Szabó István

Középiskolai igazgató,

Tokaj

baz_02_200_szabo_istvan.jpgSzabó István, a tokaji Kereskedelmi és Idegenforgalmi Középiskola igazgatója Szolnokon született, 1957. június 13-án. Édesapja a vasútnál dolgozott, édesanyja summásként egészítette ki a család jövedelmét. Egy nővére van, ő Szolnokon él, könyvelő.

Gyermekkora egy ezerfős kistelepülésen, Szászbereken telt, egyszerű és jó emberek között. Társaival gyakran múlatták az időt a Zagyva partján, nyáron fürdőztek, télen korcsolyáztak, barangoltak a vízparton. Az iskolában Bánó Zoltánné ösztökélte, hogy minél többet tudjon, matematikából pedig Gubicz Judit teremtette meg a továbblépéshez szükséges alapokat. Szeretett sportolni, pingpongozott, fociban megyei első osztályig jutott, hétvégeken bejárta az egész megyét a focicsapattal.

Középiskolai tanulmányait Szolnokon, a Szamuely Tibor Gépipari Technikumban folytatta. Ez akkoriban igen színvonalas intézménynek minősült, különösen a reáltárgyakból (matematika, fizika) volt magas szintű az oktatás. Így a közlekedésigép-gyártó technikusi oklevél megszerzése nem okozott gondot, 1975-ben érettségizett.

Ekkorra már kiderült, hogy a műszaki pálya nem az ő világa, ezért Debrecenben a KLTE programozó matematikus szakán tanult tovább. Ezt sikeresen abszolválva, újabb két évre az ELTE tervező-matematikus szaka következett. 1981-ben végzett, és első munkahelye a zagyvarékasi baromfifeldolgozó üzem számítógép-központja lett, ahol szakmai szoftverkészítéssel is foglalkozott. Hamarosan behívták katonának, másfél évet szolgált Kecskeméten. Leszerelése után Abaújszántóra került, a Gyárfás József mezőgazdasági szakközépiskola és szakmunkásképző tanára lett, három évet tanított itt. Közben, hogy teljes legyen szakmai felkészültsége, levelező tagozaton elvégezte a debreceni egyetem matematikatanári szakát.

Miután a családjával Tokajban építkeztek, dolgozni is hazatért, és a Tokaji Ferenc Gimnáziumban tanított több mint egy évtizedet, egész pontosan tizenhárom évet. Közben érettségi elnökként is tevékenykedett és kivette részét az ifjúsági szervezetek patronálásából is.

1999-ben pályázta meg jelenlegi intézménye igazgatói posztját, és sikeres pályázat után átvette az iskola igazgatását. A Phare-program keretében szakmai továbbképzésen vett részt, az angliai közoktatás rendszerét tanulmányozták.

Ma az intézmény tizennyolc osztályában ötszázötven diák az alábbi területeken képezheti magát: kereskedelmi-marketing–üzleti adminisztráció szakmacsoport, vendéglátó- és idegenforgalmi szakközépiskolai képzés, érettségi után OKJ-szakmákban szakképzettség szerzése, és a szakiskolai képzés, ami a hagyományos szakmunkásképzésnek felel meg. A középiskola egyre sikeresebben oldja meg feladatát, jelzi ezt az Országos Szakmai Tanulmányi Versenyen elért tizedik helyezés, nő a sikeres nyelvvizsgát tevők száma, és egyre többen tanulnak tovább úgy, hogy részt vesznek az ötödéves képzésben.

– Nagyon fontosnak tartjuk a nyelvek, az informatika és a szakma minőségi oktatását – mondja az igazgató úr. – Persze ez nem jelenti a többi tárgy elhanyagolását. Nagyon jól felkészült harminckilenc fős tantestületünk egyre színvonalasabban végzi munkáját. Beiskolázási gondjaink nincsenek, általában három-négyszeres a túljelentkezés nálunk. 2001 szeptemberétől már húsz osztályunk lesz. Miután az egykori kaszárnyaépület a felújítások ellenére is egyre kevésbé képes megfelelni a kor követelményeinek, Tokaj város önkormányzata is felismerte az iskola bővítésének szükségességét, mert az itt folyó képzés piacképes, kereslet mutatkozik az itt végzett diákok iránt.

A benyújtott pályázat alapján négyszáznegyvenöt millió forint címzett támogatást sikerült szerezni, amit kiegészít a város ötvenmilliója. Az év elején elkezdődött munkák eredményeként év végére elkészül huszonkét új tanterem, speciális szaktantermek, nyelvi labor, gyakorlati oktató termek, belső udvar, hordó alakú aula, és mindehhez új bútorok, eszközök. Távolabbi terveink között szerepel új képzési profilok kialakítása, és egy tanszálloda létrehozása.

Szabó István 1981-ben vette feleségül a bodrogkeresztúri Suszterics Gizellát, aki programozó matematikus, és ma a tokaji polgármesteri hivatal pénzügyi vezetője. Két gyermekük született, elsőként Beáta 1982-ben, ő ma első éves egyetemista Miskolcon, jogot tanul. 1985-ben jött Viktor, aki ma a középiskola elsőse, a kereskedelmi-marketing–üzleti adminisztráció szakmacsoportot tanulja.

Az igazgató úr szabadidejében korábban szőlészkedéssel, borászkodással foglalkozott. Van egy kis szőlője most is, szívesen műveli, bár mostanában kevesebb az ideje erre. Most a tanulás köti le minden idejét, ez év júniusában államvizsgázik Pécsett, a holland–magyar közoktatási vezetőképző szakon. Néha napján azért lejár a Bodrog partjára horgászni, ez ragyogó terep a halfogáshoz. Imádja a jó halászlevet, ennek elkészítésében a felesége verhetetlen.

 (Borsod-Abaúj-Zempléni Almanach 2. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2001.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése