Hanyánszki György

Polgármester

Hernádszurdok

szszb_33_ki_hanyanszki_gyorgy.JPGDél-Borsodból házassága révén került Abaújba, ahol több szakmában is dolgozott. A munkahelyeken felhalmozott tapasztalatait tudja most polgármesterként hasznosítani, aminek eredménye már látható a község arculatán.

Régi sályi család gyermekeként született 1964 november 30-án. A falujában elvégzett általános iskola után Miskolcon a Zalka Máté Gépipari Szakközépiskolában szerzett érettségit, ami után felvették a községben működő téesz palackozó üzemébe karbantartónak. Onnan vonult be 1984-ben katonának a Zala megyei Lentibe. Szabadszálláson képezték ki harckocsi szerelőnek, majd rajparancsnok lett és bevonták a katonai rendészeti munkába is. Leszerelése után ismerte meg későbbi párját, Évát, akinek családja Hernádszurdokon élt. Házasságkötésük után az abaúji faluban találtak otthonra, szakmájával el tudott helyezkedni a közeli Vilmányban működő fémforgácsoló üzemben. Egy év múlva megszületett gyermekük, Ádám, aki jelenleg BV alkalmazottként dolgozik. Noémi 1989-ben érkezett, ő Encsen él és GYES-en van első gyermekével.

Már kétgyermekes apaként kezdődött az életében egy rossz sorozat, becsődölt az üzem és megszűnt a munkahelye. Éveket töltött munkanélküli segélyen, mire 1996 áprilisában felvették Tornyosnémeti határállomására közúti járműellenőrnek, majd hamarosan a felesége is oda került útlevélkezelőnek. Közben jelöltette magát a választásokon, és kitartásának köszönhetően 19 évi próbálkozás után 2014-ben polgármesterének választotta meg a falu.

Hernádszurdok törpetelepülés 186 lakóval. A vidékre jellemző elöregedés jelen van, a megüresedett házak pedig sokáig eladhatatlanok voltak. Aztán a közeli Szlovákiából érkeztek érdeklődők és már 26 családi házat ők birtokolnak. A polgármester azt mondja, az újonnan érkezők rendben tartják a portájukat, 70-80 százalékuk beszél magyarul, a nem nyugdíjas korúak pedig naponta onnan járnak dolgozni saját hazájukba. A dél-szlovákiai területre több nagyüzem betelepült, így a faluból napi 20-25 kilométert kell utazni a jobb megélhetésért.

A polgármesternek megválasztása előtt volt kidolgozott programja Hernádszurdok mindennapi életének javításához. Úgy fogalmaz, a falu morális mélypontra ért 2014-re, ebből az állapotból, a kilátástalanságból kellett felrázni az ott élőket. Először az önfenntartás érdekében a mezőgazdasági területek megművelésébe fogtak. Ehhez gépeket szerzett be és termeszteni kezdték a konyhakerti növényeket. Önerőből tyúkudvart alakítottak ki, korszerűsítették a sertésólakat és az állatok etetéshez szükséges takarmányt igyekeznek helyben megtermelni. A helyi rendezvényeken saját maguk által előállított hús kerül az asztalra. Méheket is vásároltak, a határban található 61 hektár akácos hasznosítására 16 családot tartanak fent és az első sikeres év után a kaptárszámot bővíteni fogják. Beszereztek T30-as kistraktort ekével és más kiegészítőkkel, vásároltak aprítékolót a fatüzelésű kazán alapanyagának biztosítására, amivel fűtik a hivatalt, az orvosi rendelőt és a postát. A 22 fő közmunkás részt vesz a faluszépítésben, a temető kapuját és a templom kerítését ők újították fel, de pihenőpadokat is készítettek és kihelyeztek a közterületekre. Az önkormányzat tulajdonában lévő eszközök javítása és felújítása is megtörtént, javarészt önerőből. A falu életét is meghatározó falugondnoki autót pályázat útján sikerült lecserélni. Most éppen eszköztárolót építenek a meglévő szerszámoknak és gépeknek, de gondozzák a fóliasátorban kikelt növényeket is. Ezzel párhuzamosan a belvíz és csapadékvíz elvezetőket mederburkoló elemekkel burkolják a közfoglalkoztatás keretében.

A polgármester fontosnak tartotta a térfigyelő rendszer kiépítését, aminek felszerelése óta sokat javult a közbiztonság. A közvilágítás modernizálásába is belevágott, az energiatakarékos égők árát a régi és a mostani áramár különbözetéből törlesztik és kilenc év múlva telik majd le ez a fajta hitel.  A kulturális és más rendezvények lebonyolítása a rendben tartott régi iskola épületében történik.

Rosszul érinti őket a Miskolc-Kassa között épülő négysávos gyorsforgalmi út tervezett építése, mert azzal jelentős földterületet veszít az önkormányzat és veszélybe kerül a mezőgazdasági termelés. Problémájukat már jelezte magasabb szintre és várja a megoldást.

Tervei között ott van egy toló lapos MTZ traktor vásárlása földmunkák végzésére és hó eltakarításra, de elkelne a Hernádra egy újabb vízi erőmű építése is. Az energiaigényes világunkban nagy szükség lenne egy ilyen megújuló, környezetkímélő  energiaforrásra.  A közeli folyópart a kedvelt kirándulóhelye, ahol ki tud kapcsolódni a mindennapok gondjaiból.

Utóbbi problémájára most már egyéb lehetőség is kínálkozik, hiszen a márciusban megszületett unokája, Szofi Jázmin, aki új dimenzióba helyezte a nagyszülők mindennapjait.  

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Lisztománia

Tüttő József alkotása 50x30cm, olaj/MDF. “Lisztománia, üzenet a Liszt érzékenyeknek!!” Rossz vicc, kicsit megengedtem magamnak az áthallás mókáját. Tüttő József jó humorral sajátos komponálással terítette elénk nagy zeneköltőnk jellemzőit: az... Tartalom megtekintése

Hitler Sasfészke Berchteschgadenben

Elérhetetlen, megközelíthetetlen, bevehetetlen… Már-már népmesei jelzők is feltűnnek az egykori náci vezető Salzburg mellett, ám mégis Bajorországban felépített rejtekhelyével kapcsolatos legendákban. Még a háború után is jó ideig megismerhetetlen volt... Tartalom megtekintése

Alkonyattól pirkadatig

Tüttő József alkotása60x90cm Olaj/MDF. A téma örök, a feldolgozások többsége ismert, de ez az egyéni, összetéveszthetetlen stílre fel kell kapni a fejet!!! A komor színhasználattal az állatok robusztussága is alátámasztott, a... Tartalom megtekintése