Szilágyi Sándorné – Zsigó Judit

A Megyei Könyvtár igazgatóhelyettese,

Miskolc

baz_07_46_szilagyi_sandorne_zsigo_judit.jpgTarpán született 1947. november 7-én értelmiségi családban. Többségében – elsősorban humán beállítottságú – pedagógusokat sorolhat fel felmenői között. Gyermekkorát Debrecenben, a cívisvárosban töltötte, itt folytatta tanulmányait is. Egy pedagóguscsaládban szinte „kötelező” volt az olvasás, így a könyvekkel hamar megbarátkozott, de gyakori látogatója volt a színháznak is. Amolyan „diákos dacból” mégis a Mechwart András Gépipari Technikum híradástechnikai tagozatán érettségizett. Ezután, visszatérve a gyermekkor meghatározó élményeihez, a debreceni Tanítóképzőbe jelentkezett, ahol népművelés–könyvtár szakon szerzett diplomát. Itt elsősorban a könyvészet, a katalogizálás felé fordult érdeklődése. A könyvtáros hivatás iránti elkötelezettségében fontos szerepe volt néhány kiváló tanárának, köztük Kertész Gyulának. A pályát a Debreceni Agrártudományi Egyetem könyvtárában kezdte, ahol tovább erősödött benne a könyvtáros szakma iránti érdeklődés és hivatástudat, nem utolsósorban Bilincsi Lajos igazgató jóvoltából, aki sokat tett azért, hogy egy életre megszeresse ezt a hivatást.

1970-ben házasságot kötött Szilágyi Sándor fiatal agrármérnökkel, aki a közelmúltban ment nyugdíjba a megyei vadászati felügyelőség vezetőjeként. A házasságkötés után Sárospatakra kerültek, ahol a közművelődési könyvtár munkatársaként megismerte a szakma minden részterületét.

Tevékenyen részt vett a nagy kulturális és történelmi tradíciókkal rendelkező város szellemi életében, s közben a megye elkötelezett lokálpatriótája lett. Debrecentől elválva a csodálatos zempléni táj tette természetjáróvá, napjainkra szinte nincsen Borsod-Abaúj-Zemplénnek olyan vidéke, ahol az elmúlt évtizedekben ne lett volna gyakori vendég.

A sárospataki évek alatt három gyermekük született. Balázs, aki angol–történelem szakos diplomát szerzett, jelenleg Debrecenben PR-menedzser, Judit, aki bölcsész és közgazdász végzettséggel Miskolcon köztisztviselő. A legkisebb, Eszter jogot végzett, és a bírói hivatást szeretné választani, jelenleg titkárként dolgozik az egri Munkaügyi Bíróságon.

Különös jelentőséget kapott a szűkebb haza ismerete 1981-ben, amikor a család Miskolcra költözött. Szilágyi Sándorné a II. Rákóczi Ferenc Megyei Könyvtár munkatársa lett. Több mint negyedszázados szakmai tevékenysége során részt vett a könyvtár egészének munkájában, dolgozott a feldolgozó osztályon és az olvasószolgálatban is. A helyismereti különgyűjteményben fontos és kedvelt feladata volt a napilapok, folyóiratok helyi vonatkozású cikkeinek számítógépes katalogizálása. 1984-től folyamatosan részt vesz a könyvtár területi munkájában. Módszertani könyvtárosként megismerte a megye szinte valamennyi önkormányzati könyvtárát. 2002-ben, sikeres pályázat eredményeként nevezték ki szakmai igazgatóhelyettesnek.

Fontos szerepet töltött be a könyvtárak informatikai-telematikai fejlesztésében is. Az információ-visszakeresés,  -előállítás és -szolgáltatás napjainkban megkerülhetetlen feladatai indították arra, hogy még alaposabb elméleti felkészültséget szerezzen. 2000-ben a Kossuth Lajos Tudományegyetem informatikus–könyvtáros szakán diplomát szerzett. Ugyanebben az évben a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának szakértője, majd szakfelügyelője lett.

Tevékenységét számos szakmai elismeréssel honorálták, közöttük a legjelentősebb a 2007-ben kapott Bibliotéka Emlékérem.

Szakmai és emberi hitvallásában a felelősségérzet a legfontosabb tényező. Pályáját a folyamatos tanulás, a munkájával szemben támasztott igényesség jellemezi. Személyisége, az ügy iránti szeretete képessé teszi arra, hogy másokat is az értékek megismerésére, megőrzésére, a hagyományok továbbvitelére ösztönözzön.

Emellett vallja, hogy a munkában igen fontos a kreativitás és a nyitottság. Ezek vezérlik azt a törekvését is, hogy a megye minden településén, a legkisebbeken is hozzáférjenek a könyvtári ellátáshoz, az információkhoz az emberek, legyenek igazi, működő közösségek.

A hatvanadik életévéhez közeledve úgy érzi, eredményes és sikeres pályát tudhat maga mögött. Ebben az is nagy szerepet játszott, hogy soha nem voltak elérhetetlen álmai, mindig a realitások talaján állva tervezett és tevékenykedett. Ma is megbízhatóan, lelkiismeretesen és színvonalasan látja el az intézményre háruló – tágabban értelmezett  – szolgáltatási feladatokat.

Szilágyi Sándorné magánéletében legfontosabb a nagycsalád, gyermekei, unokái. Büszke két kis unokájára, Balázs fia hároméves és féléves lányaira. Nyugdíjasként még több időt szeretne velük tölteni, de több időt szán majd kedvenc időtöltéseinek, az olvasásnak, utazásnak és a természetjárásnak is. A tevékeny, eredményes évekkel mindezt becsülettel megszolgálta.

 (Borsod-Abaúj-Zempléni Almanach 7. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2007.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése