Palkó József

Polgármester,

Abaújkér

baz_03_36_palko_jozsef.jpgA község természeti viszonyai nagyon érdekes képet mutatnak. Keletről a középkori eredetű Eperjes-Tokaji hegység határolja, másik oldalon a Hernád vidéke. Felszíne fennsíkok, dombok, hegységek változatos összefüggéséből alakul, látványossága az Aranyosi-völgy. Bővelkedik forrásokban, van ásványos és gyógyvize, de mezőgazdasági szempontból is termékeny vidék. A helység területét a honfoglalás után a Kér-Kare nemzetség nyerhette el, a nemzetség emléke a község nevében maradt fenn. Első okleveles említése 1235-ből maradt ránk, szőlőművelése az elsők közül való a megyében, már 1326-ban nagyobb kiterjedésű szőlőiről tesznek említést. Plébániája és temploma az Árpádok idejéből való, a műemlék templom az 1200-as években épült, ezt a déli külső falán talált román kori ajtókeret is bizonyítja.

A ma közel hétszáz fős település polgármestere Palkó József 1948. május 15-én született Abaújkéren. Édesapja molnár mester volt, a miskolci István-malom főmolnárságáig vitte, sajnos nagyon fiatalon, negyvenegy éves korában meghalt. A ma már nyugdíjas édesanyja a kereskedelemben, vendéglátásban dolgozott. András nevű öccse jelenleg Abaújszántón él, Margit húga Budapesten egy fodrászatban dolgozik. Bár a tanulásban nem különösebben jeleskedett, azért szerette a matematikát és Szabó Sándorné tanító néni jóvoltából a humán tárgyakat. Szabadidejében elsősorban a nyúl- és galambtenyésztéssel foglalkozott, és már ekkor szívesen lejárt a haverokkal pecázni a Hernádra.

A szerencsi 118. Számú Szakmunkásképző Intézetben tanulta a géplakatos szakma elméleti ismereteit, a vilmányi gépállomásra járt szakmai gyakorlatra. Ezerkilencszázhatvanhattól Balassagyarmaton a határőrségnél szolgált huszonhét hónapot. Leszerelése után a KPM Közúti Igazgatóságán dolgozott, gépkocsivezető, nehézgépkezelő volt, közben Encsen a Váci Mihály Gimnázium levelező tagozatán leérettségizett. Másfél évtizedet töltött itt, időközben tanfolyamokon képezte magát, még vendéglátói-pari üzletvezetői képesítést is szerzett.

Ezerkilencszáznyolcvanötben pályázat útján lett a helyi ÁFÉSZ 4. számú boltjának vezetője. Bekapcsolódott a helyi közösségi életbe, tanácstaggá választották, a helyi népfront elnöke, majd a rendszerváltás idején, amikor a település Abaújszántóhoz tartozott, községi elöljáró lett. Ezerkilencszázkilencvenkilencben három induló közül, nagy fölénnyel választotta meg a település lakossága polgármesterének, azóta még kétszer újraválasztották. Kezdő polgármesterként még egy asztala, széke sem volt, való igaz, mindent a nulláról kellett kezdeniük. Az azóta eltelt több mint egy évtizedben jelentőset lépett előre a korábban teljesen elhanyagolt település.

Ezerkilencszázkilencvenegyben önerőből egészséges vizet adtak a falunak, majd visszaállították a háziorvosi szolgálatot és a falugondnoki rendszert. Aztán kiépült a gázhálózat és a telefonhálózat, benzinkút épült a faluban, majd ravatalozót építettek Abaújkéren és a hozzátartozó településrészen, Aranyoson. Ezerkilencszázkilencvennégyben készült el az idősek otthona, több utcát leaszfaltoztak, létrejött a kábeltévé-hálózat, majd kialakították a körjegyzőséget, amelyhez négy település (Abaújkér, Abaújalpár, Hernádbüd és Pere) tartozik. Az elmúlt években készült el a millenniumi emlékpark, a faluház és felújították a polgármesteri hivatalt is. A településen harminc gyerekkel egycsoportos óvoda működik, iskolásaink közül az alsósok helyben tanulnak, a felsősök bejárnak Encsre és Abaújszántóra.

– Nagyon jó kapcsolatot sikerült kialakítanom a helyi képviselő-testülettel – mondja a polgármester úr –, közülük hat képviselővel már ezerkilencszázkilencven óta együtt dolgozunk a településért, a jegyző vezetésével hozzáértő szakapparátus jött létre. Ha volt egy jó ötlet azt mindenki támogatta, igaz mindig számon kérték az elvégzett munkát, de soha sem akadályozták a községgel kapcsolatos fejlesztési elképzeléseimet. Úgy érzem, a lakosság nagy többsége elfogad és támogat.

A polgármester úr két évtizeden át a helyi sportegyesület elnöke volt, ma is segíti a focicsapatot. Ezerkilencszázhetvenben kötött házasságot Németh Margittal, aki egész életét a kereskedelemben töltötte, ma is boltvezető a faluban.

Házasságukból két gyermek született: ezerkilencszázhetvenegyben József, aki számítástechnikai szakember, Budapesten él, egy hatéves kisfiú, Máté, édesapja. Anita ezerkilencszázhetvenkettőben jött a világra, ő óvodapedagógus, a helyi óvoda vezetője, egy nyolcéves fiú és egy négyéves lány édesanyja. A polgármester úr szabadidejében legszívesebben az unokáival foglalkozik, és máig sem hagyott fel gyerekkori szenvedélyével, a horgászással. Ha csak tehetik, idejüket Tiszavasváriban, a hétvégi házukban töltik, gyakran megfordulnak ott, de évente néhányszor színházba is eljutnak. Eddigi életével elégedett, szeretné, ha a falujában minél hamarabb kiépülne a szennyvízcsatorna és megvalósulna régi álma: egy bentlakásos szociális otthon.

 (Borsod-Abaúj-Zempléni Almanach 3. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2002.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése