Takács Péter

Polgármester,

Korlát

baz_08_132_takacs_peter.jpgKorlát a Hernád folyó és a Zempléni-hegység között, a Szerencs-patak két oldalán, dimbes-dombos tájon elterülő kisközség. A település első említése 1267-ben történik, nevét valószínűleg egy Arkai Corladus nevű személyről kaphatta. Első ismert birtokosa a Lanczalit (Lánczi) család volt, és első gótikus templomát a husziták építették. A reformáció idején a lakosság áttért az új hitre, és 1577-ben már prédikátora is volt.

A törökök 1640-ben elpusztították a falut, amely majd egy évszázadig lakatlanná vált. A XIX. században már ezernél többen lakták, ám az utóbbi egy évszázadban több mint felére csökkent az itt élők száma.

Takács Péter, aki 2006-os megválasztása óta irányítja a település ügyeit, tősgyökeres korláti család idősebbik gyermekeként Abaújszántón született 1959. június 28-án. Öccse, Gábor Miskolcon él és dolgozik, építőipari szakember.

Elődei – több generáció óta – iparos emberek voltak, édesapja révén kőművesek, ácsok, édesanyja révén kovácsok voltak a családban.

Alsó tagozatos iskolai tanulmányait Korláton végezte, felsősként Vizsolyban elsősorban a magyar és a történelem tartozott kedvenc tárgyai közé, köszönhetően osztályfőnökének, a magyart tanító Király Ferencnének.

Gyermekkorában a helyi nagykertek, a futballpálya és a közeli meleg vizű forrás, a Taploca jelentette a szabad idő eltöltését. Mivel a Takácsok jó zenei érzékű embereknek számítottak a környéken – nagybátyja kántor volt  –, a zenei hajlamot ő is örökölte, ma is öt hangszeren játszik amatőr szinten. Édesapjától tanulta a citerázást, majd következett a harmónika, a furulya, a gitár és a dzsesszorgona.

14 éves korában nagy trauma érte, 49 éves korában váratlanul meghalt édesapja, így a fenntartó nélkül maradt család nehéz helyzetbe került.

Jeles eredménnyel kőműves tanulónak jelentkezett, hiszen akkoriban ösztöndíjat adtak a jól teljesítő szakmunkástanulóknak. Miskolcon tanulta meg a szakma alapjait, „jövedelmét” a Gömöri pályaudvaron vagonkirakással egészítette ki, ha erre szükség volt.

17 évesen a Szakma Ifjú Mestereként, a megyei verseny győzteseként a BÁÉV-nél helyezkedett el. Máig több épület „viseli a keze nyomát” Miskolcon: többek között a Vasas Művelődési Ház, a Mindszenti-templom, a Megyei Kórházban a GYEK épülete.

Később a szülőföldhöz közelebb, Encsen dolgozott, közben elvégezte a szakközépiskolát, majd egy újabb lépés már a közeli Hernádcécére vezette.

1988-ban szakszervezeti bizalmiként egy komolyabb „politikai galibába” került, így a rendszerváltás után egyre aktívabban kezdett részt venni a közéletben. 1998-ban önkormányzati képviselő lett, majd 2002-ben egy hajszállal alulmaradt a polgármester-választáson, ám 2006-ban már nagy fölénnyel szavaztak neki bizalmat a korlátiak.

Polgármesterként elsődleges feladatának a község fennmaradásához szükséges lépések megtételét tartja, túl kell élniük az egész környékre jellemző nehéz időket, hogy ne jussanak a csereháti falvak sorsára. Ehhez meg kell állítani a fiatalok elvándorlását, tőkét, munkalehetőséget kell hozni a településre.

Az egyetlen komoly lehetőségnek a turizmus fellendítése tűnik. Mivel a falut három irányból történelmi nevezetességek (Boldogkőváralja, Regéc, Vizsoly) veszik körül, itt egyelőre csak keresztülutaznak az erre járók. Ahhoz, hogy meg is álljanak a meleg vizű forrás hasznosítása (horgászparadicsomként vagy wellnessközpontként) jelentheti az első lépést, a közeli érintetlen, még fel nem fedezett Zemplén a másodikat.

Az elöregedés miatt viszonylag jó állapotban lévő lakóházakat nyíregyházi, debreceni, békési emberek szívesen vásárolják, ez némi pénzt, lehetőséget, ismertséget hoz a falunak.

„A polgármesterség 24 órás tevékenységet jelent egy ilyen kis településen – mondja Takács Péter. – Nagy szükség van a kapcsolatteremtő, kapcsolatépítő tevékenységre, valamint a fantáziára a tervek megálmodásához. Ezek után már csak jó adag szívósság, kitartás, akaraterő és türelem szükségeltetik. Elismerésből ritkábban jut, ma »pénz és taps nélkül« kénytelen tevékenykedni egy polgármester.”

Húszéves korában – Kovács Mária személyében – Vizsolyból hozott menyasszonyt, amit azóta is élete egyik legjobb döntésének tart. Vele együtt gazdálkodnak a kárpótlás révén kapott hathektáros gazdaságban, és nevelték,  – nevelik fiúgyermekeiket, akik közül a legidősebb, Krisztián az építőipari technikusként Abaújszántón dolgozik, és a négyéves unoka, Emese édesapja. A két évvel fiatalabb Viktor igazi futballkarrierrel kezdett: 16 évesen magyar korosztályos válogatott, 18 évesen a Diósgyőr NB I.-es labdarúgója volt, bár azóta a lendület megtorpant, ma is futballistaként keresi kenyerét. A legifjabb, Donát 2001-ben született, és ő is igen jól kezeli a labdát.

Szabad idejében zenét hallgat, előveszi a tangóharmonikát, vagy éppen olvas. Szívesen készít tájfotókat, de szeret sakkozni is, és természetesen imádja a futballt.

 (Borsod-Abaúj-Zempléni Almanach 8. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2009.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése