Orosz Zoltán

Polgármester,

Boldogkőújfalu

baz_03_48_orosz_zoltan.jpgA község első írásos említése 1388-ból való: Újfaluként szerepel a forrásokban. 1591-ben már csaknem mai formájában (Boldogkő-Újfalu) írták a nevét. A község évszázadokon át Boldogkő Várának tartozéka, történelme szorosan összefüggött a váréval. Többször volt királyi birtok, de uralták többek között a Drugethek, a Czudarok és a Szapolyaiak is, mai nevét 1905-ben kapta. A település északkeleti határában természetvédelem alatt áll a Nagy Korsós – a hegy nyugati lejtőjén található nevezetes földtani képződmény, az ún. „kőtenger”.

1998 óta a falu fiatal, energikus, tettre kész polgármestere Orosz Zoltán, akinek „nem csak térkép e táj”. Kőműves mester édesapja Boldogkőváraljára való, a ma már nyugdíjas, egykori tsz-könyvelő édesanyja boldogkőújfalui. Ő maga bár Abaújszántón született 1975. november 15-én, tősgyökeres boldogkőújfaluinak vallja magát. Itt töltötte gyermekkorát is, amelynek meghatározó eleme volt az erdő, a változatos táj.

– Akkor még volt víz a patakokban! – emlékezik vissza a régi időkre.

Mint minden rendes gyermek ő is segített szüleinek a házi munkákban, az állatok (szarvasmarha, sertés, nyúl, galamb) gondozásában. Alsósként szülőfalujában tanult, felsősként Boldogkőváraljára járt, ahol aktívan kivette részét a közösségi munkából: énekkaros volt, megyei mezei futóversenyt nyert, a természetjáró szakkörrel országos elsők lettek Szilvásváradon.

Középiskolai tanulmányait Encsen a gimnáziumban folytatta, ahol kollégistaként a környékbeli fiatalokból összeverbuválódott jó kis „fiúcsapat” vezetője lett. Mindannyian vitték valamire: van közöttük tanár, falugazdász, erdőmérnök. A természet középiskolai tanulmányai során is meghatározó szerepet játszott, biológia fakultációra járt, és Kovács Lajosné személyében nagyszerű osztályfőnökre lelt. 1994-ben a GATE Gyöngyösi Mezőgazdasági Főiskolájára jelentkezett, ahol általános agrármérnökként végzett, erdőgazda szakiránnyal. Nagyon gyorsan elszaladt az itteni három év és 1997-ben több helyre is pályázott, ám gyakorlat hiányában nem vették fel.

Pályakezdését egy sajnálatos egészségügyi esemény is hátráltatta, 1998-ban gerincsérvvel operálták. Ekkortájt javasolták neki ismerősei és barátai, hogy induljon a polgármester választáson. Ő miután segíteni akart szegény szülőfaluján, belevágott a dologba, anélkül, hogy tisztában lett volna az ezzel járó kötelezettségekkel. Döntésében fontos szerepet játszott elődje, a nyugdíjba vonuló Tinics András is, akitől minden támogatást megkapott, így lett akkoriban az ország legfiatalabb polgármestere. Tevékenységében két alapvető célt tűzött maga elé: szerette volna, ha szülőfalujában komfortosabbá válik az élet, másrészt hagyományteremtő, a település sorsát előrevivő programokban gondolkodott.

Az első feladat megoldása érdekében megvalósították a szervezett szemétszállítást, ápolták szűkebb-tágabb környezetüket, felújították a polgármesteri hivatal épületét, járdát készítettek, parkosítottak, vízelvezető árkot építettek. Pályázati pénzből sikerült kialakítani a falugondnoki rendszert, állami támogatással bevezették a mezőőri szolgálatot. 2001-ben felújították az óvoda tetőszerkezetét, és egy évvel később hozzákezdtek a közösségi ház megépítéséhez. Olyan falusi portát vásároltak, ahol többfunkciós közösségi házat kívánnak kialakítani tájházzal, nagyteremmel, emeleti galériával.

A hagyományteremtés során 1999-ben falunapi rendezvénysorozatot indítottak: „Gyere haza kis falunkba!” címmel a településről elszármazottakat invitálták a szülőföldre. Ezt az egynapos rendezvényt a Kisasszony-napi búcsú előtti szombaton tartják. Ősz tájékán megtartják az Idősek Napját, amikor a település több mint 120, 60 év feletti idős emberét köszöntik műsorral, ajándékkal. Már harmadik éve tartják a „Boldogkői Bornapot”, ahová Gönctől Sátorig meghívják a boros gazdákat, a borverseny győztesének nevét stílszerűen hordóba vésik.

– Nagyon sok olyan embert ismertem meg – mondja a polgármester úr –, akik fiatal korom ellenére is elfogadtak, sőt őszintén támogattak is. Itt, ahogy mondani szokták, „korrekt úriemberként” kell viselkedni minden körülmények között, mindenkivel meg kell találni a közös hangot. Mindenkitől elvárom az emberséges viselkedést, mert én is mindenkit embernek tekintek. Nyugton egy percig nem bírok maradni, amolyan „izgő-mozgó” ember vagyok.

Munkája mellett tanult is, 2001-ben Gödöllőn vadgazdálkodási szakmérnöki szakon szerzett újabb diplomát. Ebben az évben magánéletében is jelentős lépést tett, házasságot kötött Nagy Tímeával, aki Tiszaújvárosban a Tiszaform Kft. minőségbiztosítási vezetője. A polgármester úr hobbija a vadászat, ami nem feltétlenül jelenti a vad kilövését, sokszor inkább csak a természet csodálatát eredményezi. Ma is imád túrázni a Zemplénben, a – hála Istennek – még érintetlenül hagyott csodás világban.

 (Borsod-Abaúj-Zempléni Almanach 3. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2002.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése