Takács László

Polgármester

Hernádbűd

szszb_33_ki_takacs_laszlo.JPGIgazi ezerarcú ember. Az abaúji térségben szinte mindenki ismeri úgy a sportpályáról, mint a vállalkozásai révén. Ezeket az előnyöket igyekszik most abban a kis faluban érvényesíteni, ahol felmenői szinte ősidők óta éltek, és ahová jó néhány év távollét után ő is visszavágyott.

A gönci járásban, Miskolctól 40 kilométerre fekvő 145 lakosú Hernádbűd őrzi identitását, hiszen magyar emberek lakják. A Hernád partján fekvő falut egy oklevél szerint már 1246-ban jegyezték. Az átépített és jelenleg is felújítás alatt álló református templom Árpád-kori építmény, míg az evangélikus templomot a helyiek önerőből építették az 1960-as években, amikor senki más nem kapott engedélyt templom építésére. A határban találhatók az egykori földvár, a Pogányvár maradványai.

Itt született 1966. május 30-án Takács László, aki falujában végezte el az általános iskolát, majd később autószerelő szakmát és érettségit szerzett. A családalapítás lényegi változást hozott az életében, hiszen 1987-ben megnősült és a közeli Hernádszentandrásra költözött, ahol építkeztek. Úgy döntött, a saját ura lesz, ezért vállalkozásba kezdett, árufuvarozásra és földmunkák végzésére váltott engedélyt. Beszerezte a gépeket és dolgozott a téeszeknek, magánszemélyeknek, sőt útépítéseken is, amikor pedig arra volt igény, termelte a kavicsot a Hernád medréből. A több lábon állást részesítette előnyben, ezért vásárolt három kamiont, amelyekkel az ország egész területén szállították az árut. Mivel gyermekkorától imádja a természetet és az ezzel járó olyan foglalatosságot, mint a horgászat és a vadászat, területet vásárolt a folyó partján, ahová 2004-2005 között egyhektáros halastavat épített, amin aztán 2009-ben továbbadott. Sikeres vállalkozóként kipróbálta magát a politikában, 2008-ban indult az önkormányzati választáson, ahol beszavazták képviselőnek, majd alpolgármesterré nevezték ki.

Pörgős mindennapjaiban szakított időt egyéb hobbijának, a focinak és a ralikrossznak is. Épített saját versenypályát, amire mintegy tíz éven át szervezte a versenyeket, de szinte minden amatőr ralin részt vett, ahová hívták. Hat autója volt tíz év alatt, amelyekkel sok jó eredményt ért el. A vasárnapi napok pedig rendre a futballpályán találták, Ináncs, Pere vagy Encs csapatában védett, itt NB III-as szintig vitte. A játékot 2016-ban hagyta abba, de nem biztos benne, hogy véglegesen. Ezután zenei vonalra tévedünk, hiszen Takács László olyan szinten tanult meg autodidakta módon játszani a szintetizátoron, hogy számos rendezvényen, bálokon, falunapokon ő szolgáltatja a környéken a talpalávalót. Gyermekkorától kíséri vadászszenvedélye, 2017-ben helyben alakítottak új vadásztársaságot 3000 hektáros területtel, ahol nagy gondot fordítanak a vadgazdálkodásra.

Még Hernádszentandráson éltek, amikor Hernádbűdön 2010-ben polgármesterré választották. Első teendői között volt az elhanyagolt közterek, önkormányzati területek és a temető rendbetétele. Befejezték a hivatal mellé tervezett játszótér építését, a községháza udvarát pedig térkövezték és virágokat helyeztek ki az utak mellé. Igyekeztek gépesíteni a munkafázisokat, majd a falubuszt is lecserélték. A polgármester arra is odafigyel, hogy az elöregedett lakosság egészségügyi ellátásban részesüljön, ezért heti egy alkalommal háziorvosi rendelést biztosít az ott élőknek. A közösségi élet erősítéséhez szabadtéri színpadot építettek filagóriával, ahol a nagyobb rendezvényeket tartják. Érdekes színfoltja a településnek az a két Szlovákiából érkezett család, akik ingatlant vásároltak. Egyikük magyar, a másik famíliából viszont senki nem érti a nyelvünket.

Hernádbűdön mindössze 82 lakóház található, és mindig akadnak eladók, ám odafigyelnek, nehogy elinduljon náluk is a térségre általában jellemző lakossági átrendeződés. A jó közbiztonság megőrzésére a térfigyelő rendszer kiépítését tervezi. A vonzerő növelésére, a turizmus fellendítésére másik három községgel karöltve vízisport központot akarnak építeni a Hernád mellett, amire pályázatot nyújtottak be. A hivatal energetikai felújítását is megcélozták, várják a pályázatról a kedvező visszajelzést.

Takács László régi kapcsolatait kihasználva esetenként segítséget kér a térségben jól működő két mezőgazdasági vállalkozótól, akik főleg gépi munkát biztosítanak az építkezésekhez vagy területrendezéshez.

Ősei falujába 2014-ben tért véglegesen vissza a polgármester, ekkor kedvelt folyójának, a Hernádnak a partján vásárolt házat, és ezzel nagy álma vált valóra. Felesége helyben kapott munkát, ő a közmunka programot irányítja. Két gyermekük a saját anyagi helyzetük megalapozását külföldi munkavállalásban képzelte el. A 29 éves László és a 26 éves Anett Németországban keresi a kenyerét, jól fizető munkahelyen. Amikor tehetik, hazalátogatnak a szülőkhöz, akik jobb híján tudomásul vették a fiatalok döntését.

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Lisztománia

Tüttő József alkotása 50x30cm, olaj/MDF. “Lisztománia, üzenet a Liszt érzékenyeknek!!” Rossz vicc, kicsit megengedtem magamnak az áthallás mókáját. Tüttő József jó humorral sajátos komponálással terítette elénk nagy zeneköltőnk jellemzőit: az... Tartalom megtekintése

Hitler Sasfészke Berchteschgadenben

Elérhetetlen, megközelíthetetlen, bevehetetlen… Már-már népmesei jelzők is feltűnnek az egykori náci vezető Salzburg mellett, ám mégis Bajorországban felépített rejtekhelyével kapcsolatos legendákban. Még a háború után is jó ideig megismerhetetlen volt... Tartalom megtekintése

Alkonyattól pirkadatig

Tüttő József alkotása60x90cm Olaj/MDF. A téma örök, a feldolgozások többsége ismert, de ez az egyéni, összetéveszthetetlen stílre fel kell kapni a fejet!!! A komor színhasználattal az állatok robusztussága is alátámasztott, a... Tartalom megtekintése