Dr. Papp Klára

Közjegyző,

Nyíregyháza

szszb_05-92_dr_papp_klara.jpgAz ember sorsát általában alapvetően befolyásolja a véletlen, sőt egyes vélemények szerint sorsunk előre meg van írva. Hogy ez így van-e, azt nagyon nehéz lenne eldönteni, ám tény, hogy dr. Papp Klára sohasem készült a közjegyzői pályára.

Nyírbátori születésű, kereskedőcsaládból származik, ám a család nem Nyírbátorban élt, így iskoláit már Nyíregyházán végezte. Az első osztályban sok gond volt vele, nem érdekelte a tanulás. Valahogy úgy képzelte, hogy az iskolával a szülők csak bosszantani akarják gyermeküket. Egyszer meg is beszélte az édesapjával, hogy az elmegy helyette iskolába, de aztán eszébe jutott, hogy ilyen nagyok nincsenek az osztályban. Bár ekkor közepes tanuló volt, sokszor előfordult, hogy földhöz vágta a könyvet, s amikor már nagyon nem bírtak vele, a sarokban kellett térdepelnie.

Már ekkor megmutatkozott határozott egyénisége. A második osztályban aztán egyik napról a másikra megváltozott, ettől kezdve sohasem volt gond a tanulásával. A Kölcsey Ferenc Gimnázium nyelvtagozatos osztályában érettségizett. Már a középiskolában vonzotta a jogi pálya, ezért a miskolci egyetemre felvételizett, majd a szegedi egyetemen fejezte be tanulmányait.

Mindvégig a büntetőjog, valamint a nemzetközi jog vonzotta, később bíró szeretett volna lenni. Az egyetem elvégzése után aztán kiderült, hogy közjegyzőre van szükség, ekkor került erre a pályára.

Ezerkilencszázkilencvenkettő óta, mióta a közjegyzők szabad foglalkozásúak, azt tapasztalja, hogy ez a szakma kezdi elfoglalni méltó helyét, egyre fontosabb szerepe van. Korábban ugyanis nem volt meg a kellő presztízse ennek a pályának még jogászberkekben sem.

Hogy mi a szép ebben a szakmában? Azt vallja, hogy a pálya szépsége és nehézsége egy tőről fakad. Hiszen a közjegyző teljesen független, nincs elkötelezve egyetlen ügyfélnek sem, csak a törvény előírásaira támaszkodhat. Persze, a mai világban, amikor szinte naponta születnek az új jogszabályok, résen kell ám lenni. Nem csupán a jó pap tanul ugyanis holtig, hanem a jó jogász is.

Persze születnek rossz, a gyakorlatban alig végrehajtható jogszabályok is. Ezeket aztán sorra módosítják. Ebben a munkában közvetve részt vesznek a közjegyzők is. Javaslataikat, észrevételeiket ugyanis rendszeresen továbbítják önkormányzati szervüknek, a kamarának, ez a testület pedig részt vesz a jogszabályok előkészítésében. Így aztán lehetőség nyílik arra, hogy a jogi szabályozást tökéletesítsék, ha ez nem is megy egyik napról a másikra.

A külső szemlélő számára úgy tűnhet, unalmas papírmunkát végeznek a közjegyzők, de ez csak a látszat. Tevékenységük során ugyanis számos bonyolult emberi problémával találkoznak, belülről látják az emberi kapcsolatok szövevényeit.

Egy-egy látszólag szokványos ügy mögött valóságos, nagyon is hétköznapi drámák zajlanak, ezért megfelelő tapintattal kell eljárnia a szakembernek.

No meg, főleg az örökösödési, hagyatéki ügyek során találkoznak a kicsinyesség megnyilvánulásaival is. Ilyenkor némi pszichológusi képesség is szükséges ahhoz, hogy egyrészt megértsék az ügyfeleket, másrészt megértessék velük a jogi szabályozás adta lehetőségeket. Bárhogy is legyen azonban, nekik az a legfontosabb feladatuk, hogy az ügyfél számára legkedvezőbb jogi megoldásokat ajánlják, de helyette sohasem dönthetnek.

Az elmúlt évek során különösen a kárpótlás okozott sok problémát. Olykor azt sem tudták, hol terül el az adott földdarab, a nyilvántartásban is előfordultak hiányosságok. Ilyenkor a közjegyzőnek rendkívüli alapossággal kell eljárnia.

A hagyatéki ügyekben a közjegyzőnek hivatalból kell eljárnia, a többi esetben pedig megbízásos alapon. Sajnos, az emberek sokszor akkor fordulnak a közjegyzőhöz, amikor már késő, amikor már nagyon nehéz tenni valamit az érdekükben. Ám neki az a dolga, hogy ilyen esetben is megpróbáljon jogi megoldást ajánlani. Alapelv, hogy a közjegyző szolgáltatást nyújt, tehát, a törvényadta keretek között, minden esetben segítséget kell nyújtania az ügyfélnek. Kivételt képez, amikor a közjegyzőkre vonatkozó törvény alapján fennáll a jogi szolgáltatás megtagadásának oka.

Munkája mellett, amit szeret, dr. Papp Klára régi, még a középiskolából származó szenvedélyének, a nyelvtanulásnak szenteli a legtöbb időt. Angol és német nyelvből nyelvvizsgázott, most olaszul és franciául tanul. Olyan tanfolyamokat is elvégzett, melyeken a szaknyelvet lehet elsajátítani. Eközben a szakmai szervezetekben is aktív munkát végez.

Az igazi pihenést, kikapcsolódást számára azonban az olvasás és a zene jelenti. Nagyon érdekli a pszichológia, leggyakrabban ilyen témájú könyvet választ. Az így szerzett ismereteket aztán sokszor a munkája során is hasznosítani tudja. Hisz a zene gyógyító erejében. Elsősorban a hangulatától függ, hogy milyen muzsikát választ, ha fáradt, akkor klasszikus zenét hallgat, relaxál. Különösen a gregorián énekeket és az orgonamuzsikát szereti.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 5. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 1996.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése