Dusóczky Tamás

Őstermelő, vállalkozó,

Szegi, Budapest

baz_02_166_dusoczky_tamas.jpgEgyik nagyapja még a monarchia idején államtitkár, a másik ügyvéd volt, de utóbbi inkább sportolóként vált ismertté. Dr. Kirchknopf Ferenc hatszor állt világbajnoki dobogón evezésben, és bár csak ezüst és bronzérmeket szerzett, nincs oka a szégyenkezésre.

Dusóczky Tamás, (1931. május 22-én született Budapesten) édesapja is ügyvéd, édesanyja pedig testnevelő tanár volt. Gyermekkori emlékei, a család szőlőbirtokai révén jórészt Mádhoz a Kővágó-dűlőhöz kötődnek. (A dűlő története már a XIV. századtól dokumentált, és Tokaj-hegyalja kiváló bortermő vidékének számított évszázadokon át.) Itt töltötte a nyarakat, és az elemi iskola befejezése után Budapesten érettségizett. Mivel mindig is a matematika és a fizika volt a kedvence, így egyenes út vezetett az Eötvös Lóránd Tudományegyetemre. Az egyetemen Fejér Lipót professzor analízis tételei hagytak benne mély nyomot (az ő tanítványa volt Neumann János). Tamás megörökölte a később világhírűvé vált Neumann János könyvtárát, levelezését, talán ezért is lett komputer- szakember. 1952-ben, családját kitelepítették, őt három sikeres év után rövid úton kitették az egyetemről.

A kitelepítést, mivel ekkor már a Népköztársaság Érdemes Sportolója volt, megúszta, de be kellett vonulnia katonának. A Bem-laktanyában (sport szakaszban), a legendás Puskás Öcsi volt a parancsnoka, nem volt rossz dolga. Sportolt, a Millenárison 1954-ben ötszáz kilométeres pályakerékpározásban (számtalan magyar csúcs után), világcsúcsot állított fel. Ehhez persze rengeteg tréningre volt szükség. A lazább edzés a Budapest–Miskolc–Mád–Nyíregyháza–Debrecen–Szolnok–Budapest útvonal volt két nap alatt, a keményebb, a Budapest–Keszthely–Budapest, egy nap alatt, persze kerékpárral. (Nagyapja még hetvenéves korában is lekerekezett Mádra!) 1955-ben, leszerelése után, a három sikeres egyetemi év alapján, technikus lett a Beloianniszban.

Aztán 1956 fordulópontot hozott életében. Októberben még bízott abban, hogy itt változások lesznek, ám decemberre az idő szertefoszlatta álmait. Három társával és egy katonai térképpel indult Szombathelyre. Társait elfogták, neki egy fa odvában eltöltött nyolcórás várakozás után sikerült kiszöknie az országból. Svájcba került a rokonaihoz, és a komputerszakmában helyezkedett el. Az IBM-nél kezdett, majd még két hasonlóan neves cég következett.

1970-ben sikerült saját céget alapítania, önálló vállalkozó lett. Közreműködött a mobil adatfeldolgozó készülékek elterjesztésében, az első PC-ék bevezetésében.

Közben egyre gyakrabban látogatta az óhazát, és a kapott kárpótlási jegyekkel apjának egykori álmát, az önálló szőlészet-borászat megteremtését tűzte ki célul. Mára már sikerült egy öthektáros szőlőbirtokot kialakítani, ehhez tartozik egy pince is, meg egy kis tanya, amit barátai „Tamás bátya kunyhójának” neveztek el.

– Célom a történelmi dűlők betelepítése – mondja a számítógép-szakemberből lett borász –, mert én még ismertem ezeket a dűlőket, ismertem a tulajdonosokat, tudom, hogy milyen borokat hoztak le hegyoldalból. Ezt kell továbbadnom. Ez a telepítés óriási munka, a költségek borzasztóan magasak, (ötven hektár történelmi dűlő telepítési költsége legalább egymilliárd forint), így ez csak államnak éri meg. Az elkövetkező két-háromszáz évben a legjobb borok fognak itt teremni. Nem az izgat, hogy én ebből mire jutok, nem ebből akarok megélni. Én az elmúlt negyven év alatt kemény munkával megkeresett pénzemet fektetem ide be.

Most hetven évesen tizenöt évre tervezek, aztán majd jöhet az újabb periódus. Tudok lelkesedni azért, amit csinálok, talán ez a titok! Nem a pénzszerzés a cél, ha az ember lelkesedik, jól teszi a dolgát, akkor a pénz is jönni fog előbb-utóbb! Nem tartja magát nagy borásznak, szakmai sikereiben a szakemberekkel, barátaival folytatott állandó konzultációk is szerepet játszanak. Borai közül a ’95-ös ötputtonyos aszú, és a ’99-es sárgamuskotály több rangos borversenyen szerepelt, az utóbbi négy évben tizennyolc hazai és nemzetközi díjat nyertek borai. A Tokaji Renaissance tagja, a huszonkét termelő alkotta társaság az egykori úri borok chartáját a becsületes, tisztességes borkészítést tartja szem előtt, a tokaji borok hírnevét szeretnék öregbíteni. Megválasztották a Borlovagrend nagymesterévé, ezt nagy megtiszteltetésnek tartja. Részt vesz a helyi dolgok intézésében is, a szegi hegyközség ellenőrző bizottsága elnöke.

Régi kedvenc sportjától sem tudott elszakadni, a Magyar Kerékpáros Szövetség tiszteletbeli elnöke, a versenyszervezésben igyekszik helyt állni.

Talán a történelem jóvoltából is későn alapított családot, mindenesetre a Hasenöhrl Máriával kötött házasság két lányt és egy fiút eredményezett. Mindhárom gyermeke beszéli anyanyelvét, kettős állampolgárok, és családjaikkal, ma már négy (három fiú és egy lány) unokával, gyakran teszik tiszteletüket a nagypapánál.

 (Borsod-Abaúj-Zempléni Almanach 2. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2001.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése