Kubus Lászlóné

A Tornyos Borház tulajdonosa,

Szegi

baz_04_186_kubus_laszlone.jpgA 37-es úton Sárospatak felé haladva Bodrogkeresztúr után, Szegi határában szürke lemezzel fedett tornyot, mellette egy szépen helyreállított épületegyüttest lát az utazó. Az egykori vincellérház (a vincellér a szőlőskertet felügyelő termelésirányító volt) az elmúlt negyven évben állami tulajdonban állt. Utolsó tulajdonosa a Tokaj Kereskedőház az elmúlt évtizedben nem hasznosította az épületet, mely így az enyészeté lett, a Kubus család varázsolta szinte újjá. Mivel a család szőlőbirtokai Szegi határában találhatók, így ideális terepnek mutatkozott a borértékesítéshez.

Az épület 1998-ban került a család tulajdonába és elsősorban Kubus Lászlóné tanult szakmájának köszönhetően, aki nagyon szereti a természetes anyagokat, a fát, a követ és a kovácsoltvasat, a környék igazi ékszerdobozává vált.

A Királyhegyker Kft. üzemeltetésében, amelynek vezetője és tulajdonosa Kubus Lászlóné, olyan vendéglátó-ipari egységet alakítottak ki, ahol bor kis- és nagykereskedelmet és vendéglátást folytatnak. A nagykereskedelem révén elsősorban vendéglátó-ipari egységeknek, borszaküzleteknek értékesítenek. A kiskereskedelemi tevékenység révén mód nyílik egyéni és csoportos pincelátogatásra.

A pinceborozó 40–45 fő számára biztosít borkóstolást és étkezést. A 2002-ben megnyílt borozót az étterem kialakítása követte 2003 májusában. Itt a borkóstolás mellett a helyi ételspecialitások: a pokloshegyi lepcsánka, a juhtúrós sztrapacska, a muskotályos csirkemell, a zsályás bárány – hogy csak néhányat említsünk – megízlelésére is lehetőség nyílik.

A Tornyos Borház üzemeltetésének szinte minden feladatát Kubus Lászlóné (Kiss Mária) intézi. 1947. december 3-án született Bánrévén, a család négy gyermeke közül harmadikként. Édesapja mesterember volt, édesanyja a vasútnál dolgozott.

A határszéli kis faluban töltött gyermek- és iskolaévek után Sátoraljaújhelybe került, ahol a kertészeti technikumban tanult ismereteit hasznosítja ma is a családi vállalkozás megvalósítása során. Érettségi után egy évet tsz-ben dolgozott, majd a Tolcsvai Állami Gazdaság következett, közben munkaügyi felsőfokú szakképesítést szerzett és munkaügyi vonalon dolgozott.

A Tornyos Borházban asztalra és pohárba kerülő nedűt az 1991-ben családi vállalkozásként alakult pinceszövetkezet biztosítja. A szakma szeretetén túl a családi tradíció megőrzése is céljuk, hisz a Kubus család több generáción keresztül foglalkozott szőlőműveléssel és borászattal (Kubus László édesapja a piaristák borásza volt). A család szőlői Olaszliszka Gellért dűlőjében, Zsadány határában, Szegi Hatalos-hegy területén, valamint Poklos dűlőjében fekszenek.

Boraik készítése a hegyaljai tradíciókon alapszik, természetesen az új, korszerű technika és technológia segítségével. Szőlőfajtáik az ősi hegyaljai fajták: furmint, hárslevelű, sárgamuskotály. Az ezekből készített boraik között éppúgy megtalálhatók a friss, üde, reduktív borok, mint a hagyományos szamorodnik, aszúk és aszúessszenciák.

A feldolgozás Kubus László irányításával Olaszliszkán történik a Borker Kft.-ben, amely több család közös vállalkozása, hisz a borfeldolgozás igen komoly berendezéseket igényel, amihez csak közös összefogással teremthető meg a szükséges tőke. A borászati Kft. 5000 hektoliter tárolótér kapacitással, korszerű szőlőfeldolgozó berendezésekkel rendelkezik. Az üzemben palackozás is folyik, ennek eredményeként a teljes tokaji borválaszték piacra kerül, ma már a Tornyos Borház címkéjével is.

Piacaik folyamatosan bővülnek belföldön és külföldön egyaránt. A vevők bizalmáért naponta keményen megdolgoznak, hisz a bor mint élvezeti cikk és egyben élelmiszer eladásához a vevő bizalmát kell elnyerni. Ma már az igényes vevők megnézik, hogy ki a termelő!

Kubus Lászlóné még középiskolás korában ismerkedett meg férjével, aki osztálytársa volt. Két gyermeket neveltek fel: Mária, az egykori pedagógus, ma az RTL Klub szerkesztőriportere, mellesleg egy tizenegy éves kislány édesanyja. László Zeneművészeti Akadémiát végzett, családjával: feleségével, kétéves és féléves lányaival Pesten él és újabban egyre többet segít szüleinek az értékesítés szervezésében.

A Tornyos Borház irányítóját további tervek foglalkoztatják: a pince bővítése, aminek eredményeként nemcsak a kóstolás, hanem a borkészítés bemutatása is helyet kapna. Szeretne egy ligetes zempléni arborétumot is kialakítani, ehhez a terület adott, és a későbbi tervek között szerepel a szálláshelyek kialakítása.

Szabadidejében szeret olvasni, nagyon szereti a természetet és az ezoterikus dolgokat. Férjével együtt bízik abban, hogy a gyerekek, esetleg az unokák közül valaki majd átveszi a családi vállalkozás irányítását, hisz a befektetett munka csak hosszabb távon, a következő generációnál térülhet meg.

 (Borsod-Abaúj-Zempléni Almanach 4. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2003.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése