Kékedi János

Polgármester,

Taktabáj

baz_03_192_kekedi_janos.jpgTizenegy gyermekes, tősgyökeres taktabáji család legidősebb gyermekeként látta meg a napvilágot 1953. november 11-én, Taktabájon. Földműves édesapja 1952-ben egy felrobbant második világháborús lövedéktől elvesztette szeme világát, rokkantnyugdíjasként élte le életét, egy évtizede hagyta itt szeretteit. A ma már nyugdíjas édesanyja aktívan dolgozott a termelőszövetkezetben, a család fenntartásához hamar hozzájárultak az idősebb gyermekek is. Testvérei között van vállalkozó, rendőr, könyvelő, mindannyian dolgoznak.

Gyermekkora Taktabájhoz kötődik, itt tanult az általános iskolában, ahol átlagos tanulónak számított. A tanulás mellett az otthoni háttér állandóan arra sarkallta, hogy első a munka és a becsület, a szülők segítése. Szegénységben bár, de úgy éltek, mint mások, csak nekik többet kellett dolgozniuk a megélhetésért. Szerencsen a szakmunkásképző intézetben a mezőgazdasági kovács szakmát tanulta ki, majd mezőgazdasági gépszerelő képesítést szerzett. A Bocskai-gimnáziumban végezte el a középiskolát, majd Nyíregyházára vezetett az út, ahol gépésztechnikusi oklevelet szerzett.

Ezerkilencszázhetvenegyben, a helyi termelőszövetkezetben kezdett dolgozni szakmunkásként, majd hamarosan műhelyvezető-helyettes lett a gépműhelyben. Bő évtized múltán ment át a tarcali tsz-be, melléküzemág-vezető lett, előbb egy bőrkikészítő, később egy rúgógyártó üzemet irányított, egészen a rendszerváltásig. A korábbi központosítási politika teljesen kiszolgáltatta a faluját, amely szinte mindenben hátrányt szenvedett.

Ez motiválta döntését: ezerkilencszázkilencvenben elindult a polgármester-választáson, ahol nagy fölénnyel nyert. Egy a településirányításban, infrastruktúrában, egészségügyben, szolgáltatásban lemaradt társközséget „kapott”, mindez óriási kihívást, rengeteg feladatot jelentett számára. Szinte a nulláról indulva sorjáztak a feladatok: a polgármesteri hivatal létrehozása, a közigazgatás kiépítése. Aztán főállású jegyzőt alkalmaztak, önállóvá vált a település. Ezzel együtt az egészségügyi ellátás megszervezése is az első ciklusra jutott, hozzákezdtek az infrastruktúra kiépítéséhez is. Szükség volt mindehhez egy olyan képviselő-testületre is, amely kész volt felvállalni a nehéz feladatok sorát: mint például a járdaépítés, útépítés, a telefonhálózat kiépítése.

A második ciklus nagy feladatát a szociális háló létrehozása jelentette, gondoskodni kellett az önhibájukon kívül munkahelyüket elveszített lakosokról. Volt olyan időszak, amikor hatvan fő vett részt a településen közhasznú munkán. Ugyancsak óriási feladatot jelentett az oktatás helyreállítása, az egykori Patay-kastélyban ezerkilencszázkilencvenöt februárjában indult az oktatás, és megszervezték az óvodai ellátást is. Közben létfontosságú fejlesztésekre is sor került: úthálózat, közintézmények felújítása, öregek napközi otthona, orvosi rendelő, hogy csak néhányat említsünk. Bár nem teljes egészében, de sikerült a gázhálózat kiépítése is. Az elmúlt évek nagy kihívását a tizenegy településsel közösen épített csatornahálózat jelentette, jelenleg az átemelőszivattyúk telepítése folyik, az idén már a próbaüzemre is sor kerülhet. A sok terv közül – bár számtalan pályázatot nyújtottak be – egyet nem sikerült megvalósítani, ma is hiányzik egy 100 adagos konyha a település ellátásához.

– Polgármesteri tevékenységem során mindig napi kapcsolatban voltam az emberekkel – mondja Kékedi János. – Ebben a kapcsolatban az őszinteség, a tisztesség, a megértés volt a jellemző. Valószínűleg a nagycsaládból fakad, hogy szociálisan érzékenyebb vagyok az átlagembernél. Akkor van lelkiismeret-furdalásom, ha nem tudok segíteni az embereken. Az itt élők minden rétegével mindig meg tudtam találni a közös hangot, partnerei voltunk egymásnak.

Soha nem az elismerésért dolgozott, ezért is örült nagyon, amikor a Haza Hőse I. fokozat kitüntetést kapta az ezerkilencszázkilencvenkilences árvíz idején. Ezerkilencszázhetvenhatban nősült, felesége Mile Zsuzsanna óvodai dada, akivel máig kiegyensúlyozott házasságban él. Nélküle, az ő megértő támogatása nélkül, valószínűleg az elmúlt tizenkét év sem lett volna ilyen sikeres.

A polgármester úr szabadidejében nagyon szeret horgászni, ami pihenést, megnyugvást jelent számára. Horgásztanyája, egy kis faház a Holt-Tisza partján, igazi kikapcsolódásra ad lehetőséget. A kifogott halat főleg felesége készíti el, a sült ponty és a harcsahalászlé a kedvence. A horgászás mellett évente három-négy alkalommal vadászni is szokott meghívásos alapon, az apróvadászatot (fácán, nyúl, vadkacsa) kedveli. Polgármesterként elégedett eddigi életútjával, sok segítséget kapott munkatársaitól, elsősorban Virágh Zoltánnétól és a névrokon Kékedi Jánosnétól. Úgy érzi, most kell átadnia a stafétát, ebben megromlott egészségi állapota is szerepet játszik, igaz, a „Hogyan tovább?” ma még nyitott kérdés.

 (Borsod-Abaúj-Zempléni Almanach 3. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2002.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése