Benkő Ferenc

Polgármester,

Tiszaladány

baz_02_186_benko_ferenc.jpgEz a hétszázötven lelkes taktaközi település valamikor Szabolcs megyéhez tartozott. Egy termelőszövetkezete, meg a magángazdálkodások jelentik a munkalehetőséget, így meglehetősen sok errefelé is a munkanélküli. A település polgármestere Benkő Ferenc, 1998-ban a sokadik felkérést elfogadva lett a falu első embere, a szavazatok nyolcvan százalékával.

1948. szeptember 17-én született Tiszanagyfaluban a tsz-szervezés során vízvezeték-szerelővé lett földműves apa és a háztartásbeli anya legidősebb gyermekeként. Őt később még két fiú és két lány követte. Bár tanáraival jól kijött az iskolában, a tantárgyak közül egyedül az énekkel nem boldogult. Mint afféle vagány gyermeket sokszor megbüntették, például megvonták tőle a balatoni üdülést. Gond nélkül vette az akadályokat Nyíregyházán a középiskolában, a Vasvári Pál Gimnáziumban is, különösen a matematika ment jól, jelesre érettségizett. A Gödöllői Agrártudományi Egyetemre egyből felvették, ám előbb tizenegy hónapot szolgált a kalocsai Forradalmi Ezrednél.

Az egyetemi tanulmányai idején „kétlaki” életet élt, a tanulás mellett rendszeresen dolgozott is: vagont lapátolt, csirkevágóhídon takarmányt kevert, kőműves mellett dolgozott, hogy a szülők válláról levegye a taníttatás gondjait.

1973-ban Papon a termelőszövetkezet lett az első munkahelye, egy jó félévet töltött itt el gyakornokként. A lakóhelyétől távol eső településről közelebb jött, Tímáron lett főállattenyésztő. Innen csábították át Vencsellőre két és fél év után, állattenyésztési fő-ágazatvezetőként dolgozott. Fejlett igazságérzete miatt gyakran került konfliktushelyzetekbe, mindig szóvá tette, ha valamivel nem értett egyet, emiatt két év múlva még a tsz-ből is kizárták, az ügyből nagy botrány lett.

Ekkor még a megyét is elhagyta, Tiszaladányba került, mindez 1980-ban történt. Előbb növénytermesztési fő-ágazatvezető, majd termelési elnökhelyettes lett. 1988-ban az akkori tsz-elnök halála után megválasztották elnöknek is, ám a párt ezzel nem értett egyet, még a tagjai sorából is kizárták. Ekkor a Szabolcs Gabonaforgalmi Vállalatnál talált munkát magának, a durumbúza és a fehérje növények népszerűsítése volt a feladata, majd vállalkozó lett. Előbb gyapjúfelvásárlóként járta a környéket, majd fa, építőanyag és mezőgazdasági termékek kereskedelmével, bor- és szőlőexporttal foglalkozott.

Polgármesterré választása után nagy vehemenciával látott munkának. Előbb a falu közepén magára hagyott, gondozatlan régi temetőt szüntették meg, sportpályát, szabadidőcentrumot alakítottak ki helyén. Nagy munkát jelentett a 38 millió forintos gátépítés. Ez azért nagyon jelentős dolog, mert a település egy része árterületen épült ötven éve, és három komoly veszélyt jelentő áradást éltek át az elmúlt években. Az idei rekord vízmagasság így nem jelentett gondot a falu számára. Gyógyszertár is épült, felújították a kultúrházat, emelték az oktatás színvonalát az iskolában, zeneoktatást indítottak el. A csellengő fiatalok számára külön klubot alakítottak ki a művelődési házban, közhasznú társaságot hoztak létre, ebben foglalkoztatják a közhasznú munkásokat is. Bár a polgármester úr nem tekinti saját érdemének a most folyó szennyvízvezeték építést, neki is szerepe van a tizenegy település kistérségi beruházásában, amelyet a tokaji önkormányzat gesztorál.

Tiszaladány nagy szerepet játszott a népi írók mozgalmában, akik 1940-ben itt gyűltek össze Móricz vezetésével. A Somogyi Imre nevével fémjelzett Kert-Magyarország mozgalom tavaly ünnepelte alakulásának ötvenedik évfordulóját, erről emléktáblával emlékeztek meg. De innen indult útjára a Tokaji Írótábor is, az első kilenc tábort még itt rendezték. Most készül Győri Elek naiv festő síremléke, ezt az új temetőben állítják majd fel. Az idén a településre várják Székelyhídi Ágostont és a Püski házaspárt is.

Benkő Ferenc 1974-ben kötött házasságot Kóder Magdolnával, aki eredetileg magyar–orosz szakos pedagógus, ám később elvégezte a német szakot is. Házasságukból két gyerek született: Ferenc 1975-ben, ő ügyvédjelölt, Anita pedig egy évvel később. Ő egyébként Angliában végzett, ma egy angol nyelvű újság szerkesztője, most újra tanul, ezúttal szociológiát. Tiszaladány polgármestere elégedett eddigi sorsának alakulásával. Valószínűleg néhány dolgot másképp tenne a többévtizedes tapasztalat birtokában, de a lelkiismerete nyugodt, tevékenységét mindig a becsületesség és a tisztesség vezérelte.

Egy dolgot sajnál csak, hogy nem vette komolyabban a nyelvtanulást. Bár nyelvvizsgája nincs, de azért beszél szlovákul, olvas spanyolul, franciául. Nagyon szeret olvasni, gyerekkorában Jókai „fertőzte” meg nagyon, ma már inkább „mindenevő”, de a klasszikusokat szereti legjobban. Kikapcsolódásképpen műveli a kertjét, megtermeli a zöldséget, gyümölcsöt a család számára. És nagyon szeret a virágokkal bíbelődni, az őszirózsa a kedvence.

 (Borsod-Abaúj-Zempléni Almanach 2. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2001.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése