Dr. Antal Gabriella

Igazgató főorvos,

Sátoraljaújhely

baz_04_178_dr_antal_gabriella.jpgAz egykori Zemplén Vármegye székhelyén található, centenáriumát 2005 októberében ünneplő Erzsébet Kórház vezetőjének minden mozdulatából kézzel tapinthatóan érzékelhető az a céltudatosság és magabiztosság, ami elengedhetetlenül fontos, jó tulajdonsága egy egészségügyi intézmény első emberének.

Dr. Antal Gabriella 2002-ben Kisvárdáról érkezett a kórházba, s az év februárja óta vezeti és irányítja azt. A kezdetekben önkormányzati biztos segítette a munkáját, majd a fél évi „védőburok”-ban töltött időszakot követően már teljes felelősséggel tehette a dolgát. Vezetői célkitűzései között első helyen szerepelt az időközben megteremtett gazdasági stabilitás megőrzése, az önkormányzati biztos által elindított rendszer fenntartása, melynek fő eleme az, hogy kontrollálható legyen a bevételek és a kiadások alakulása, s a kötelezettségeket csak felelősen, a tervezhető anyagi erőforrások ismeretében vállalják.

Külön figyelmet fordított az előzőleg keletkezett gazdasági hátrányok megszüntetésére, kezelhetővé tételére, s amelyik területen lehetőség nyílott a fejlesztésre, ott arra az útra lépett. E körbe tartozóan került sor saját CT- készülék beszerzésére és működtetésére, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyében teljes mértékben hiányzó gyermekpszichiátriai szakrendelés beindítására, s a városban a kardiológiai szakellátás megalapozására. Közben fejlesztették a szülészeti-nőgyógyászati ellátást. S a régóta szükségessé vált, de valamilyen okból addig elmaradt felújítási munkálatok elvégzésére, valamint a betegellátó helyek komfortjának javítására is sor került.

Az Erzsébet Kórház életében nagy jelentőséggel bírt az új műszerek beszerzése és a már meglévők modernizálása. Ilyen volt például a röntgenkép-erősítő, a mobilröntgen, a kardiológiai ultrahangkészülék, valamint a gasztroenterológiai endoszkóp rendszerbe állítása. A laboratórium automatizálását is ekkor oldhatták meg.

Az igazgató főorvos asszony szívesen beszél a százéves évfordulóhoz kapcsolódó történésekről, az eddig végzett kutatómunkájukról s a tervezett rendezvényeikről is. Elmondja azt, hogy a városban 1833 óta folyik kórházi gyógyító tevékenység. A kezdetekben elmebetegeket kezeltek az akkori tízágyas Ispotályban. Az első jelentős, nagy orvosegyéniség Steiner Sándor volt, aki 1841-től az 1863-ban bekövetkezett haláláig állt a kórház élén. Az 1867-es kiegyezést követően közkórházi rangot kapott az intézmény, melyet akkor már az állami költségvetésbe befolyt adókból és alapítványokból, valamint magánszemélyek adományaiból működtettek. A homlokzaton büszkén fénylett a felirat: Zemplén Vármegye Kórháza.

A mai „új kórház” építését valódi közadakozással kezdték el 1900 végén. A munkálatokat egy szervezőbizottság irányította, melynek vezetője Miklósy István görög katolikus pap volt. A szép épületet öt évvel később, 1905-ben mint kétszáz ágyas, valamint egy hat férőhelyes elkülönítővel rendelkező városi közkórházat adhatták át, amit elsőként Chudovszki Móric sebész főorvos igazgatott. Munkájában Nyomárkai Ödön belgyógyász főorvos és Molnár János ideg-, elmegyógyász főorvos támogatására számíthatott.

Rövidesen húsz ággyal bővítették a kórházat, amiben akkor már naponta átlagosan háromszáztizenkilenc beteget láttak el. A kórház a húszéves évfordulóját már új korszerűsítési tervek birtokában ünnepelhette. Ugyanakkor fogalmazódott meg egy megyei járványkórház, tüdőosztály és szülészeti pavilon építésének a szükségessége is.

A világégések miatt a korábbi elképzelések megvalósítása csak később kezdődhetett meg. Akkor azonban szinte  „gőzerővel”, aminek eredményeként létrejött az önálló laboratórium, felépült egy harmincágyas szülészeti pavilon, majd megkezdődhetett a fül-orr-gégészeti szakrendelés is. Az új létesítmények sorába tartozott a bőrgyógyászati osztály, amit az azt követően átadott önálló szemészeti osztály követett.

Az őszintén örülni tudó, lelkes kutató-kereső ember hangja érződik akkor, amikor dr. Antal Gabriella a centenáriumi rendezvénysorozat előkészítő munkálatairól kezd beszélni. Nemrégen jutott hozzá az a nagyon érdekes, régi iratokat tartalmazó gyűjtemény, amit a kórház – ma már csak az emlékezetben létező – egykori gazdasági vezetői őriztek meg az utókor számára. Mint mondja, generációk kerestek itt gyógyulást, és nemzedékek sora kezelte, ápolta az intézményben a betegeket.

„Különleges élmény volt számomra azokból megismerni az akkori viszonyokat, az éves betegforgalom alakulását, a ma már ismeretlen nevű betegségek leírását, valamint a kórház teljes eszközállományát tartalmazó leltárokat.”

A színes múltú, százéves sátoraljaújhelyi Erzsébet Kórház és annak igazgató főorvosa, dr. Antal Gabriella  „együttműködéséről” bízvást elmondható: mindannyiunknak jó, hogy megtalálták egymást…

 (Borsod-Abaúj-Zempléni Almanach 4. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2003.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése