Hanyánszki György

Polgármester

Hernádszurdok

szszb_33_ki_hanyanszki_gyorgy.JPGDél-Borsodból házassága révén került Abaújba, ahol több szakmában is dolgozott. A munkahelyeken felhalmozott tapasztalatait tudja most polgármesterként hasznosítani, aminek eredménye már látható a község arculatán.

Régi sályi család gyermekeként született 1964 november 30-án. A falujában elvégzett általános iskola után Miskolcon a Zalka Máté Gépipari Szakközépiskolában szerzett érettségit, ami után felvették a községben működő téesz palackozó üzemébe karbantartónak. Onnan vonult be 1984-ben katonának a Zala megyei Lentibe. Szabadszálláson képezték ki harckocsi szerelőnek, majd rajparancsnok lett és bevonták a katonai rendészeti munkába is. Leszerelése után ismerte meg későbbi párját, Évát, akinek családja Hernádszurdokon élt. Házasságkötésük után az abaúji faluban találtak otthonra, szakmájával el tudott helyezkedni a közeli Vilmányban működő fémforgácsoló üzemben. Egy év múlva megszületett gyermekük, Ádám, aki jelenleg BV alkalmazottként dolgozik. Noémi 1989-ben érkezett, ő Encsen él és GYES-en van első gyermekével.

Már kétgyermekes apaként kezdődött az életében egy rossz sorozat, becsődölt az üzem és megszűnt a munkahelye. Éveket töltött munkanélküli segélyen, mire 1996 áprilisában felvették Tornyosnémeti határállomására közúti járműellenőrnek, majd hamarosan a felesége is oda került útlevélkezelőnek. Közben jelöltette magát a választásokon, és kitartásának köszönhetően 19 évi próbálkozás után 2014-ben polgármesterének választotta meg a falu.

Hernádszurdok törpetelepülés 186 lakóval. A vidékre jellemző elöregedés jelen van, a megüresedett házak pedig sokáig eladhatatlanok voltak. Aztán a közeli Szlovákiából érkeztek érdeklődők és már 26 családi házat ők birtokolnak. A polgármester azt mondja, az újonnan érkezők rendben tartják a portájukat, 70-80 százalékuk beszél magyarul, a nem nyugdíjas korúak pedig naponta onnan járnak dolgozni saját hazájukba. A dél-szlovákiai területre több nagyüzem betelepült, így a faluból napi 20-25 kilométert kell utazni a jobb megélhetésért.

A polgármesternek megválasztása előtt volt kidolgozott programja Hernádszurdok mindennapi életének javításához. Úgy fogalmaz, a falu morális mélypontra ért 2014-re, ebből az állapotból, a kilátástalanságból kellett felrázni az ott élőket. Először az önfenntartás érdekében a mezőgazdasági területek megművelésébe fogtak. Ehhez gépeket szerzett be és termeszteni kezdték a konyhakerti növényeket. Önerőből tyúkudvart alakítottak ki, korszerűsítették a sertésólakat és az állatok etetéshez szükséges takarmányt igyekeznek helyben megtermelni. A helyi rendezvényeken saját maguk által előállított hús kerül az asztalra. Méheket is vásároltak, a határban található 61 hektár akácos hasznosítására 16 családot tartanak fent és az első sikeres év után a kaptárszámot bővíteni fogják. Beszereztek T30-as kistraktort ekével és más kiegészítőkkel, vásároltak aprítékolót a fatüzelésű kazán alapanyagának biztosítására, amivel fűtik a hivatalt, az orvosi rendelőt és a postát. A 22 fő közmunkás részt vesz a faluszépítésben, a temető kapuját és a templom kerítését ők újították fel, de pihenőpadokat is készítettek és kihelyeztek a közterületekre. Az önkormányzat tulajdonában lévő eszközök javítása és felújítása is megtörtént, javarészt önerőből. A falu életét is meghatározó falugondnoki autót pályázat útján sikerült lecserélni. Most éppen eszköztárolót építenek a meglévő szerszámoknak és gépeknek, de gondozzák a fóliasátorban kikelt növényeket is. Ezzel párhuzamosan a belvíz és csapadékvíz elvezetőket mederburkoló elemekkel burkolják a közfoglalkoztatás keretében.

A polgármester fontosnak tartotta a térfigyelő rendszer kiépítését, aminek felszerelése óta sokat javult a közbiztonság. A közvilágítás modernizálásába is belevágott, az energiatakarékos égők árát a régi és a mostani áramár különbözetéből törlesztik és kilenc év múlva telik majd le ez a fajta hitel.  A kulturális és más rendezvények lebonyolítása a rendben tartott régi iskola épületében történik.

Rosszul érinti őket a Miskolc-Kassa között épülő négysávos gyorsforgalmi út tervezett építése, mert azzal jelentős földterületet veszít az önkormányzat és veszélybe kerül a mezőgazdasági termelés. Problémájukat már jelezte magasabb szintre és várja a megoldást.

Tervei között ott van egy toló lapos MTZ traktor vásárlása földmunkák végzésére és hó eltakarításra, de elkelne a Hernádra egy újabb vízi erőmű építése is. Az energiaigényes világunkban nagy szükség lenne egy ilyen megújuló, környezetkímélő  energiaforrásra.  A közeli folyópart a kedvelt kirándulóhelye, ahol ki tud kapcsolódni a mindennapok gondjaiból.

Utóbbi problémájára most már egyéb lehetőség is kínálkozik, hiszen a márciusban megszületett unokája, Szofi Jázmin, aki új dimenzióba helyezte a nagyszülők mindennapjait.  

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése