Bakos Ferenc

Polgármester

Regéc

szszb_32_ki_bakos_ferenc_800.jpgA kis abaúji falu mindenese akár várkapitányi rangot is érdemelne, olyan sokat tett az egykor főúri családok rezidenciájaként szolgáló erődítményért. Elődjével, Kormos Istvánnal és barátaikkal kiépítették a várhoz vezető utat, kiirtották a falakat beborító évszázados bozótot és elérték, hogy a régészek ásatásokat kezdhessenek a romok között. A rekonstrukció első látványos eredménye az Öregtorony helyreállítása, amiben bemutató termek kapnak helyet.

A regéci várat 1686-ban Caprara osztrák generális romboltatta le, köveit a környékbeliek elhordták, majd az időjárás amortizálta. Lokálpatrióták fogtak össze a rekonstrukciójáért, aminek eredményeként 1999-ben megkezdődött a feltárása. Az Aba nemzetség építette erődítményről 1307-ből származik az első dokumentáció, de egykori tulajdonosai között megtalálható Zsigmond király, a Hunyadiak, Szapolyaiak, Serédyek, Alaghyak, Eszterházyak és Rákócziak is. Zrínyi Ilona fiával, II. Rákóczi Ferenccel 1677-től öt éven át élt a falak között, vagyis a fejedelem ott töltötte kisgyermekkorát.

A történelem lehelete belengi tehát a térséget, ami nemzeti érzéssel vegyülve sikerre vezethet. Így gondolta az 1970-ben született Bakos Feri is, akinek regéci ősei az 1600-as években kaptak nemesi oklevelet. Ő helyben kezdte tanulmányait, a felső tagozatot pedig Göncön végezte. Gépszerelő szakmunkás bizonyítványt Miskolcon a 100. számú Szakmunkásképzőben szerzett, majd a vizsolyi téesz forgácsoló műhelyében helyezkedett el.  A MÁV miskolci járműjavítójában is dolgozott néhány évet, de rájött, hogy neki a Zemplén csendje, nyugalma jelenti a boldogságot, így az Északerdőhöz vetette fel magát. Ekkor került haza Regécre, ahonnan azóta sem vágyik el. Ismerték elkötelezettségét, ezért 1993-ban átcsábították az önkormányzathoz. 1996-tól a falugondnoki feladatokat látta el, közmegelégedésre. Munkájának is köszönhette, hogy 1995-ben megválasztották önkormányzati képviselőnek, majd alpolgármesternek, 2014-ben pedig polgármesternek. Így már 23 éve van beleszólása faluja életébe. Ő minden idegszálával küzd a kis ékszerdoboz település életminőségének javításáért, megmaradásáért. Regéc állandó lakóinak  száma ugyanis mára 100 fő alá csökkent és mindig lehet eladó ingatlant találni a faluban. Azokat főként alföldi és fővárosi családok vásárolják meg, akik magasan tartják az árat. A polgármester ennek csak részben örül, mert a helybeli fiatalok így nem tudnak olcsó lakáshoz jutni, ami kétségessé teszi helyben maradásukat. Az ott élők többsége elérte a nyugdíjkorhatárt, amely állapot nem igazán biztató a jövőre nézve. Mivel a térségben kevés a munkahely, a megtartó erőt csak a lokálpatrióta szemléletre lehet építeni. Ezért vágtak bele 2012-ben a Start közmunkaprogramba is. Egykor a községben szinte minden család tartott tehenet, és mintegy múltidéző gyanánt pályázati pénzből vásároltak 16 darab limuzinfajta szarvasmarhát és hozzájuk egy bikát. Utóbbit Bakos Feri azzal a feladattal bízta meg, hogy teljesítse kötelességét. Szavainak volt hatása, hiszen a szaporulatból a létszám folyamatosan bővül és ma már 44 szarvasmarha legelészik a környező hegyoldalakon. A növendék bikaborjúkat értékesítik és ebből bevételhez jutnak.

A helyi vezetés elképzeléseinek komoly gátat szab a környezetvédelem, mivel Regéc térségét lakott területtel együtt Natura 2000-be sorolták, a környező legelőket pedig ősgyeppé minősítették. Ezzel a gazdálkodás ellehetetlenült, az állatállomány abrakját is máshol kell megtermelni. Ahol engedélyezett a kaszálás, ott összegyűjtik a szénát, illetve a programban foglalkoztatott 15 ember tisztítja a legelőket. A polgármester adatokkal támasztja alá, hogy érdemes volt belevágni az állattartásba, mert kezd megtérülni a befektetett munka. Egyedüli gondot a munkaerő biztosítása jelenti, mert egyre fogy a hadra fogható ember, pedig a 100 hektár gyepterületet és a 60 hektár erdőt valakikkel műveltetni kell.

Regéc még nem összkomfortos, aminek több oka is van. Az ivóvízvezeték kiépült, de a gázt nem igényelték a helybéliek, bízva a közeli erdők faállományában. A szennyvízkérdés most került napirendre és több lehetőség is kínálkozik. Tudják, hogy a minőségi turistaforgalom igényeit ki kell szolgálni, márpedig a régió nem szűkölködik vonzerőben. A vár, valamint Abaúj  és a szomszédos Zemplén egyéb látványosságai sok turistát vonzanak, de az országos túraútvonalakon is sokan érkeznek a faluba.  A vendégek fogadását ma a falusi turizmus keretében és panzióban oldják meg, egyszerre 60-70 szálláshelyet kínálnak. Elkelne egy szálloda is a szolgáltatások minőségének javításáért.

A helybeliek ellátásába bekapcsolódott a polgármester felesége, aki élelmiszer boltot üzemeltet. Lányuk, a 21 éves Anita jelenleg a fodrász szakmában érdekelt, de vonzódik a turisztikához. Utóbbinak a fejlődő Regécen még hasznát veheti.

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Lisztománia

Tüttő József alkotása 50x30cm, olaj/MDF. “Lisztománia, üzenet a Liszt érzékenyeknek!!” Rossz vicc, kicsit megengedtem magamnak az áthallás mókáját. Tüttő József jó humorral sajátos komponálással terítette elénk nagy zeneköltőnk jellemzőit: az... Tartalom megtekintése

Hitler Sasfészke Berchteschgadenben

Elérhetetlen, megközelíthetetlen, bevehetetlen… Már-már népmesei jelzők is feltűnnek az egykori náci vezető Salzburg mellett, ám mégis Bajorországban felépített rejtekhelyével kapcsolatos legendákban. Még a háború után is jó ideig megismerhetetlen volt... Tartalom megtekintése

Alkonyattól pirkadatig

Tüttő József alkotása60x90cm Olaj/MDF. A téma örök, a feldolgozások többsége ismert, de ez az egyéni, összetéveszthetetlen stílre fel kell kapni a fejet!!! A komor színhasználattal az állatok robusztussága is alátámasztott, a... Tartalom megtekintése