Pataky Sándor Ákos

Polgármester,

Tarcal

baz_02_182_pataky_sandor_akos.jpgTarcal, Tokaj-hegyalja történelmi településeinek egyike, nevét a honfoglaláskor a vidéket elfoglaló Turzul vezérről kapta. A történelem évszázadai során néhányszor elpusztították és újjáépítették. A többszáz éves, parkokkal rendelkező főúri kúriák, udvarházak, mint a Királyudvar, a Rákóczi-borház, az Andrássykúria, a vincellér iskola a bennük üzemelő szőlőtermesztő és bortermelő vegyes vállalatokkal ma is a világhírű hegyaljai bort, a tokajit szolgálják.

Pataky Sándor Érmellékről származó édesapja agrármérnök, lótenyésztési felügyelő volt. Édesanyja pedagógusként nemzedékek sorát tanította. Anyai nagyszülei révén (nagyapja iskolaigazgató volt) csodálatos nyarakat töltött Biharkeresztesen a pesti srác. Budapesten született 1951. április 24-én, a négy fiútestvér közül ő volt a legkisebb. Legidősebb bátyja ügyvéd, a második testvér Bécsben az osztrák tv, az ORF rendezője, a harmadik pedig egy kereskedelmi kft. ügyvezetője. Általános iskolai tanulmányait Budaörsön és Budafokon folytatta és budapesti gimnáziumi tanulmányai végeztével Szarvason a Debreceni Agrártudományi Egyetem Öntözési és Meliorációs Főiskolai Karán tanult. Itt szerzett üzemmérnöki diplomát ’72-ben. Ezt követően a dísz- és őrezredben töltötte le kétéves katonai szolgálatát. 1975-ben helyezkedett el a Tokaj-hegyaljai Állami Gazdasági Borkombinátnál Tarcalon, ágazatvezetőként dolgozott tizenöt esztendőn keresztül.

1989-től, a rendszerváltás idején a lehetőségeket kihasználva, két kft.-ben tevékenykedett szaktanácsadóként, ügyvezetőként. Később magánvállalkozásba kezdett, több-kevesebb sikerrel. Közben külkereskedelmi és környezetvédelmi továbbképzéseken vett részt. 1990-től négy éven keresztül képviselőként és a Tarcalért Társaság elnökeként szolgálta lakóhelye közösségét.

1994 októberében választották meg a település polgármesterévé. 1996-ban elkezdte tanulmányait a Miskolci Egyetem Gazdaságtudományi Kara által szervezett másoddiplomát adó terület- és településfejlesztési menedzser szakon, ahol két éve végzett.

Polgármesterként arra törekedett, hogy az elkészített településfejlesztési terv megvalósításával, a múlt hagyományaira és a jelen lehetőségeire támaszkodva újraélesszék az emberek hitét ebben a tájban és a saját jövőjükben. Céljuk a szőlő- és borkultúra, és az ehhez kapcsolódó borturizmus fellendítése. Megkezdődött a régi mezővárosi településmag épületeinek helyreállítási és újrahasznosítási programja. Ennek keretében kialakították a Tarcali Borok Házát, átalakították a Sebő-kúriát turistaszállóvá, a régi zsinagóga épületében a Tarcali Galéria kapott helyet. Fontos feladatnak tarják, hogy a tőkeerős befektetéseknek Tarcalon megfelelő körülményeket biztosítsanak. Folyik a Sebő-kúriától a prefektusházig terjedő épületek homlokzati helyreállítása, összefüggő „műemléki benyomás” megteremtése a feladat. Már ’97-ben megfogalmazódott a Tokaj-hegyaljai borút létrehozásának igénye. Ez elősegítheti nemzeti kincsünk, a tokaji bor minél szélesebb körű megismertetését.

– A legfontosabb talán az, hogy az ember higgyen a magában megfogalmazott célok megvalósíthatóságában, – mondja a polgármester úr. – Az emberekkel való viszonyomat a nyitottságra, a jó szándékra, az őszinteségre építem. Nem akarok más lenni, mint aki vagyok. Az emberek ezt megérzik, és ettől sikeres a velük való együttműködés. Szeretném ezt az adottságokban bővelkedő települést rangjához méltóan fejleszteni, mert nagyon szeretem ezt a tájat, magához ölelt és tartósan nem enged el.

Tevékenységében Széchenyi szavai vezérlik: „… a jó régit a jó újjal a jelen időben kézfogásra bírni törekedném…”.

A Tokaj-hegyaljai Borút Egyesület és a Tarcalért Társaság, az Északkelet-magyarországi Közösségi és Gazdaságfejlesztési Társaság, és a Tarcali Aréna Egyesület elnöke. Minden helyi kezdeményezést örömmel fogad, és az általa jónak tartott célért képes „túlvállalni” magát.

Munkájában nagyon fontos szerepet játszik a családi háttér, amelyet Urbancsok Borbála kellő türelemmel biztosít, immáron több mint negyedszázada, hisz 1975-ben kötöttek házasságot. Ő szakmáját tekintve vegyészlaboráns, ám 1990-től vállalkozó lett, a falusi turizmusban rejlő lehetőségeket igyekszik kihasználni. Két gyermekük van, Orsolya 1977-ben, Gergő 1980-ban született. Orsi a Kertészeti Egyetemen, Budapesten, Gergő pedig a gödöllői egyetemen tanul. Gergő egy sikeres pályázat révén Franciaországba készül, édesapja nagy örömére a szőlészet-borászat érdekli. Így minden remény megvan arra, hogy a gyerekek kövessék az elsőgenerációs, borászattal és vendéglátással foglalkozó szülőket.

Pataky polgármester úr szabadidejében fafaragással foglalkozik, elsősorban rönkbútorokat, szobrokat készít, de kifarag mindent (szőlőgyökér, természetes anyagok), amit az anyag felkínál.

 (Borsod-Abaúj-Zempléni Almanach 2. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2001.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése