Mester Lászlóné

Polgármester,

Telkibánya

baz_05_186_mester_laszlone.jpgA település üdvözlőtábláján olvashatjuk: „Köszönti Aranygombos Telkibánya!” Az alig több mint hétszáz lakosú kis hegyi falu méltán szolgált rá az előnévre, hiszen bányáiban évszázadokon keresztül bányásztak aranyat és ezüstöt. A reformkori fejlesztések idején itt épült az ország első kőedénygyára, amelyet 1906-ban áttelepítettek Hollóházára.

Helyi különlegesség a várdombon épült Árpád-kori református templom, a Szent Katalin-templom és- ispotály az Alexandriai Szent Katalin-kápolnával. A csodálatos természeti környezetben fekvő falu tiszta levegője, sebes hegyi forrásai, felszínen található ásványai, csöndje egyre vonzóbb a turisták számára.

A kivételes adottságokkal rendelkező település polgármestere – immár a negyedik ciklusban – Mester Lászlóné, aki 1948. szeptember 1-jén született Vilyipusztán. Édesapja a Károlyi-uradalom parkgondozója, majd beosztott erdésze volt, édesanyja a négy leánygyermek – közülük ő a legkisebb – nevelésével foglalatoskodott.

Füzérradványban járt iskolába, ahol gyakran rábízták egy-egy osztály „istápolását”, hisz kezdetektől fogva tanítónő szeretett volna lenni. Különösen a magyart és a történelmet kedvelte, gyakran járt szavalóversenyekre, egyúttal a népi tánccsoport tagja is volt. Középiskolai tanulmányait a közgazdasági technikumban folytatta Sátoraljaújhelyen, ahol technikusi minősítést is szerzett az érettségivel együtt. A család anyagi helyzete miatt a továbbtanulás nem jöhetett szóba, így dolgozni kezdett, a füzérradványi Tüdőkórház igazgatója mellett a titkárnői teendőket látta el. Dr. Szederkényi Jánostól, aki rendkívül humánus és barátságos ember volt, és aki a betegek lelkét is igyekezett gyógyítani, igen sokat tanult.

Házasságkötése révén 1975-ben költözött a család Telkibányára, és ő a községi tanács gazdálkodási előadójaként dolgozhatott. Közben elvégezte a közigazgatási ismeretek szakosító tanfolyamot, így az ifjúsági tábor élelmezésvezetője, majd gondnoka lett. Nagyon szerette ezt a beosztását, több mint másfél évtizeden keresztül ismerkedhetett a település helyzetével.

1990-ben ismerősei és baráti köre rábeszélésére indult a polgármester-választáson, ahol ő lepődött meg a legjobban, amikor nyert, hisz három született telkibányaival szemben szavaztak bizalmat neki. Ekkor érezte úgy, hogy a „település befogadta”, ezért érzi kötelességének azóta a falu szolgálatát. Mindenekelőtt Telkibánya múltjával kezdett foglalkozni, hisz úgy véli, büszkének kell lennünk múltunkra, és aki e falu múltjával foglalkozik, az „újra aranyat bányászhat”.

Mester Lászlóné a TÖOSZ Borsod megyei küldöttje, az Abaúji Területfejlesztési Önkormányzati Szövetség elnöke már hat éve, a Falusi Vendéglátás Borsod Megyei Szövetségének elnökségi tagja, az Aranygombos Telkibányáért Alapítvány kuratóriumi elnöke, az Általános Iskoláért Alapítvány létrehozója.

Polgármesteri tevékenységének számbavételekor elmondhatja: a településen kiépültek az utak (a tizennégy kilométer belterületi út gyakorlatilag aszfaltozott), a telefonhálózat, a szennyvízhálózat és a gázszolgáltatás megvalósítása gyakorlatilag a teljes infrastruktúrát jelenti. „Visszahozták” a településre az általános iskolát, most várható egy jelentősebb iskolafejlesztés. Megtörtént a művelődési ház, az óvoda felújítása, új öregek napközi otthona és tornaterem épült, mosodát alakítottak ki. A gyermektábor felújítása eredményeként ma összesen 220 férőhely áll a gyermeküdültetés rendelkezésére. 1997-ben kezdődött a Szent Katalin ispotályos templom romjainak feltárása, a pályázat útján szerzett anyagi források révén 2000. október 6-án avatták fel a millenniumi emlékké nyilvánított romkertet és kápolnát, amely a történelem egy darabja és üzenet a jövőnek.

A polgármester asszony különösen büszke arra, hogy sikerült előrelépni a vendéglátás területén. Ennek eredményeként ma már ötszázhúsz minőségi szálláshellyel rendelkezik a település. Mester Lászlóné mindenekelőtt azzal elégedett, hogy a képviselő-testületekkel jól együtt tudott dolgozni. Sokat segített a hivatal apparátusa, akik Baranyai Tiborné jegyzőnő irányításával folyamatosan jó szakmai hátteret biztosítottak.

1970-ben kötött házasságot Mester László erdőmérnökkel. Az 1971-ben született Zsuzsanna lányuk, édesanyja példáját folytatva, az Államigazgatási Főiskolán végzett, jelenleg a budapesti IX. Kerületi Önkormányzati Hivatal pénzügyi irodavezetője. A két évvel később született Andrea a Sárospataki Tanítóképző Főiskolán végzett, angol nyelvtudása révén ma a Sárospataki Rákóczi Múzeum idegenvezetője.

Szabadidejében elsősorban kertészkedik, a ház körül igyekszik rendet tartani. Úgy érzi, az elmúlt másfél évtizedben sok mindent sikerült megvalósítani. Reméli, hogy polgármesteri tevékenysége során sikerül eljutni olyan fejlettségi szintre, ahol a dolgok akkor is működnek majd, amikor ő már nem lesz a település első embere.

 (Borsod-Abaúj-Zempléni Almanach 5. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2004.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése