Dr. Hegedűs László

Kari főigazgató,

Sárospatak

baz_01_160_dr_hegedus_laszlo.jpgHa lenne krónikása, akkor annak gyorsírónak kellene lennie, amennyiben részletesen szeretné rögzíteni dr. Hegedűs László pályaívét, aki 1952-ben született Sátoraljaújhelyen. ’75-ben mérnök-tanári végzettséget szerez a budapesti Kandó Kálmán Műszaki Főiskolán. Középiskolai tanárként, vállalati termelési vezetőként dolgozik, míg 1984-ben, jelenlegi munkahelyére, a sárospataki Comenius Tanítóképző Főiskolára kerül. Óraadóként kezdi, aztán adjunktus, docens, végül főiskolai tanár lesz. 1985-ben pedagógiai előadói szakon kap diplomát a Kossuth Lajos Tudományegyetemen, Debrecenben. 1989-től, az akkor alakult oktatástechnológiai és informatikai csoport vezetője lesz, ugyanakkor felkérik az Országos Oktatástechnológiai Fórum tagjának is. 1995-ben elnyeri a PhD fokozatot, és az MTA Doktori Tanácsa testületétől megkapja a nevelés tudomány kandidátusa fokozatot. Rövid idő elteltével félállású docens a Miskolci Egyetem Bölcsészettudományi Kara Neveléstudományi Tanszékén, az egri Eszterházy Károly Tanárképző Főiskolán pedig óraadó. Mindkét intézményben neveléselméletet oktat.

1997. július 1-től a Comenius Tanítóképző Főiskola főigazgatója. Több tudományos társaság tagja, tucatnyi publikációja jelent meg hazai és nemzetközi vonatkozásban, számos előadást tartott már külföldi, hazai és nemzetközi fórumokon. Ő tehát Hegedűs László – vázlatosan. A szakmai előmenetel mérföldkövei nemcsak számára, de az intézmény számára is lényeges események, hiszen a teljes korszerűsítés előtt álló magyar felsőoktatás átalakítása nemcsak hazai, de nemzetközi szinten is komoly feladatot jelent. Európai szintű és részben amerikai típusú rendszer kialakítása a cél. A kérdés kézenfekvő:

– Hogyan tud ebbe a történelmi jelentőségű folyamatba egy, nagy múlttal rendelkező, de kis intézmény bekapcsolódni?

A válasz: megfelelően előkészített és átgondolt integráció révén. Az 1992 óta létező munkakapcsolat segítette a mostani döntést, a Miskolci Egyetem szerkezetébe tökéletesen beilleszthető a sárospataki elképzelés biztosítja a diákok számára a vertikális építkezés lehetőségét tanulmányaik során. Az átjárható intézményi struktúra a sárospataki főiskola számára is új, vonzó perspektívát kínál.

A főigazgató úr, akinek kari főigazgató lett az integráció utáni rangja, már sorolja is a legfontosabb elemeket:

– Legyen Sárospatak egy regionális központ, amely nemzetközi szinten is képes, új oktatási formákat felmutatni! Legyen alkalmas, a pedagógusok mellett a lakosság széles köreinek képzésére, például az idegenforgalom területén! Végül, legyen alkalmas arra is, hogy az élethosszig tartó felnőtt oktatás színtere lehessen! Elmondja azt is, hogy az integráció a 2000. évtől kötelező a Felsőoktatási Törvény alapján, megvalósítását az IDP néven ismert világbanki projekt támogatja, komoly pályázati feltételek mellett. Nem titkolt büszkeséggel mondja, hogy a Miskolci Egyetemmel közös pályázatukat nemcsak elfogadták az első körben, de – egyedül a pályázatok közül – változtatás nélkül hagyták jóvá azt. Sárospatak tehát úttörő szerephez jutott a tanítóképző főiskolák között, nekik kell az „ösvényt kitaposni”, amin aztán, a tapasztalatokból okulva, elindulhatnak a többiek is.

Terveik megvalósításához két jelentős beruházást valósítanak meg pályázati pénzből. Egy új, többszintes, informatikai könyvtár épül – regionális jelleggel –, ahol a könyvek mellett, az elektronikus média minden ágát megtalálják a kutatók a CD-romtól kezdve, a videokazettán át, az internetig.

– Ez lesz majd a második sárospataki „Nagykönyvtár” – mondja büszkén.

A másik nagy objektum, az oktatási központ. Erre egy kész épületet vesznek igénybe. Multifunkciós oktatótermek kerülnek benne kialakításra. Nyelvoktatás, informatika, távoktatás, nyelvvizsga-centrum funkciókat lát el, mellette helyet ad a felnőttképzésnek is.

A térség igényeihez igazodva a falusi turizmusra felkészítés, a borászati szakképzés, az európai ismeretek átadása, a térségre jellemző kisebbségekkel törődés színhelye is lesz, tehát minden olyan szakterületé, amely nem fér bele a főiskola több száz év alatt kialakult rendjébe. Itt kap helyet egy média- szerkesztő és készítő központ is, ahol a különböző, speciális oktatáshoz szükséges anyagokat „gyártják” és sokszorosítják. Ez a két új bázishely bővíti tehát az intézmény eddigi funkcióját, nem is csekély mértékben. Abban a tudatban kell értékeinket megőrizni és ötvözni az új módszerekkel, hogy a mi feladatunk a harmadik évezred szakembereinek felkészítése, „piacképes” fiatal értelmiségiek nevelése… és csak sorolja a horizontális és vertikális átjárhatóság lehetőségeit, az ezt biztosító pontrendszert, a testre szabott variációk végtelen számát. Olyan otthonosan mozog a tudományos igénnyel megálmodott, sosemvolt lehetőségek között, hogy abban benne van Comenius üzenete is az innovációról, az újító törekvésekről, a jobbító szándékról. Ettől marad Sárospatak, továbbra is a „Bodrog-parti Athén.”

 (Borsod-Abaúj-Zempléni Almanach 1. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2000.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése