Nem Danikáné lányát, hanem a római pápát szállította A római katolikus egyház éppen hivatalban lévő feje már nagyon régen nem kocsizik ki vele. Haladnak a korral. Modern közlekedési eszközzel, autóval... Tartalom megtekintése
Bagaméry Gábor
Ügyvezető, üzletvezető,
Nyíregyháza
Bagaméry Gábor bátran pályázhatna a megye egyik legfiatalabb éttermi üzletvezetője címre. Még csak harmincegy éves, de már nyolc esztendeje kormányozza a Lagúna Étterem hajóját, sikeresen. Teszi mindezt szívvel-lélekkel, non-stop üzemmódban, a saját tulajdonában bizonyítva.
Az Ő története hangsúlyozottan a szüleivel kezdődik. Édesapja, a néhai Bagaméry Lajos, a megye korábbi megbecsült vállalkozója már tizennégy évesen, iskola mellett dolgozni kezdett. Feleségével, Marikával 1987-ben alapítottak saját vállalkozást. A Szakszig Kft. a térség egyik legelismertebb építőipari vállalkozása lett. Ma hivatalosan hárman birtokolják, irányítják: az édesanya, az egyetlen testvér, Róbert, aki napi szinten ezzel foglalkozik és Gábor. Az ő álma azonban nem ez volt. A Sipkay Kereskedelmi Szakközépiskolában végzett marketing szakon. Igaz, közben nyaranta édesapja pedagógiájának köszönhetően együtt ásta az árkot kantáros nadrágban a munkásokkal, vagy éppen pakolta az anyagot. Egyiket sem bánta: a földtúrással bőven talált gilisztát horgászhobbijához, a téglarakodás pedig pótolt egy erőnléti edzést, amit ma konditeremben végez naponta. És az étel is jobban esett így
– majd később már kisebb csoportok vezetőjeként. Ő azonban tevékenységével egy vidéki barátját szerette volna követni, akinek egy hangulatos, hat faasztalos kiskocsmája volt…
Lajos azonban még nagyobbat álmodott: 2003. október 18-án megnyílt a Lagúna Étterem, amit Gábornak e szavakkal adott át: „Fiam, ha megadatott a sarkantyús csizma, tudd összeverni a sarkát”. Nemcsak a lehetőséget, hanem a példát is köszönheti neki: emberi tartásból, konfliktuskezelésből, vállalkozói gondolkodásból. Egész fiatalon ugrott fejest egy „lagúnába”, melynek névadója az édesanya volt. Az imázs ötletét pedig a horgászszenvedély adta. Így büszkélkedik egyedülállóan az étterem három sós- és három édesvízi akváriummal. Az első három évben kellett is a rabul ejtő környezet a feltöltődéshez, mert noha nem hitt a baráti intéseknek, ő is megfizette a tanulópénzt. Össze kellett válogatni, lehetőleg elkötelezett, lojális szakemberekből egy gárdát, majd csapattá kellett gyúrni. Ez ma is tart, hiszen a természetes mozgás ennek a területnek is velejárója.
Gábor semmit nem bíz a véletlenre. A nap reggel nyolc–kilenc óra tájban indul, majd irány a testedzés. Az első csúcsidőben, déltájban már újra ott van a kapitányi hídon, és el sem hagyja az őrhelyét egészen zárásig. Nyolc éve ő zárja be a kaput éjjel, miután mindent ellenőrzött. Azt mondja, még nem sikerült olyan embert találnia, akiben száz százalékig megbízott volna. Igaz, három év után újra elment végre szabadságra, s egy kis időre már kiadta a kezéből a kulcsot. Szereti látni és érteni is, ami a házban egész nap történik. Ezért időközben szakács végzettséget is szerzett, s ami fő, gyakorlatot is hozzá. Szerinte nem árt, ha tudja, hogyan kell egy húszdekás hússzeletet levágni… A konyhán először tartottak a jelenlététől, de mára megszokták, mert látják, hogy jó szándékával a közös ügyet szolgálja: a vendégek elégedettségének elérését. Igyekszik laza hangulatot teremteni, amelybe belefér a vicc, de benne van a követelmény is. Egy kapucsínó és két poén között gyakran teszteli a felszolgálók tudását az étlapból. Kell is a fegyelem és a pontosság, hiszen a konkurencia is jelentős, és a válság sem kedvez az üzletnek: egyre többen luxusként élik meg, hogy étteremben étkezzenek. Igyekeznek is a vendégek kedvében járni.
Náluk nem évente egyszer, hanem hetente kétszer, csütörtökön és vasárnap van „torkos csütörtök”, ráadásul akár tízfős családok, baráti társaságok is fél áron ebédelhetnek, vacsorázhatnak. A helyszín egyszerre elegáns, és a szórakozást is biztosítja. Egyrészt a klimatizált étteremben három különterem is található, akár kisebb-nagyobb céges rendezvényekre, másrészt a nagy kivetítő remek hangulatot biztosít a sportélményekhez, harmadrészt igazi különlegesség a négypályás bowlingterem a pincében, amit biliárd és csocsó is kiegészít. Egyébként ő ma sem a láthatatlan üzletvezető szerepét játssza, találkozhatunk vele a pult mögött is, számlázva vagy poharat törölgetve.
„Nem büdös a munka”, vallja, s ez része az előrelátó hozzáállásnak: mindent a vendégért! Ebből táplálkoznak a sikerélményei is. Jó érzés látni, mikor visszatérnek a vendégek, s már tudják, hova szeretnek ülni, és hogyan szeretik elkészíttetni az ételt. Öröm az is, amikor előre kikészíthetik a bowlingcipőt a gurításhoz, mert a lábméretet is ismerik. Közben szó nélkül újratöltik a poharakat a másfajta gurításhoz – egy megszokott szempillantásból.
Mindezt valódi kihívásként éli meg, anélkül hogy belefásult volna. A másik, hogy egyszer a balsai, öt lóerős csónakjából egy nyolcvankilós harcsát fogjon. S a be nem vallott harmadik? Találni valakit, aki elfogadja, megérti egy szeretett munkáját huszonnégy órában végző férfi életvitelét…
(Északkeleti Almanach 27. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2011.)
Hasonló
Péter László és neje, Dr. J...
Dr. Sztányi István
Lakatos Dénes
Dr. Szikora Lászlóné
Dr. Balogh Zoltán
Poroszka Norbert
Dr. Szerdahelyi Zita
Dr. Szerdahelyi Szabolcs
Seszták Oszkár
Dr. Szabó Sarolta PhD
Hargitai István
Dr. Tisza László
Dajka István
Giliga Ferencné
Gyetván Magdolna
Csizmadia Valéria
Fodor László
Fábián Gonzáles
Bodnár Zoltán
Hargitai István
Aranyhintó hat lóval, bíbor bársony trónnal
A milánói dóm égbe szúró tornyai
A világ egyik legszebb gótikus temploma tárul az ember a szeme elé a Piazza del Duomón A délutáni nap fényében fürdő homlokzat nem ismeretlen előttem. Láttam képen, filmen, körbesétáltam a... Tartalom megtekintése
Tanya
Biszák László alkotása A festő, aki komplett képekben gondolkodik, vagy csak ráhagyja az ecsetére, hogy dolgozzon, máris kikerekedhet keze nyomán egy tájkép, és ha van még festék a palettán ... Tartalom megtekintése
“Itt van az ősz, itt van újra…”
Ősz Zoltán alkotása Itt van az ősz, itt van ujra, S szép, mint mindig, énnekem. Tudja isten, hogy mi okból Szeretem? De szeretem (Petőfi Sándor) Remek. Pompás. Csodás. Szinte itt ... Tartalom megtekintése
Őszikék 22 – 11
Bíró Ernő alkotása Lám-lám idén is eljött minden híresztelés ellenére az ősz! A nyár perzselő volt, áhítoztunk az esőre, kis lehűlésre, és mutató újját felemelve hozott rosszakat, viharokat, lehűlést ... Tartalom megtekintése
Kertész utcai ház, Győr
Hargitai Beáta alkotása …már 2024-et írunk, és 2020-ban készítettem ezt a kis képet. Révfalut jártam, kerestem az emlékeket, lassan az épületek is úgy kipotyogtak a szitán, eltűntek mint a pergő ... Tartalom megtekintése
Lagúna
Huszár Boglárka alkotása Lagúnáknak nevezik az atollok korallzátonyától körülzárt vízfelületet is. Magyar neve az olasz laguna szóból ered, melyek jelentése tavacska, pocsolya; végső forrása az azonos jelentésű latin LACŪNA. (Wikipédia). ... Tartalom megtekintése
Fornax
Tüttő József alkotása Képzeletem összes zugát nézegetem az elvonatkoztatott témát bontogatva ami a jelenkor megváltozott világát képviseli. A múlt század embere vagyok, ahol a tárgyak tárgyakat ... Tartalom megtekintése
Józsi seprűvel győzte le a fellázadt kávéfőzőt
Megsértődött a kis kotyogó, s kattogott, pattogott, csörömpölt, ugrándozott Köztudott tény, hogy az erdélyi vendégszeretetnek nincsenek határai, Székelyföldön meg különösképpen. Mindenki szívesen fogad vendégeket, látogatókat, hosszabb vagy rövidebb távon, és... Tartalom megtekintése
“Nem nyitok vitát…”
Tüttő József alkotása Két krumpli egy zsákba hiába nagy a zsák, akkor hátra arc, és úgy vitáznak mint két felfújt hólyag. Tüttő József két figurát állít elénk, hogy fejtsük meg ... Tartalom megtekintése