Dr. Papp Klára

Közjegyző,

Nyíregyháza

szszb_22-102_dr_papp_klara.jpgHa a magad ura lehetsz, soha ne tégy ellene, hanem ragadd meg az alkalmat – hallotta gyerekkorában édesapjától a bölcs intelmet dr. Papp Klára nyíregyházi közjegyző. A Nyírbátorban 1961. augusztus 15-én született közjegyzőnő édesanyja Magyar Mária jelenleg 83 éves, aktív életét a zöldség-gyümölcs kereskedelemben töltötte. Édesapja, néhai Papp Ferenc felvásárlóként dolgozott a konzervgyárban. A szülők az alkalmazotti munka mellett gazdálkodtak, almáskertet műveltek, mai fogalmaink szerint vállalkoztak. Klárának a nővére, Mária élelmezésvezető. Kisfia, Dániel harmadik osztályos a Görög Katolikus Általános Iskolában. Rendkívül kreatív gyerek, sokat beszélget édesanyjával a közjegyzői irodában hallottakról. Nemrég azzal döbbentette meg az osztálytársait, hogy megkérdezte: tudjátok-e, hogy működik a zártkörű részvénytársaság? Tény és való, a harmadikos tananyag már nem igazán köti le az érdeklődését.

Otthonról a munka szeretetét és a nagy család – négyen voltak testvérek – lélekmelegítő élményét hozta magával dr. Papp Klára. Szegeden vette át jogi diplomáját 1986-ban. A Nyíregyházi Városi Bíróságon kezdte el jogi pályája gyakorlását, majd letette a szakvizsgát. A korábban büntetőbírónak készülő fiatal lány nagyon magával ragadónak érezte a közjegyzői szakterületet. 1988. november 1-jétől a megyeszékhely megbecsült közjegyzője. Amikor ő kezdte, összesen hárman gyakorolták ezt a tevékenységi kört. Emberközelibbnek látja, mint a bírósági pulpituson ítélkezni. Papp Klára az egyedüli, aki alkalmazottiból szabadfoglalkozású közjegyzővé vált. Amikor 1992-ben dönteni lehetett, hogy vállalkozóként folytatja-e a közjegyzői tevékenységet, eszébe jutottak édesapja intelmei: Sose félj attól, ha a magad ura lehetsz! Így aztán az egykori családi házban vállalkozóként folytatja a tevékenységet. 2006-tól társas vállalkozásként működteti az irodát, de a rájuk vonatkozó jogi előírások okán személyesen közreműködik, irányítja és természetesen egyéni felelősséggel tartozik a jogszerű működésért.

A gazdasági életben egyre nagyobb szerep jut a közjegyzőknek. Aktív részesei a cégalapításoknak, az üzletrész-átruházásoknak, felkérik a közjegyzőket taggyűlések, jegyzőkönyvek hitelesítésére. Egyes pályázati anyagokhoz közjegyző előtt tett nyilatkozatok is szükségesek. Az is közismert, hogy a pályázatokat csak közjegyző jelenlé­tében szabad felbontani. A gazdasági szférában manapság nem ritka a felszámolás, az árverés, és ezek a folyamatok sem történhetnének meg közjegyző nélkül. A jogszabály szerinti esetekben ez kötelező, de a gyakorlatban a közhitelesség végett egyre gyakrabban igénylik a felek.

Éppen a szerteágazóság, a sokféle ismeret egyidejű alkalmazása tetszik dr. Papp Klárának a hivatásában. A gazdasági élet mellett a polgári ügyek, a társadalmi és a civil szervezetek megjelenése is sokféle tennivalót és hatáskört ruház a közjegyzőkre. Az európai uniós szabályozás értelmében a közjegyző által készített okiratok közvetlenül végrehajthatók más EU-tagállamokban is. Nemzetközi magánjogszabályok gyakorlása eddig csak elvétve fordult elő, ám mostanában az ingatlanvásárlástól a hagyatéki ügyekig távoli országokra is kiterjed a magánszemélyek tevékenysége, épp ezért az angol és német nyelvű okiratokat hitelesíti az igazságügyi miniszter felhatalmazásával. A gyakorlatot kevésbé ismerők időnként plusz kiadásnak vélik az egyre gyakrabban beiktatott közjegyzői működést. Pedig a közjegyző mindkét fél érdekét egyformán képviseli, ellentétben például az ügyvéddel, aki az egyik peres fél oldalán áll. Dr. Papp Klára a sokéves gyakorlatból konkrét eseteket elevenít fel, amikor például egy tartási szerződés létrehozásánál sokallotta az ügyfél a 120 ezer forintos tulajdonszerzési illetéket kifizetni, és később az élet úgy hozta, hogy több millió forintot veszített a spórolás miatt. Egy szerződés nem akkor jó, ha olcsó – utal rá a közjegyzőnő –, hanem akkor, ha minden érintett fél jogait egyforma súllyal rögzíti, és annak szükség esetén érvényt lehet szerezni.

Korábban nem ismert vagy ritkán előforduló esetek válnak mindennapossá. Például a mesterséges megtermékenyítés, a vérátömlesztés, a Jehova tanúi által a saját vagy családtagjaik orvosi kezelésénél az idegen vér elfogadásának tilalma – mind megannyi jogi dilemmát vet fel. Egy részüket az Egészségügyi Minisztérium rendelete szabályozza, más részükben alapos jogi utánjárás szükséges a közokirat elkészítéséhez.

Az emberek vagyoni helyzetében beállt pozitív változás eredményeként mind nagyobb súlyt kap a családon belüli vagyoni helyzet rendezése, vagy a házassági előtti és alatti vagyonszerzés írásba foglalása. Nemritkán a felek a későbbi vitákat megelőzendő, közjegyző előtt tesznek nyilatkozatot a szándékukról. Összegezve, dr. Papp Klára régóta vérbeli közjegyző, az elsők közt tartják számon a városban.

(Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 22. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2006.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése