Zán József

Erdész,

Nyíregyháza, Lónya

szszb_13-40_zan_jozsef.jpgSzálfatermetű, szálegyenes férfi Zán József nyugdíjas erdész, aki Nyíregyházán él a sóstói erdő közvetlen közelében, de napjainkban is gyakran kijár Lónya mellé erdőt művelni. Immár a saját kis erdőjét műveli, így elmondhatjuk róla, hogy csak jogilag nyugdíjas, szakmailag nem. Kiemelt helyen, Lónyán, rekord ideig, több mint negyven évig volt erdész és vadász. Ez idő alatt a viharok az erdőben több fát kidöntöttek, de őt a politika viharai nem mozdították el. Köszönhető volt ez szaktudásának és tölgyfakemény jellemének.

A magyar politika főszereplői közül többen megfordultak a lónyai erdőben és a lónyai vadászházban. Igényes külföldi vadászok is jöttek e csodaszép helyre. Zán József alkalmazkodott hozzájuk, a kedvükben járt. Így maradhatott a helyén. Hosszú pályafutása alatt az erdőkben jó néhány trófeát összegyűjtött, de a kitüntetések trófeáiból kevés jutott neki… Igaz, egyszer kapott miniszteri kitüntetést, meg Kiváló dolgozó jelvényt. 2000-ben, amikor nyugdíjba vonult, a megyei vadász szövetség Nimród-éremmel tüntette ki. A lónyai erdő megyénk és tenyérnyi hazánk egyik legszebb gyöngyszeme és ez neki is köszönhető. Sokan dicsérik ezt a helyet. Kell-e ennél nagyobb kitüntetés?

Lónya mellett természetes erdő van, nem telepített. Itt koncentráltan van jelen a természet minden szépsége és jósága. Harmóniában él itt néhány ember, sok állat és sok szép növény. Az erdő zsong és zenél. A virágok illata bódító, a magas fák által kibocsátott oxigén felemelő, testet-lelket gyógyító. A jóféle tölgyek alján virít a gyöngyvirág, a nőszirom, a tőzike, a réti iszalag. Az elevenen szülő keresztes vipera is megtalálható itt. Igen jó életterük van az erdőben a szarvasoknak. A nyugdíjas erdész egyik érdeme, hogy meghonosodtak, elszaporodtak a szarvasok. Vaddisznók, sőt vadmacskák is lakják a lónyai erdőt. Egy kemény téli napon néhány farkas a Kárpátokból lejött a lónyai erdőbe. Az egyiket Zán József lőtte le. Nem is erre büszke, hanem arra, hogy ezen a területen ő lőtte az első távol-keleti nyest kutyát. Ezt a ritka állatot kitömték és felvitték a Nemzeti Múzeumba. Ország-világ láthatja az általa lelőtt vadat.

Hogy is kezdődött? Zán József külterületen, Gergelyiugornya és Tákos közt született. Arra már kevesen emlékeznek, hogy 1948-ban is árvíz tört a beregi falvakra. Ekkor az iskoláskorú gyerekeket autóra, szekérre, majd vonatra rakták, és irány Budapest. Családoknál helyezték el őket, közben tanultak. Egyszer a nagymamája Pesten meglátogatta őt. „Szegény nagymamám akkor ült először vonaton” – mondta visszaemlékezésében. Szóval elvégezte a nyolcadik osztályt és valamiféle javaslatra Sopronba küldték, hogy tanuljon az erdészeti technikumban. Az itteni négy év alatt tanult biológiát, földrajzot, géptant és sok egyéb mást. Technikusi oklevéllel a zsebében hagyta el a jó hírű soproni iskolát. Ez volt 1956 nyarán, pár hónappal az őszi, történelmi viharok előtt. Kezdőként Szolnokra helyezték. Persze a honvágy, a szűkebb haza szeretete hazahívta: kérte, hogy helyezzék Nyíregyházára. Kérésének eleget tettek. Az akkori nyíregyházi, megyei vezetők a vásárosnaményi kerületbe osztották be. Végtelenül örült neki. Lónyán végezte munkája zömét, de a szintén híres bockereki erdőben is akadt dolga. Egészen fiatalon, 1959-ben kerületvezetőnek nevezték ki. Negyvenhárom évig teljesített szolgálatot egy helyen, ebből kereken negyven évig vezetőként. Nem semmi! A kezdeti nehéz, de szép évek! Mint mondja, először szűk helyen, sufniban lakott. A naptár ’62-őt mutatott, amikor megépült az erdészház. Két évig pislákoló lámpafénynél írt és olvasott, csak 1964-ben vezették be az erdészházba a villanyt.

Arra is szívesen emlékszik, hogy az ökológia, de főleg az egyedi szarvasok miatt 1958-ban a lónyai erdőt rezervátummá nyilvánították. Büszkén említi, hogy 1987 óta dámszarvas is van a területen. A mérföldkőnek, történelemnek számító dátumokat külön megjegyezte. 1965-ben először jöttek ide vadászok Nyugat-Németországból. Érthető, hogy nem csak szakmai, hanem politikai és rendőri figyelem is kísérte őket… Aztán jöttek a spanyol és az olasz vadászok is. Az erdőben gyérítéssel, favágással, erdőgazdálkodással is foglalkozott, nem csak vadászással és vadásztatással. Zajlott az élet. Külön kérte lejegyezni, hogy érkezésekor 1956-ban kétezer-ötszáz lakója volt Lónyának, most nyolcszáz van.

Nyugdíjasként beköltözött Nyíregyházára, itt él feleségével. Lakása falán többek közt egy szép medvebőr van kiterítve, a medvét vendégvadászaton Erdélyben lőtte. Házasságából két fiú és egy lány született. A fiúkat nem érdekelte az erdő, más hivatást választottak. Ám a lányát egy erdész vette feleségül. A veje és a lánya vette át a szolgálatot Lónyán, amikor ő eljött nyugdíjba. Zán József Lónya mellett tájba illő erdőt telepített. Fiatalos erővel kijár ide dolgozni. Együtt él a fákkal, az erdővel, része az erdőnek.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 13. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2002.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése