Ruzsinszki László

Tűzoltóparancsnok,

Sátoraljaújhely

baz_02_162_ruzsinszki_laszlo.jpgTűzoltó leszel s katona! / Vadakat terelő juhász!… – ezekkel a „mesebeli” ígéretekkel ringatja álomba „kis Balázst” József Attila csodálatos Altatója. Ruzsinszki László, mintha az álmok szabályait követné, tett is lépéseket a megvalósítás irányába, igaz, hogy érettségi után nem juhász, hanem kertészeti dolgozó lett. Második érettségijét is mezőgazdasági szakterületen szerezte, de a költő látomásának megfelelően előbb katona, majd tűzoltó lett. A határőrségtől hozott őrvezetői rangjával kezdte választott hivatását 1976. január elsején, 26 éves korában. Ma, alig túl az ötvenedik életévén, alezredesi rangban vezeti a történelmi hagyományokat őrző sátoraljaújhelyi tűzoltókat. Kossuth Lajos nevéhez fűződik a céhes tűzoltóság létrehozása 1833-ban, az pedig stílusos véletlen a parancsnok életében, hogy az első riasztás alkalmával Sárospatakra, éppen a Vörössipkások útjára vonult ki először – egy lakástűzhöz. Eddigi pályafutásának legmelegebb esete is Sárospatakhoz fűződik: a televízió révén az egész ország tanúja volt az ipartörténeti jelentőségű, négyszintes, faszerkezetű malom leégésének, a környék – emberemlékezet óta – legnagyobb, legveszedelmesebb tűzesetének, 1999 novemberében, amit félszáz tűzoltó és 13 gépjármű sem volt képes megfékezni.

A két eset között eltelt negyed évszázad nemcsak megkeményítette, de beleégette mindazokat a jó tulajdonságokat is, amelyek nélkülözhetetlenek a parancsnoki munkakör felelős betöltéséhez. Fegyelmezett ember, mint mondja, ez minden tűzoltó legfontosabb tulajdonsága. A bátorság is nélkülözhetetlen, de nem tévesztendő össze a vakmerőséggel. A bajtársiasság náluk nem üres szólam, hanem az egymásrautaltság, a felelősség, és a feltétlen bizalom alapfeltétele. Nemcsak fizikailag, de szellemileg is különleges képességeket igénylő hivatás a tűzoltóé.

Napjainkra különösen sokat várnak tőlük, hiszen a hagyományos tűzelhárítási munkák mellett őket várják a súlyosabb közlekedési balesetekhez és a természeti csapások következtében előforduló rendkívüli helyzetekben is.

Évente néhány száz alkalommal futnak versenyt az idővel, kényszerülnek azonnali döntésekre. Csak teljes értékű emberek maradhatnak meg a pályán, hiszen saját életük is állandó veszélyben forog. Kritikus pillanatokban pedig nincs lehetőség a mérlegelésre, minden tűzoltónak képesnek kell lennie a lehetetlennek látszó feladatok megoldására is, mégpedig azonnal.

Lehet, hogy hősök? Ruzsinszki László mosolyogva hárítja el a feltételezést, megpróbálja „emberi” szempontokkal magyarázni a különleges hivatás összetevőit – a saját érzései alapján:

– Egy tűzoltónak – mindenek előtt – az égéselméletet kell tudnia, hogy már a láng színéből megállapíthassa, mi az, ami ég és mivel oltható. Ehhez ismernie kell az oltóanyagokat és azok oltási mechanizmusát. Ismernie kell az építészetet, a különböző éghető anyagok, épületszerkezetek tulajdonságait, viselkedését magas hőmérséklet esetén. Tisztában kell lennie az elektromosság alapvető törvényeivel, a villamosság terén érvényes rendeletekkel, jogszabályokkal, a villámvédelem előírásaival. Ismernie kell az oltáshoz használt víz alkalmazásának fortélyait. Egy parancsnoknak tisztában kell lennie a rendkívüli beavatkozások jogi hátterével is, és ezen ismeretek birtokában dönteni adott helyzetben. Ismernie kell a tűzvizsgálat előírásait, úgy, hogy a lefolytatott vizsgálat bizonyító erejű legyen, megállapításait alá is tudja támasztani… – mondja a parancsnok egy szuszra, mintha eminens tanuló vizsgázna. Azután – szemmel láthatóan tapasztalatai alapján – folytatja: – Mindezek mellett nem árt, ha van egy kis emberismeretünk is, hiszen nemcsak a bajbajutottak, de a tűzoltók is mindenekelőtt emberek. Értük és velük kell dolgozni, gyakran közvetlen életveszélyben is. Ma is hálával emlékszem nemrég elhunyt, első parancsnokomra, Kosztán Miklósra, akitől a munkámhoz elengedhetetlen, legfontosabb tulajdonságot tanultam: az emberséget. A mi hivatásunk csapatmunka, nem elég a fizikai rátermettség és az elméleti tudás. Ha mindezek megvannak, még legalább öt év gyakorlat szükséges ahhoz, hogy egy tűzoltó önálló munkát végezhessen. Ugyanígy természetes az is, hogy a tűzoltóparancsnokok egytől egyig csak a ranglétra fokainak bejárásával kerülhetnek ebbe a beosztásba. A beosztással együtt, természetesen nő a feszültség is, hiszen minden bevetés újabb kockázatot, újabb versenyfutást jelent az idővel, évente több száz alkalommal. Egy „tüzes” hasonlattal élve azt mondhatom, hogy két végéről égetjük a gyertyát. Az állandó feszültséget csak tökéletes családi háttér mellett lehet feldolgozni, de még így is ritka az a tűzoltó, aki sokáig élvezi a békés öregkort. Nekem szerencsém van, mert feleségem és két gyermekünk boldog hátteret biztosít a feszültségek oldásához. Amikor végre hazajutok egy veszélyes akció után, mindig az az első kérdésük: „Apa, nincs semmi bajod?”

A szeméből látszik, hogy volna még mit mondania erről, csakhogy riasztás történt, menniük kell!

 (Borsod-Abaúj-Zempléni Almanach 2. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2001.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése