Bányik Gyula

A Futura Rt. vezérigazgatója,

Tarcal

baz_02_180_banyik_gyula.jpgNehéz eldönteni, hogy az egész életét jellemző kőkemény, következetes munkának (dolog nélkül egy percig sem bírt meglenni), a szőlészkedésnek-borászkodásnak, a vadászatnak, vagy pedig mindháromnak együtt köszönhető, hogy koránál jóval fiatalabbnak látszik, pedig már több mint egy hónapja, hogy elmúlt hetven.

1931. június 6.-án született Bájon, egy tizenöt-húsz holdon gazdálkodó, főleg kertészkedéssel foglalkozó család idősebbik gyermekeként. Húga Miskolcon él, ma már nyugdíjas, korábban az egészségügyben dolgozott. Bár apja azt szerette volna, hogy maradjon mellette, a család mégis inkább a tanulás mellett döntött. Az elemi iskola négy éve olyan ragyogó tanárokat jelentett, mint Varga József tanító, meg Posta Sándor igazgató. Legjobban a számtan érdekelte, de szabadidejében lovakkal foglalkozott, csikókat neveltek, lámpagyújtástól sötétedésig dolgoztak.

A négy polgárit Tokajban végezte, míg jobb idő volt négyen-öten csobaji, báji fiúk a háromnegyedes kerékpáron bekarikáztak az iskolába, ősszel, télen pedig ismerősöknél laktak kvártélyban. Tizenhat éves korában végzett, ekkor lett a Hangya Szövetkezet afféle mindenes boltjában előbb inas, majd segéd Friedrich József keze alatt, árultak rőfös árut, fűszereket, de ez volt a kocsma is. Kétszer három évet töltött itt el. Huszonegy évesen bevonult a határőrséghez, Kőszegen a hétforrási őrsön szolgált, majd hamarosan a kőszegi zászlóalj élelmezési szolgálatvezetője lett, sorkatonaként fizetésért tiszti beosztást töltött be.

Leszerelése után hazakerült, apja mellett dolgozott, fuvarozott egy terményforgalmi vállalatnak. Mint később kiderült, ez bizonyult sorsfordítónak életében, hisz a terményforgalmi vállalat vezetőjével együtt voltak katonák. Ő ismerte kereskedelmi vénáját, hamarosan a Tokaji Terményforgalmi Vállalat raktárosa lett. Mindez 1955-ben történt. Nemsokára Tarcalon körzeti bázistelep-vezető lett, tizenkét település tartozott hozzá, 1959-ben pedig a kerület bázistelep-vezetőjévé nevezték ki. Feladata a termékfelvásárlás, tárolás, értékesítés, a rendeltetési helyre való szállítás volt. 1973-ig volt Tarcalon a nagytelep vezetője, közben Miskolcon, levelező tagozaton elvégezte a közgazdasági technikumot, közgazdasági technikusi oklevelet szerzett.

Ekkor Szerencsre helyezték, járási kereskedelmi vezető lett, hozzátartozott a tiszalúci és a szerencsi malom is, a terményfelvásárláson túl a liszt előállítása, értékesítése is feladata lett. 1986-ban miskolci irányítás alá kerültek tarcali telephellyel, és tevékenységi köre immár az egész Borsod megyére kiterjedt, üzletkötői, értékesítési, termelésszervezői munkát bíztak rá, de feladata lett a keleti liszt- és búzaexport szervezése, bonyolítása is.

Időközben a tanulásra is szorított egy kis időt, ezerkilencszázhetvenkilencben közgazdasági diplomát szerzett Budapesten, a közgazdaság-tudományi egyetemen. A rendszerváltás idején az adódó lehetőségeket kihasználva három társával megalapította a Futura Kft.-t, ahol kezdetben csak kereskedelemmel foglalkoztak. Aztán megvásárolták a tarcali bázistelepet, majd a leállított gönci malmot. Ez utóbbit felújították, újraindították.

Ezerkilencszázkilencvenháromban bővítették a tevékenységet, versenytárgyaláson megkapták a sárospataki és a szikszói malomüzemet is. Egy évvel később a sárospataki szárítótelep és a tízezer tonnás tároló a nyolcezer tonnás tárházzal került a tulajdonukba. Ez idő tájt már a másfél milliárdot is elérte az éves árbevételük. Bányik Gyula ezerkilencszázkilencvenben ügyvezető, majd ügyvezető igazgató lett. Kilencvennégyben, amikor a cég átalakult malomipari és kereskedelmi részvénytársasággá, őt nevezték ki vezérigazgatónak.

Ma száztíz dolgozót irányít a vállalatnál, amelynek 1,2–1,3 milliárd az éves árbevétele. Mióta megalakultak, mindig sikeresek, s bár kiugró eredményt nem produkáltak, stabil a gazdálkodásuk. Minden bizonnyal nagy szerepet játszik ebben a vezérigazgató úr közel fél évszázados munkatapasztalata is. Tevékenységét minden, a malomiparban elérhető kitüntetéssel jutalmazták, 1999-ben Tarcal díszpolgára lett.

– Apámtól azt tanultam, hogy a legfontosabb a kölcsönös tiszteletadás, az emberszeretet – emlékezik vissza. – Magamnak is csak mindig annyi tiszteletet vártam el, amennyit másoknak is megadtam. Soha senkit nem akartam becsapni, de azt sem hagytam, hogy engem becsapjanak. Haragosom nincs, mindig lekötöttem magam munkával. A kereskedelem az életem, remélem még sokáig az is marad.

1955 óta élnek a legnagyobb egyetértésben Sárossy Irénnel, aki egykor ügyintéző volt, ma már nyugdíjas.

Bányik Gyula nagy hobbija a vadászat, a Tokaj Hegyalja Vadásztársaság tagja. Emellett két hektár szőlőt művel a hetvenes évek óta. Pincéje, feldolgozó berendezése van, borászkodik, saját boraival a borversenyek rendszeres résztvevője, aranyérmek, különdíjak bizonyítják, nem is eredménytelenül.

 (Borsod-Abaúj-Zempléni Almanach 2. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2001.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése