Veress Lászlóné

A Bronz Érdemkereszt kitüntetettje,

Nyíregyháza

szszb_20-98_veress_laszlone.jpgEgész életét áthatja a szűkebb és tágabb közösségért érzett felelősség. Azon munkálkodott, mióta 37 éve a nyíregyházi Kodály Zoltán Általános Iskola gazdasági vezetője, hogy megteremtse az intézmény működéséhez szükséges pénzügyi alapokat, valamint az 1970-ben alakult és igen korán világhírnévre szert tett Cantemus kórus sikereihez az anyagiakat megkeresse és megtalálja. Így foglalta össze Veress Lászlóné munkájának a lényegét. Ez a számvetés nemcsak most készült el, amikor nyugdíjazása történik, hanem régóta tudják az iskolában és a Cantemus családhoz tartozó 6 kórusban is. 2005. március 15-e alkalmából pedig ország-világ előtt ismertté vált a szerény, de a tevékenységét imádó asszony eredménye: a Magyar Köztársasági Bronz Érdemkereszt kitüntetést vehette át Magyar Bálint oktatási minisztertől, ám az államfő írta alá a magas elismerést.

Családja, kollégái, barátai, ismerősei gratulálnak Marikának, hisz nem mindennapi, hogy egy intézmény gazdasági vezetője érdemkeresztet kapjon. Veress Lászlóné egész élete, munkássága adja a kitüntetés alapját. Nyíregyházán született 1947. november 8-án Kurucz Mária szabász és Zsurakovszki-Tóth János építőipari művezető gyermekeként. Testvérével, Lászlóval – aki ma vállalkozó – osztoztak szülei gondoskodó szeretetén. Nagyanyja, Zsurakovszki Erzsébet, akit Szibériába, Jakutszkba száműzött a hatalom, de mégis hazajött férjével Nyíregyházára. Marika családtagjai közül – tiszteletből és a név továbbvitele végett – többen felvették a Zsurakovszki nevet. Veressné férje gazdasági vezető volt a nyíregyházi Benczúr Gyula Általános Iskolában, ma már nyugdíjas. Házasságukból két gyermek született: Tibor gépész üzemmérnök és műszaki tanár, vállalkozásban dolgozik. Az ő neje Benkő Lilla pedagógus, a gyermekük, Bálint 8 éves. Lányuk, Krisztina szintén tanár, magyar–ének szakos, az ő gyermeke a 6 éves Nóra.

Közgazdasági Technikumban érettségizett Veress Lászlóné, született Tóth Mária, majd két évig a 3-as iskolában irányította a gazdasági szakterületet. 1968. október elsejétől jött át az akkori 4-es iskolába gazdasági vezetőnek. Egy év múlva érkezett oda Szabó Dénes, aki meghatározója lett az intézménynek. A Cantemus kórus az évek során bejárta a világot.

Rangot adott a Kodály-módszernek, nem véletlen, hogy az iskola felvette Kodály Zoltán nevét. Az időközben Kossuth-díjat kapott Szabó Dénes és Veressné szinte egyszerre kezdte pályafutását, és mint Marika utal rá, az egyik legfontosabb feladata lett a kórus működéséhez a szponzorok felkutatása, a beérkező pénzek eredményes kezelése, befektetése, a pályázatok elkészítése. Évente 3-4 pályázatot írnak, amikből általában kettő sikeres. Nem véletlen, hogy a nyugdíjazás előtt álló asszony látja el a kórusokat működtető Cantemus Alapítvány és a Pro Voce Alapítvány gazdasági vezetői feladatait is. Ez utóbbi alapítvány kuratóriumának tagjaként még többet tehet a sikeres folytatásért. Lánya 8 évig énekelt a Cantemusban, így szülőként is tudja, hogy életre szóló élményt ad a gyerekeknek a világhírű karnagy a közösség összekovácsolásával.

A Cantemus családnak becézett kórusok közül a 2–3. osztályosok kórusa Szilágyiné Boros Mária irányításával tevékenykedik. A Napsugár a 4–5. osztályosokat tömöríti, az ő vezetőjük Hegedüs Istvánné, Szöszi néni. A Cantemus gyermekkart Szabó Dénes vezényli, a 6–9. osztályosokig. A Cantemus fiúkar Szabó Barnára hárul, a 3–9. osztályig. A Pro Musica leánykart, a 8-osoktól fölfelé, szintén a Kossuth-díjas Szabó Dénes vezeti, míg a Cantemus vegyeskar Szabó Soma vezényletével működik. Több százan ismerik meg gyermekkortól kezdve a közös éneklés szívet, lelket melengető élményét ebben a nagycsaládban.

Marika az évek során a szakmájában is képezte magát. Elvégezte a mérlegképes tanfolyamot, majd az Egészségügyi Főiskola szociális munkás szakán is diplomát szerzett. Mint utal rá, az oktatásban a folyamatos reform a gazdasági életet sem hagyta érintetlenül. Neki kellett kidolgozni, hogy mehetnek anyagi értelemben is gördülhessenek az intézmény hétköznapjai. A racionalizálás jegyében a Kodály Zoltán Általános Iskolához, mint gazdasági egységhez csatolták a térségi feladatokat is ellátó Nevelési Tanácsadót és a Cantemust mint kórusintézményt. Így aztán Veressné a folyamatos pályázatírástól kezdve a különböző finanszírozásból működő intézmények működtetéséig sokféle tennivalót lát el.

Imádja, s ő másfajta nyugdíjas életre készül, mint sorstársai. Ugyanazt végzi majd a kórusoknál, mint korábban, csak nem lesz rajta akkora felelősség.

(Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanch 20. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2005.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése