Dr. Görögné dr. Molnár Dorottya

Közjegyző,

Nyíregyháza

szszb_04-52_dr_gorogne_dr_molnar_dorottya.jpgTalán ő maga sem tudja, hogy nevét hány családban ismerik, hány ügyirat őrzi csak Nyíregyházán, ahol elismert közjegyzőként tartja számon a szakma és a közreműködését kérő lakosság.

Ma már generációt nevelő gyakorlata van, de mostanában jutott el ismét oda, ahonnan az egyetemi tanulmányai elindították, hiszen a közjegyzői munka területein újra megjelennek évszázados hagyománnyal bíró ügyfajták és teljesen újak is. Beszélgetésünk közben maga sem veszi észre, hogy munkája mennyire összeolvadt a magánéletével. „Én a család legkisebb gyermeke voltam”, mondja, és mutatja, kitől mit őrzött meg.

Nagybátyjától kapott pár darab, ma is hasznos szakkönyvet, nagyszüleitől tartást, hovatartozásának tudatát, édesanyjától a kötelességtudatot, a szeretetet. Ezek az őt is meghatározó tulajdonságaikra emlékeztetik. Pesten született, de testvéreire, édesapjára csak mások segítségével emlékszik, mert a háború végén meghaltak. Az éhező, kipusztult főváros munkát adott ugyan édesanyjának, azonban a kislánynak a biztosabb neveltetést, ellátást a nagyszülők nyújthatták Karcagon.

Az ő családjukban is megtalálható volt egy-egy református pap, tanult ember, de a föld maradt a megélhetésük alapja, mint Móriczéknál. Gyermekkorát megnehezítette, hogy a kulákozástól mennyi mindennel kellett szembenéznie megözvegyült nagyanyjának.

Őt azonban gimnáziumba adták, a debreceni Dóczi kihelyezett tagozata működött Karcagon Gábor Áron néven. Így az asszonyok vállára nehezedő élet a Szabó Magda regényeit hitelesítheti, és ez az irodalom szeretetét jelentette Molnár Dorottya számára.

Szegedre felvették a jogi karra, ahol rövidesen megismerkedett a bölcsészhallgatókkal, köztük Görög Józseffel, a későbbi kiváló történelemtanárral. A szerelemből házasság lett, és az első tíz évben diplomáik, első szakmai sikereik, és a megszülető két kisfiuk, Csaba és Attila tették őket boldoggá.

Kunszentmártonra költöztek, mert a főiskolai tanársegédi fizetés és egy kezdő jogász jövedelme kevés volt az önálló élet megteremtésére. Ebben a kisvárosban dr. Görögné dr. Molnár Dorottya pár évig bíróként szolgálta hivatását. Később kérte a megyei bíróság elnökét, hogy mentse fel, és engedje őt közjegyzőként működni. 1966 óta ezt a munkát végzi, és csak a lakása, az irodájának helye változott, az ő munkaszeretete nem.

Nyíregyházára ezerkilencszázhetvenben költöztek. A fiúk már itt jártak iskolába, itt választottak pályát, társat, alakították saját sorsukat. Így a közjegyző asszony már úgy érzi, ez a város az ő igazi otthona. Felháborítja, ha elmaradottnak vagy sötétnek titulálják, hiszen ő azokat a magatartásokat is ismeri, amit a felületes szemlélő nem láthat. Elmondja, hogy az itt élők a nagyon nehéz esetekben is legtöbbször igen magasan értékelhető erkölcsi magatartással rendelkeznek. Kivételek, elhibázott, elsikkadt életek mindenütt vannak.

A közjegyzőség számára életforma, magánközjegyzőként egybeépíttette irodáját és lakását, tehát a munkára élete nagy részét tudja áldozni.

Meglepő, hogy milyen széles a munkaterülete. Csak szerződésféléből tizenkilenc félét sorol. Néhány példa: adás-vételi, csere, kölcsön, ami mostanában újból gyakori, hiszen nagy összegekről van szó a vállalkozók magán ügyleteiben: kezességi, bérleti, vállalkozói, ajándékozási, letéti, biztosítási, társasági és még sorolja, miközben magyarázza, hogy ez miként változott a régi hagyományhoz képest.

A megújuló társadalmi igény és az évszázados múlt hagyománya teszi munkáját fontossá és érdekessé  − vallja. Valaha, az írásbeliség azért terjedt el, mert az emberek a jogszerű, hiteles eljárásban bíztak. Ezért alakultak a hiteleshelyek, a levéltárak, majd közjegyzőségek, a formailag is kötött közokiratok.

A közjegyző a hitelesítésre államilag jogosított személy. Munkásságát a bíróságok igénybe veszik, de a legfőbb céljuk, hogy a jogot vita nélkül szolgálják. Ezerkilencszázkilencvenkettőtől a magánközjegyzőség gyakorlata vált általánossá, és létrejött a közjegyzői kamara, amelynek van regionális szervezete.

A közjegyzők tehát szakmailag nem elszigeteltek. Új társadalmi jelenségre is figyelmeztet a gyakorlatából, például hogy igen megnőtt a külföldieket befogadó szerződéseknek, a magánszférában a házasságkötést megelőző vagyonnyilatkozatoknak a száma. A hitelesítést pedig egyre inkább igénylik a gazdasági élet képviselői, a vállalkozók is, hiszen egy hibásan kötött vagy formailag kifogásolható irat egzisztenciájukat fenyegetheti.

Tapasztalatait átadhatja Attila fiának, aki jelenleg bíróként dolgozik, és a szintén jogász menyének, vagy Csabának, aki a pénzügyi élet szabályait figyeli mint könyvelő. A munka mellett ők és a három lányunoka, Eszter, Dorottya és Zsófia jelenti Molnár Dorottya számára a kikapcsolódást, az örömöt és a jövőt.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 4. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 1996.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése