sátoraljaújhelyi középiskolák egykori és mai diákjai. Szeretett alma matereink – a gimi, a keri, a mező- és az ipari – tanárai és tanulói. Azért vagyunk ma itt, ilyen sokan, mert szeretjük Zemplént, szeretjük Újhelyt és mert mindannyian barátok vagyunk.” A szülőföld szeretete szólalt meg ebben az elhangzott hatsoros versikében:”Itt futkostunk a kies berekben, víg, csapongó, játszi kis seregben. Itt tanultuk édes anyanyelvünk, serdült ifjakká is itt lettünk. E drága föld adott nékünk tápot, legyen érte mindörökké áldott.” Az elnök asszony, visszatérve a születésnaphoz, így fogalmazott:” Egyesületünknek is voltak „szülei”, akik nagy szeretettel indítottak útnak bennünket. Fleskó László biztatására első elnökünk dr. Soltész Pál – aki most ünnepelte 60. érettségi találkozóját – munkatársaiból, és a diákéveire nosztalgiával visszagondoló volt újhelyi diákokból megszervezte a Diák Baráti Kört. Engelberth László titkár, Jánosi Lászlóné (+), Zahoránszky Anna és Juhász István elnökségi tagok vezetésével működni kezdett a megálmodott baráti társaság az akkori Művelődési Ház szakköreként. A tagok őszinte barátsága és szeretete fogta össze a volt piarista – korábban pálos – „gimis”, a „keris” és a „mezős” egykori diákokat. Egy-egy csoport működött még Budapesten és Miskolcon. Felkutattuk az innen elszármazott újhelyi diákokat, meghívtuk őket a rendezvényeinkre. Folyamatosan megismertetjük és továbbadjuk városunk és iskoláink hagyományait. Őrizzük barátságainkat. Önképzőkör szerűen bővítjük ismereteinket, amibe bevonjuk az ifjúság és a város érdeklődő lakosait is.”

Az SDBK 1997-ben lett hivatalosan is bejegyzett egyesület. Közhasznú szervezetté 2011-ben vált. Ekkor a szép emlékű elnök, dr. Ugray György és „csapata”: Wieland Ildikó, Hajdú Edit, Papp László és természetesen dr. Lenár Györgyné, az Alapszabály előírásainak megfelelően ügyeltek az egyesületi munkára. Bővítették a létszámot, és minden hónapban szerveztek valamilyen közös programot.

Mára hagyományossá váltak rendezvényeik: az emlékezetes csülkös vacsorák, a nőnapi köszöntések, a diák – és érettségi találkozók szervezése és megtartása, a közös kirándulások, a hangulatos szalonnasütések és a mindenki lelkének legkedvesebb karácsonyi ünnepségek. Mindezek mellett tovább folytatódnak a kezdetek óta népszerű előadássorozatok, amelyek igen széles témakörben mozognak. Tartanak könyvbemutatókat, adnak ki saját kiadványokat. 2014 tavaszán bonyolította le az egyesület a tizedik közös külföldi utazást. Az egyesület továbbra is folytatja a tehetséges fiatalok támogatását, díjazzák a tanulmányi versenyek helyezettjeit. Aktívan részt vállalnak a városi közéletben is. Rendezvényeiken szívesen szerepeltetik a sikeres, egykori újhelyi diákokat. Saját „otthon” hiányában az egyesület vendégként bonyolítja le programjait. Hol a könyvtárban, hol a Művelődési Központban, hol az Európa Házban, vagy akár a Zemplén Kaszinó helyiségeiben. Az elmúlt öt évben, az érettségi találkozókon kívül majd’ hatezren fordultak meg az SDBK különböző rendezvényein.

A szülőföld megtart, ezer szállal köti ide a családját, városát, egykori iskoláját sírig szerető baráti társasági tagokat.

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése