Sivák János

Polgármester

Gönc

szszb_32_ki_sivak_janos.jpgVárosi szinten nem biztos, hogy van még egy olyan képviselő-testület az országban, mint Göncön, ahol a képviselők ingyen, tiszteletdíj nélkül végzik a munkájukat. Lehetőségeikhez képest dolgozzák ki a fejlesztési ötleteket és igyekeznek újra vonzóvá tenni településüket. Az elképzelések adottak, de mindenhez pénz kell. A nehézségekkel tisztában volt a 2011-ben polgármesternek választott Sivák János is, aki kivezette a csődből a várost.

A talpra állás időszakát éli az abaúji térség 2100 fős városa, mivel 2011-ben az előző városvezetés idején adósságrendezési eljárás alá kerültek és az önkormányzat feloszlatta magát. Az uszoda és a kistérségi járóbeteg szakellátó központ megépítése meghaladta az erejüket. Sivák János újonnan választott polgármesterként kivívta, hogy az uszodát működtetésre átvegye a Nemzeti Sport Központok, a szintén finanszírozhatatlan egészségügyi központot pedig a sátoraljaújhelyi Erzsébet Kórház. Átgondolt gazdaságpolitikával és országgyűlési képviselői segítséggel elérték, hogy a 2015-ös évet már veszteségmentesen zárják.

Az elmúlt időszak a városi szennyvízcsatorna hálózat kiépítéséről szólt, ami közel egymilliárd forintos munka volt és így vált összkomfortossá Gönc. Emellett öt önkormányzati épületen hajtottak végre energetikai beruházást, ahol a felszerelt napelemek áramot is termelnek.

Tíz hektáros területet tartanak fenn ipari park kialakítására, ám a környezetvédők kikötötték, hogy a madárvonulások miatt hat métertől magasabb épületet nem lehet felhúzni az ingatlanon.

Nagy kihívást jelentett az új városvezetésnek, hogy a 2011-es csőd bejelentéséig elnyert kétmilliárd forint értékű pályázatokat aktualizálni tudják. Az eltelt években a tervekben szereplő anyagok egy része kikerült a forgalomból, ezért a beadott projekteket át kellett dolgozni.

A gondokat fokozta a helyi takarékszövetkezet csődje, ahol jelentős összege maradt benn az önkormányzatnak.

Gönc a középkorban Abaúj vármegye székhelye volt, ma kistérségi és járási központ. Tokaj-hegyalja borát a település mentén húzódó kereskedelmi útvonalon szállították Kassára és Lengyelországba a kereskedők.  A gönci hordó máig a tokaji aszú mértékegysége. Űrtartalma 136,6 liter, amibe tele puttony aszúszemeket öntenek annak függvényében, hány puttonyos aszúbort akarnak készíteni.  A Károly Gáspár által Göncön magyarra fordított biblia alapul szolgált a bibliamúzeum létrehozásához. Emellett a Huszita házat és a mellette működő tájházat is érdemes megtekinteni. Az uszoda átadása óta egyre többen érkeznek sportolni szlovák oldalról, növelve az idegenforgalmat.

A múltra a polgármester szerint építkezni lehet, ezért fel kellene tárni a közeli Amádé vár romjait, de a pálos-rendi kolostor helyreállítása is szerepel a tervei között. Üresen áll a Pálffy kastély és a kultúrház, pedig utóbbi alapfeltétele lenne a városi életnek. Nincs szálloda és étterem, bár van szóba jöhető épület ezek kialakítására. Szükség lenne ezekre a szolgáltatásokra, mert az országos kék-túra és a Rákóczi-túra útvonala is érinti a város közigazgatási területét. A beruházásokra Sivák János szerint minimum 500 millió forint kellene és így ismét turistaközponttá válhatna Gönc, ahonnan vártúrákat és természetjárást is lehetne szervezni. Régi óhaja a helybelieknek a városközpont kiépítése, amihez megvásárolták az ÁFÉSZ ingatlanát, ahol indulhat majd az építkezés és alakulhat a városkép. Felújításra vár a rendőrség, az orvosi rendelő és az önkormányzat néhány épülete, bizonyítva ezzel is térségi vezető szerepük jogosultságát.

Az 1957 decemberében Szerencsen született pedagógus éveken át dolgozott a megyaszói nevelőotthonban, ahol állami gondozott gyermekeket nevelt. Ott ismerte meg párját, akivel 1977-ben kötöttek házasságot. Gyermekeik közül az 1978-ban született Norbert pedagógus diplomával Egerbaktán lakik, rendőrként dolgozik. Gyermeke, a 14 éves Bence Botond egyelőre az egyetlen unoka. Másik fiuk Zsolt, aki közgazdász diplomával üzletkötő és tolmács egy étkezési növényeket forgalmazó cégnél, és a világ számos országával van kapcsolata.

Göncre 1982-ban költöztek, ahol János szintén állami gondozottak intézetében dolgozott.

A polgármester fizimiskája a Facebook-os ismerősei szerint Jack Norrisra hajaz, ám ő nem csak megjelenésében szeretne hasonlítani a filmsztárra, hanem a filmjeiből ismert rendcsinálásban is. Szükség van pedagógiai tapasztalataira a nehezen kezelhető emberekkel szemben, akiket nem könnyű munkára fogni. Márpedig a Start közmunkaprogramban két éve sertéstelep működik, és most érkezik 50 darab kecske. A lekvárfőző üzem és a járólap, térkő, szegélykő, mederlap gyártás zöldségtermesztés számos embernek ad munkát, de nagyobb feldolgozó üzemet is építeni kellene a helyi mezőgazdasági termékek hasznosítására, ami remélhetőleg javít majd a foglalkoztatási mutatókon is.

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése