Zavodni Ferenc

Polgármester,

Boldogkőváralja

baz_08_70_zavodni_ferenc.jpgBoldogkővára, amelynek neve a történelem során előfordult Boldvakő, Bódvakő, Bodókő változatban is, elhelyezkedése révén méltán uralja a környéket. A várban történtek mindig meghatározták a vár alatti település sorsát, így a falu sorsa mindig szorosan összefüggött a vár életében bekövetkezett változásokkal.

1295-ben Castrum Boldva néven említi III. András király egyik oklevele. Szinte megszámlálhatatlan tulajdonos­csere, a hadiszerencse forgandósága, a többszöri birtokbavétel után a vár pusztulni kezdett. 1753-ban Péch­ujfalusi Péchy Gábor vette meg a kassai jezsuitáktól. 1768-ban ő építette fel a településen a ma is látható egyemeletes barokk kastélyt.

A ma valamivel több mint ezer lakost számláló falu önkormányzatát 2006 óta irányítja Zavodni Ferenc polgármester.

Egy hatgyermekes család negyedik gyermekeként 1965. augusztus 3-án született Abaújszántón. Szüleit korán (11, 16 éves korában) elveszítette. Az általános iskolát Boldogkőváralján, a középiskolát pedig Miskolcon a Debreceni Márton Szakmunkásképző Intézetben végezte el. Először egy miskolci vállalatnál villanyszerelőként dolgozott.

Szülők nélkül, testvérei támogatásával „hamar felnőtt” és megtanulta, hogy az életben csak kemény munkával és kitartással boldogulhat. Már a katonai szolgálat alatt is munkásszázadba helyeztette magát, hogy megélhetését biztosítsa. Lakóhelyéhez közel, Erdőbényére helyezték, ahol egy budapesti cég alkalmazásában állt és maradt leszerelés után is. Ezzel a céggel sikerült kijutnia Jerevánba, ahol egy stadion villanyszerelési munkáját végezték.

1989–1990 között a Boldogkői Vár gondnokaként tevékenykedett, majd az Encsi ELKÉSZ Vállalatnál háztartásigép-szerelőként dolgozott. 1994-től egyéni vállalkozó lett, háztartásigép-szereléssel, háztartási gépek és alkatrészek forgalmazásával foglalkozott. 1999-ben egy évig tartó betegség miatt vállalkozását kénytelen volt megszüntetni. (Közben az Encsi Váci Mihály Gimnázium levelező tagozatán leérettségizett).

Az OTP Garancia Biztosító Rt. mindenképpen új területnek számított életében egészen 2002-ig, amikor az En­csen újonnan épült Idősek Ápoló-Gon­dozó Otthonának műszaki csoportvezetője lett.

Ezt a tevékenységét szünetelteti napjainkban is, hiszen 2006-ban Boldog­kőváralja polgármesterévé választották. Az új pozíció előzményeként 2002-től önkormányzati képviselőként és alpolgármesterként lehetősége nyílt az önkormányzati tevékenység alaposabb megismerésére.

Fontos számára Boldogkőváralja és az itt élő emberek boldogulása.

A község mindennapjainak irányítójaként számos feladatot tűzött maga elé: ezek között szerepel az intézmények felújítása. A falu képének alakítása, szebbé tétele elengedhetetlen feltétele a falusi turizmus fejlődésének (ma közel 150 szálláshely működik a településen). Boldogkő Vára évente mintegy 50 000 látogatót fogad.

Nagy előrelépésnek tartja, hogy 2007 elején – az ide látogatók színvonalas kiszolgálása érdekében – megnyílt a Castrum Boldua középkori étterem a vár alagútjában. Fontosnak tartja a nagy adottság – a szó jó értelmében véve –, a vár „kihasználását” úgy, hogy abból a helyiek is profitáljanak. Ehhez szükség van a rendezvények sűrítésére, programok kialakítására, pályázatok benyújtására, a tájház szerepének növelésére. Ennek szerves része a minden év augusztus elején megrendezett „Várjátékok”, új rendezvényként a „Boldogkőváraljai Fesztivál” színesíti a palettát szeptember hónapban. Az idei tervek között szerepel a schengeni határnyitáskor kilenc magyar és kilenc szlovák település együttműködési megállapodása alapján augusztus 20-án Boldogkőváralján tartandó első közös rendezvény.

A vár rekonstrukciója során szeretnék bemutatni a magyar történelmet Európa legnagyobb ólomkatona-kiállításának keretében.

„A sikeres polgármesteri tevékenység első számú feltétele a szervezőképesség és a rátermettség – véli Zavodni Ferenc. Azután kell egy jó csapat, amelyre lehet támaszkodni, és fontos a jó testület, ami most adott, hiszen a testületi tagok a fő kérdésekben egyetértenek. A település összefogásában, a civil szférában sokat segíthetnek az alapítványok.”

Család: 1985-ben kötött házasságot Somosi Erzsébettel, aki igazgatási előadóként dolgozik. Három gyermek büszke édesapja, Zsanett 23 éves, a Nyíregyházi Főiskola negyedik évfolyamos hallgatója, Réka 11 éves negyedik osztályos, Tamás Ferenc kilencéves, harmadik osztályos tanuló.

Hobbi: labdarúgás, kirándulás, koncertek látogatása. A 90-es évek elején két barátjával újraszervezte a Boldogkőváraljai Sportklubot, és hosszú évekig intézte a csapat ügyeit.

Eddig elért eredményeivel családi és szakmai síkon is elégedett, sok munkával, a saját erejéből jutott előre.

 (Borsod-Abaúj-Zempléni Almanach 8. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2009.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése